Τοπικά

Παρουσία εκατοντάδων μελών ξεκίνησε χθες το Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων στον Βόλο (photos)

Άνοιξε τις πύλες του χθες το απόγευμα το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων, το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε στο Ξενία Βόλου, που κατακλύστηκε από κόσμο, κυρίως γυναίκες. Στο Συνέδριο συμμετέχουν, αλλά και παρακολουθούν άνθρωποι από όλα τα πλάτη και μήκη της γης.


Η πρόεδρος Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου κ. Μαρία Σπανού τόνισε ότι «άνοιξε τις πύλες του το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο των εν Ελλάδι και απανταχού στο εξωτερικό Λυκείου των Ελληνίδων με θέμα «Ελληνικές φορεσιές και σύγχρονη μόδα: διάλογοι, ταυτίσεις και αντιπαραθέσεις», που είναι ένας θεσμός διετής» για να συμπληρώσει: «Είναι χαρά μας που φιλοξενούμε αυτές τις μέρες πάρα πολλούς ανθρώπους των Λυκείων των Ελληνίδων από κάθε γωνιά της ελληνικής γης όπου ανεμίζει η σημαία του λυκειακού μας θεσμού. Έχουν έρθει άνθρωποι από το εξωτερικό, από Λύκεια των Ελληνίδων της Ευρώπης, από τη Βοστώνη και το Σίδνεϊ».


Η ίδια σημείωσε ότι «με την παραμονή τους αυτές τις ημέρες στον Βόλο θα δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουν ορισμένα τουλάχιστον από τα συγκριτικά γνωρίσματα της περιοχής μας και να δουν τις πλούσιες πτυχές που έχουν ο Βόλος και η Μαγνησία στον πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση».

Η κ. Μαρία Σπανού κατέληξε λέγοντας ότι «το θέμα που άνοιξε και θα ολοκληρωθεί με τις επιστημονικές εργασίες αύριο (σ.σ. σήμερα) και μεθαύριο (σ.σ. αύριο) θα δώσει το έναυσμα για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των μελών των Λυκείων της Ελλάδας και της διασποράς, γιατί πιστεύουμε ότι η παραδοσιακή φορεσιά τροφοδοτεί και εμπνέει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια τον μοντέρνο και μεταμοντέρνο ενδυματολογικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ό,τι αυτό κι αν συνεπάγεται».


Μετά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών ακολούθησαν ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα και η προβολή ταινίας (διάρκειας 20’) με την 100ετή διαδρομή του Λ.Ε.Β., σε κείμενα-έρευνα Μ. Σπανού, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη και σκηνοθεσία Γ. Λάγδαρη.


Η τελετή λήξης περιλαμβάνει μεγάλη παράσταση των χορευτικών ομάδων του Λ.Ε.Β., με τίτλο «Της γαλανής το φόρεμα, της ρούσας το φουστάνι…», αύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας.

Στην όλη οργάνωση περιλαμβάνεται περιήγηση στην πόλη και γνωριμία των συνέδρων με τις δράσεις του ΛΕΒ, ενώ διανθίζεται από μικρή έκθεση σύγχρονων χειροποίητων δημιουργιών από τα παραδοσιακά εργαστήρια του Λ.Ε.Β. Το πρώτο εργαστήριο (αύριο, ώρα 9.30-11.00) περιλαμβάνει την παρουσίαση της Παραδοσιακής Φορεσιάς του Τρικερίου και θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου «Saint Joseph». Το δεύτερο εργαστήριο θα γίνει από τον γνωστό σκηνογράφο, ζωγράφο και ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ, αύριο, ώρα 11.00-13.30, με θέμα «H αναφορά στην παράδοση μας απασφαλίζει στην όψη των ενδυμάτων, στις έννοιες του μοναδικού, του προσωπικού, του πολύτιμου και του συναισθηματικού. Μπορεί άραγε να προσπεράσουμε κάτι που μας φέρνει αντιμέτωπους με τόση συγκίνηση;».
Να σημειωθεί ότι η υγειονομική κάλυψη του Συνεδρίου γίνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Τμήμα Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το