Τοπικά

Με διαβήτη επτά στους δέκα εμφραγματίες

Επτά στους δέκα που νοσηλεύονται με έμφραγμα έχουν είτε διαβήτη είτε προδιαβήτη, ενώ ένα 30% των νοσηλευομένων δεν το γνωρίζει. Το στοιχείο αυτό είναι ενδεικτικό, γιατί ο διαβήτης έχει ονομαστεί η σύγχρονη μάστιγα του 2ου αιώνα. Στην Ελλάδα οι διαβητικοί αγγίζουν το 1.200.000 άτομα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που δεν το γνωρίζουν. Και δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την ελλιπή άσκηση, το άγχος και την κακή διατροφή, έχουν οδηγήσει στην εξάπλωση της πάθησης.

Αύριο Δευτέρα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του διαβήτη. Στη Μαγνησία δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια η Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων με σημαντική δράση.

Η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας  κ. Αρίστη Αριστείδου ανέφερε πως η Ένωση ιδρύθηκε το 1996 και απευθύνεται σε άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 (Νεανικό Διαβήτη). Αριθμεί περίπου 300 μέλη. Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν οι γονείς των παιδιών και άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 αφού έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους. Σκοποί του Σωματείου είναι η επιμόρφωση των μελών μας από ειδικευμένους επιστήμονες σε θέματα Διαβήτη, η  ψυχολογική υποστήριξη τόσο των γονέων αλλά και των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Είμαστε μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ) αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες περίθαλψης εκπαίδευσης και αντιμετώπισης της χρόνιας νόσου. Μπορείτε να μας βρείτε στην σελίδα μας στο FB Ένωση Γονέων Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων Ν. Μαγνησίας να ενημερωθείτε για τις δράσεις μας αλλά και την ανάρτηση επιστημονικών άρθρων που αφορούν τον διαβήτη και όχι μόνο.
Η ίδια πρόσθεσε πως γνώση και η σωστή καθοδήγηση-εκπαίδευση από τους ειδικούς (διαβητολόγο, διαιτολόγο, ψυχολόγο) είναι το κλειδί για καλή ρύθμιση και ποιότητα ζωής αποφεύγοντας έτσι τις ανεπιθύμητες επιπλοκές.
Στην Ελλάδα από σακχαρώδη  διαβήτη Τύπου 1(νεανικο διαβήτη) πάσχουν 188.076 άτομα, ενώ από σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 πάσχουν 992.259 άτομα. Από σακχαρώδη διαβήτη κύησης πάσχουν 7.035 άτομα. Επομένως το σύνολο των ατόμων με διαβήτη στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.187.370 άτομα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) έχουμε 415 εκατομμύρια άτομα σήμερα που πάσχουν από διαβήτη ένας αριθμός που από το 1980 μέχρι σήμερα οκταπλασιάστηκε και το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια.

 

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής

 

Αναλύοντας τα αίτια εκδήλωσης του διαβήτη ο παθολόγος-διαβητολόγος με χρόνια εμπειρία και διευθυντής του διαβητολογικού κέντρου στο ΙΑΣΩ Αθήνας κ. Αντώνης Λέπουρας τόνισε πως εκτός από την κληρονομικότητα ο διαβήτης συνδέεται με το σύγχρονο τρόπο ζωής και γι’ αυτό το λόγο έχει ονομαστεί και ως η μάστιγα του 21ου αιώνα. Και είναι μάστιγα, γιατί οι πάσχοντες από διαβήτη αυξάνονται συνεχώς τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα. Μάλιστα εκτιμάται πως το 2030 οι διαβητικοί θα ξεπερνούν στην Ελλάδα το 1,5 εκατομμύριο. Η καθιστική ζωή, η απουσία άσκησης, το άγχος που αυξάνει τη βουλιμία, η έλλειψη της μεσογειακής διατροφής είναι μερικοί από τους λόγους που συμβάλλουν στην εκδήλωση της νόσου.

 

Η πρόληψη σώζει

 

Ο κ. Λέπουρας τονίζει την ανάγκη της πρόληψης που ουσιαστικά είναι η μόνη θεραπεία. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 45 ετών θα πρέπει να κάνουν τον απαιτούμενο προληπτικό έλεγχο μέσω της καμπύλης ζαχάρου αλλά και ενός τσεκ-απ επισκεπτόμενοι τους ειδικούς γιατρούς. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τη διάσταση του ζητήματος, καθώς το 70% των ασθενών που υφίστανται ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό, έχουν είτε διαβήτη είτε προδιαβήτη, ενώ ένα 30% εξ’ αυτών δεν το γνώριζε ότι είχε διαβήτη. Μάλιστα και ο προδιαβήτης παίζει μεγάλο ρόλο στην εκδήλωση έκτακτων περιστατικών και πρέπει να διερευνάται. Επίσης ένας στους έξι άνω των 45 ετών αναμένεται να εκδηλώσει διαβήτη και γι’ αυτό η πρόληψη είναι αναγκαία.

 

Τα αναλώσιμα

 

Σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδία επισημαίνει πως τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία, σύμφωνα με το θεράποντα ιατρό τους πρέπει να ξεκινήσουν την ινσουλίνη, είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν συμμετοχή 10% για την ορμόνη της ζωής, την ινσουλίνη. Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα όπου τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, παραλείπουν τη φαρμακευτική τους αγωγή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση της υγείας τους και την εμφάνιση των εξαιρετικά επίπονων επιπλοκών.

Στον αντίποδα, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που έχασαν την εργασία τους και έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση, δυσκολεύονται να προμηθευτούν τα αναλώσιμά τους, ίσης αξίας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη με τη φαρμακευτική αγωγή, από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω ελλείψεων που παρατηρούνται εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης. Επίσης, παρατηρείται τον τελευταίο καιρό το φαινόμενο τα φαρμακεία των περισσότερων κρατικών νοσοκομείων ανά την Ελλάδα να μην δίνουν καθόλου αναλώσιμα σε ανασφάλιστους και να τους παραπέμπουν στα ιδιωτικά φαρμακεία, παρά το γεγονός ότι με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφές διευκρινίσεις.

Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι ταμπού. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα με όλους τους πολίτες σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους αποκλείει από οτιδήποτε!

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το