Τοπικά

Δρομείς στα μονοπάτια του Παπαδιαμάντη

Ο κ. Ιωάννης Ζίκος, καθηγητής Φυσικής Αγωγής στο Γυμνάσιο Σκιάθου, εμπλέκεται στη διοργάνωση του ορεινού ημιμαραθώνιου αγώνα στο νησί του Παπαδιαμάντη, με την επωνυμία «Skiathos Trail Run 2019». Μεθαύριο Κυριακή θα επαναληφθεί για 8η χρονιά στη σειρά και ο Σκιαθίτης γυμναστής μίλησε για τον αγώνα που ξεκίνησε το 2010 στο σχολείο που διδάσκει.
Οι δρομείς που θα δώσουν το «παρών» στη Σκιάθο την προσεχή Κυριακή, θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν «Στα μονοπάτια του Παπαδιαμάντη». Έτσι ονομάζεται από τους διοργανωτές η διαδρομή των 21 χιλιομέτρων, της οποίας η χάραξη στηρίχθηκε στα διηγήματα του σπουδαίου Σκιαθίτη λογοτέχνη. «Ο ημιμαραθώνιος περνά μέσα από τα βουνά της Σκιάθου και τα μονοπάτια είναι επιλεγμένα με βάση τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Έχουμε αποφασίσει να ενώσουμε την άθληση με τη λογοτεχνία, την τοπική ιστορία και το περιβάλλον. Εξ ου και η ονομασία που έχει δοθεί στην κούρσα. Όμως και η κούρσα των 10 χλμ. περνά μέσα από τα καλντερίμια της Σκιάθου και τοπωνυμίες που αναφέρονται στα έργα του Παπαδιαμάντη», εξήγησε ο κ. Ζίκος, ο οποίος πριν από εννέα χρόνια είδε την Περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Σκιάθου και το Skiathos Mountain Bikes, να ρίχνουν τον πρώτο… σπόρο για τον ημιμαραθώνιο.

Ο αγώνας στο παρελθόν έχει προσελκύσει επώνυμους αθλητές, όπως τη χρυσή Ολυμπιονίκη της Αθήνας Φανή Χαλκιά, τον υπερμαραθωνοδρόμο Γιάννη Κούρο και τη Μαρία Πολύζου, που υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα το 1996. Το μεγαλύτερο κέρδος, όμως, σύμφωνα με τον κ. Ζίκο, είναι η καθιέρωση του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος και πιστοποιούν οι εκατοντάδες συμμετοχές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην ιστορία της διοργάνωσης.
Όσο για την εικόνα των φετινών εγγραφών; «Θα έχουμε αρκετούς ξένους, κυρίως Άγγλους, που επιλέγουν το νησί μας για τις διακοπές τους αυτή την περίοδο. Μαζί με τους Έλληνες, που θα επισκεφτούν τη Σκιάθο, τους ντόπιους αθλητές και τη μαθητιώσα νεολαία, υπολογίζω πως σε όλες τις διαδρομές θα τρέξουν περί τα 200 άτομα», είπε.

Φυσικά για να έρθει σε πέρας το 8ο Skiathos Trail Run, ενώνουν τις δυνάμεις τους αρκετοί φορείς. «Μας στηρίζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία. Οι επαγγελματίες του νησιού, ο Δήμος Σκιάθου, το Γυμνάσιο Σκιάθου, ο Οικολογικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος «EcoΖην Σκιάθος», καθώς επίσης ο Σύλλογος Δρομέων Βόλου και η βολιώτικη εταιρεία «Best Race» που διοργανώνει αγώνες. Ιδιαίτερα με τον Σύλλογο Δρομέων, έχουμε αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Με την τεχνογνωσία τους μας βοηθάνε σε τεχνικής φύσης ζητήματα, όπως είναι η χρονομέτρηση, ενώ πολλοί αθλητές του στηρίζουν την προσπάθεια και λαμβάνουν μέρος στην κούρσα», υπογράμμισε ο κ. Ζίκος, ενώ έπειτα πρόσθεσε μία άλλη παράμετρο της διοργάνωσης: «Εξίσου σημαντικό κέρδος είναι και η κινητοποίηση των μαθητών του νησιού, μέσω της εθελοντικής προσφοράς τους στον ημιμαραθώνιο. Άλλωστε, ενεργός πολίτης είναι εκείνος που ασχολείται με τον τόπο του. Και θεωρώ σπουδαίο να οδηγήσουμε τα παιδιά του νησιού προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Πρέπει να τα «μπολιάζουμε» με την ιδέα του εθελοντισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το