Κόσμος

Δανία: Καταργείται αργία για να χρηματοδοτηθεί η άμυνα

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να καταργήσει μια τραπεζική αργία για την εξοικονόμηση χρημάτων που θα διατεθούν για την άμυνα της χώρας.

Όπως σημειώνει το BBC, πρόκειται για ένα από τα πρώτα μέτρα στα οποία συμφώνησε ο συνασπισμός Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς (με τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Μετριοπαθείς και τους Φιλελεύθερους), ο οποίος ανέλαβε την Πέμπτη.

Μία από τις προτεραιότητες του νέου συνασπισμού είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών πάνω από το 2% του ΑΕΠ, όπως ζητά το ΝΑΤΟ (η Ελλάδα πιάνει τον στόχο).

Για να επιτύχει τον στόχο των δαπανών, η νέα κυβέρνηση υπό τη Μέτε Φρέντρικσεν θα καταργήσει μία από τις 11 αργίες που έχει η χώρα. Πιθανόν θα είναι η Ημέρα της Μεγάλης Προσευχής που είναι την Παρασκευή μετά την τέταρτη Κυριακή από το Πάσχα. Η αργία είχε καθιερωθεί το 1686.

«Γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και πρέπει να ενισχύσουμε την άμυνά μας. Για αυτό και όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε από λίγο», εξήγησε η Φρέντρικσεν.

Πάντως, από τους πρώτους που διαφώνησαν με την κατάργηση της αργίας είναι ο σύλλογος των κληρικών, αλλά και οι αρτοποιοί για τους οποίους η γιορτή είναι σημαντική πηγή εσόδων.

Πηγή:protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το