Τοπικά

«Δεν λύνεται το θέμα χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες» – Ο πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Αργ. Διχτάς για τη δολοφονία 28χρονης

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο από την γυναικοκτονία της 28χρονης στους Αγ. Αναργύρους από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το Α.Τ. Αγ.Αναργύρων.
Ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί παρακολουθούν τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τις αποκαλύψεις για το τραγικό συμβάν.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πάνω από 17.000 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί στην ενδοοικογενειακή βία, ενώ υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2022, οπότε κι είχε ανακοινώσει 12 νέα γραφεία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και στον Βόλο. Γνωστοποιούσε ότι καθένα από τα γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, αλλά και με την απαιτούμενη ευαισθησία, πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Επίσης, καθένα από τα γραφεία θα διέθετε περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας Αργύρης Διχτάς, κλήθηκε να σχολιάσει στη “Θ”, την δολοφονία της 28χρονης.
Όσον αφορά στη λειτουργία του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας στον Βόλο, ο κ. Διχτάς δήλωσε ότι “το γραφείο λειτουργεί από έμπειρους ανακριτικούς υπαλλήλους που προσπαθούν, εκτός από τις ανακριτικές γνώσεις να βοηθήσουν και με την εμπειρία τους και την καθημερινότητα των πολιτών. Μέσα από την εκπαίδευση των συναδέλφων και τις γνώσεις τους, προσφέρουν καθημερινά, στα ζητήματα και στις υποθέσεις που καλούνται να διαχειριστούν”. Ο κ. Διχτάς ρωτήθηκε και τον ρόλο που παίζει το φύλο των αστυνομικών που υπηρετούν στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας, απαντώντας ότι “Είναι αρκετές οι γυναίκες που υπηρετούν. Προσωπικά θεωρώ ότι, δεν παίζει ρόλο αν είναι άνδρας ή γυναίκα, αλλά το πως θα το χειριστεί ο κάθε αστυνομικός. Ίσως μια γυναίκα, να μπορεί πιο εύκολα να ανοιχτεί σε μια άλλη γυναίκα, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι πρωτίστως το φύλο του αξιωματικού, αλλά η εμπειρία των συναδέλφων να εφαρμόσεις τον νόμο και παράλληλα να δώσεις μια πραγματική βοήθεια”.

Ο κ. Διχτάς μέσα από την εμπειρία του σε αντίστοιχα θέματα, συμπλήρωσε ότι “Αν μείνουμε μόνο στην αυτόφωρη διαδικασία και δεν υπάρχουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί δεν λύνεται το θέμα. Στους Αγ. Αναργύρους υπήρχε αυτόφωρο. Ενεργοποιήθηκε η εισαγγελία μετά την αυτόφωρη διαδικασία για το αν ενεργοποιήθηκε κάποιος κοινωνικός λειτουργός; Από μόνο του το αυτόφωρο θα μας λύσει το θέμα; Που είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και το κράτος;.
Κληθείς να σχολιάσει την συμπεριφορά του αστυνομικού στο φυλάκιο, ο κ. Διχτάς απάντησε ότι “έχω αρχή στη ζωή μου ως άνθρωπος κι ως αστυνομικός, από τη στιγμή που δεν ήμουν παρών, δεν μπορώ και δε θέλω να σχολιάσω. Υπάρχουν προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και διαιωνίζονται και δεν γνωρίζω τις ακριβείς συνθήκες”.
Για ακόμη μία φορά επανέρχεται το θέμα της έλλειψης αστυνομικών, με τον κ. Διχτά να επαναλαμβάνει ότι “Όσο ασχολούμαστε με αλλότρια καθήκοντα και πάρεργα με φρουρήσεις ανθρώπων, γήπεδα, συγκεντρώσεις και ομάδες, είναι λογικό να υπάρχουν ελλείψεις. Δυστυχώς στη σημερινή κοινωνία είναι απών ο κρατικός μηχανισμός. Έχουμε πει επανειλημμένα να καλυφτούν κενά με επιστήμονες. Εμείς αντί να διορίζουμε επιστήμονες, που θα ενσκύψουν στα προβλήματα και θα αντιμετωπίσουν τις διάφορες μορφές παραβατικότητας όπως ενδοοικογενειακή βία, παραβατικότητα ανηλίκων κ.α., εμείς δημιουργούμε αστυνομίες για να καλύψουμε τη γύμνια μας”.

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το