Τοπικά

Εκατοντάδες οι εκδρομές σχολείων από Μαγνησία

 

Περισσότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι οι εκδρομές που πραγματοποιούνται από τα σχολεία της Μαγνησίας. Παρά την ακρίβεια και την οικονομική δυσκολία των νοικοκυριών, οι γονείς προσπαθούν για τα παιδιά τους να εξοικονομήσουν χρήματα και να καλύψουν τα έξοδα μιας διήμερης, τριήμερης, ακόμη και τετραήμερης εκδρομής σε ένα όμορφο προορισμό της χώρας, προκειμένου να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να γνωρίσουν μέρη και να περάσουν όμορφα με τους συμμαθητές τους.
Η πανδημία είχε βάλει φρένο για ένα με δύο χρόνια στις εκδρομές, ενώ και πέρυσι που είχε εξασθενήσει ο κορωνοϊός, υπήρχε μια επιφυλακτικότητα.
Φέτος, όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και, όπως τονίζεται από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι σχολικές εκδρομές είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι.
Ένα Γυμνάσιο και λύκειο μπορεί να κάνει πολλές εκδρομές. Όπως τονίζεται από εκπαιδευτικούς κύκλους, μέσα από τον αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών προσφέρεται η δυνατότητα διήμερης και πλέον εκδρομής με αφορμή για παράδειγμα το μάθημα της ιστορίας ή της γεωγραφίας. Επίσης εκδρομές με διανυκτέρευση γίνονται και μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα,, όπως για το περιβάλλον, τον πολιτισμό.
Στη Γ’ τάξη λυκείου υπάρχει η παραδοσιακή πενθήμερη εκδρομή των τελειόφοιτων μαθητών που θεωρείται θεσμός. Τα σχολεία κάνουν εκδρομές και στο εξωτερικό μέσω προγραμμάτων Εράσμους, μετακινήσεων κατόπιν συνεργασίας με ελληνόφωνα ιδρύματα του εξωτερικά, αλλά και μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα. Τέλος υπάρχουν και οι μετακινήσεις που γίνονται στο πλαίσιο πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών.
Εκτιμάται ότι φέτος οι εκδρομές από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι εκατοντάδες. Βέβαια λόγω κόστους οι περισσότεροι γονείς θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα μιας εκδρομής με διανυκτέρευση για το παιδί τους.
Τουριστικοί πράκτορες αναφέρουν πως Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ναύπλιο και άλλες περιοχές είναι οι κύριοι προορισμοί σχολείων από τη Μαγνησία για να μελετήσουν την ιστορία, τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον και αξιοθέατα. Μάλιστα αναφέρουν πως υπάρχει κινητικότητα για σχολικές εκδρομές και προσθέτουν πως στην Αθήνα οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Τα ποσά για μια διήμερη εκδρομή κυμαίνονται γύρω στα 200 ευρώ, ενώ για μια τετραήμερη μπορεί να φτάσει τα και 500 ευρώ.
Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Βόλου κ. Ευγενία Κελεπέση ανέφερε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τους μαθητές μας για να συμμετάσχουν σε εκδρομές, όπως αυτή που σχεδιάζεται αυτή την περίοδο για τη Σύρο. Παράλληλα θέλουν και οι εκπαιδευτικοί να συμμετάσχουν».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του μουσικού σχολείου κ. Παναγιώτης Μανδράκης είπε πως μέχρι στιγμής από το σχολείο έχουν γίνει κοντά στις δεκαπέντε εκδρομές,. Εκτιμούμε πως σχεδόν ένας στους δύο μαθητές έχουν πάει μια εκδρομή με διανυκτέρευση.
Η διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου κ. Σοφία Κανταράκη επισήμανε πως «φέτος έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές σχολικές εκδρομές με διανυκτέρευση σε διάφορες περιοχές της χώρας, με στόχο την εκπαιδευτική και πνευματική εξέλιξη των μαθητών μας. Σχεδόν όλοι οι μαθητές έχουν συμμετάσχει σε κάποια εκδρομή. Επίσης και οι γονείς ενθαρρύνουν την όλη προσπάθεια έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα όχι μόνο μιας εκδρομής αλλά και δύο ή κάποιες φορές και παραπάνω, αρκεί να ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα περάσουν καλά».
Βέβαια δεν είναι εύκολο για όλους τους γονείς να διαθέσουν χρήματα για την εκδρομή του παιδιού τους. Πολλά εξαρτώνται και από το οικονομικό επίπεδο των οικογενειών σε ένα σχολείο. Διευθυντής ΕΠΑΛ του πολεοδομικού συγκροτήματος είπε πως «για να γίνει μια εκδρομή απαιτείται να συμμετέχει το 70% των μαθητών. Όσες φορές προσπαθήσαμε φέτος να πάμε μια εκδρομή με διανυκτέρευση, δεν έγινε εφικτό να συγκεντρωθεί αυτό το 70%, γιατί προφανώς υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες στις οικογένειες».
Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης ανέφερε πως μετά την υγειονομική περιπέτεια της πανδημίας οι σχολικές δραστηριότητες ανακάμπτουν, μεταξύ των οποίων είναι και οι σχολικές εκδρομές που συνδυάζουν την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση των μαθητών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το