Τοπικά

Χρ. Βερναρδάκης: Θα έχουμε καλά αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Δήμου Βόλου

«Νομίζω ότι θα γίνει μία πολύ καλή αναμέτρηση» δήλωσε σήμερα από τον Βόλο, όπου βρέθηκε, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναδάκης, αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Δήμο Βόλου. «Πάμε για μια στρατηγική δεύτερου γύρου και με τις πολιτικές κινήσεις που κάνουμε, νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Όλα βέβαια θα κληθούν στην κάλπη», είπε.

Ο κ. Βερναδάκης βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο La petit Cantine στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης-συζήτησης με θέμα την αναπηρία. Όπως είπε, το θέμα της αναπηρίας αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ βασική προτεραιότητα και τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σπουδαία πράγματα, όπως ο νόμος του 2017 με την ενσωμάτωση στο ελληνικό νομικό πλαίσιο της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα της αναπηρίας.

«Είναι σημαντικότατη τομή γιατί αλλάζει όλη την προσέγγιση από το ιατρικό μοντέλο σε κοινωνικό. Όλες οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να έχουν σαν στόχο την ένταξη και όχι την φιλανθρωπία ή την επιδοματική πολιτική. Φτιάξαμε τον συντονιστικό μηχανισμό για την αναπηρία που αποτελεί δομή η οποία ελέγχει όλες τις δημόσιες πολιτικές, τα νομοσχέδια και τις πράξεις σε σχέση με τα δικαιώματα της αναπηρίας και κατά πόσο αυτά καλύπτονται. Επίσης έχουν γίνει μεγάλες θεσμικές τομές όπως η κατοχύρωση του 15% στις θέσεις που προκηρύσσει το ΑΣΕΠ, πολιτικές για την προσβασιμότητα αναφορικά με τα επικοινωνιακά δικαιώματα, αναγνωρίστηκε η ελληνική νοηματική και η γραφή Braille ως επίσημες γλώσσες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βερναρδάκης πρόσθεσε πως έγινε μεγάλη τομή και σε επίπεδο στήριξης όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων από το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο παραδέχθηκε πως πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να είναι ανεμπόδιστη η πρόσβαση των ΑμεΑ.

«Οι πόλεις δεν είναι προσβάσιμες, στις ευρωεκλογές δεν είναι αυτονόητο ότι αυτή η κοινωνική ομάδα θα έχει πρόσβαση ελεύθερη και ανεμπόδιστη. Από τη Δευτέρα θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Υπάρχει συνεργασία των Δήμων και των Περιφερειών. Έχουμε όμως πόλεις και δημόσια κτίρια μη φιλικά στην αναπηρία. Έχουμε ένα κοινωνικό περιβάλλον που αποτρέπει την ένταξη, αλλά θεωρώ ότι κάνουμε βήματα μπροστά ως χώρα και ως κοινωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και πως τις αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βερναδάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα παλιό εργαλείο μεθοδολογικά. «Η κυβέρνηση περιμένει καλά αποτελέσματα γιατί έκανε καλό έργο μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο που το λαμβάνουμε υπόψιν, αλλά αποτελεί ένα πολύ παλιό εργαλείο”.

Παράλληλα σημείωσε πως ένα κόμμα που οδεύει προς τις εκλογές για να κερδίσει πρέπει να είναι δυνατό, να προσελκύει και όχι να απωθεί, να δημιουργεί ευρύτερες συμμαχίες. «Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη επιτυχία στη βάση της κοινωνίας και νομίζω ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά» σημείωσε.

Ο κ. Βερναδάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών πριν από τον Οκτώβριο. «Από το 2016 συνεχώς λένε ότι κάνουμε εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους γιατί έτσι ορίζει ο πολιτικός μας σχεδιασμός».

Για την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πολιτικό μόρφωμα, περνάει μια μεταβατική περίοδο. «Είναι γεγονός ότι δεν είχε τις επιρροές και τις προσβάσεις στην αυτοδιοίκηση, που θα ήταν αντίστοιχες με την πολιτική του επιρροή. Ένα κόμμα που το 2014 είχε μέσο όρο 10-12% στην αυτοδιοίκηση, είχε ένα 35-40% σε εκλογικό επίπεδο. Θεωρώ ότι αυτή η αναλογία θα βελτιωθεί πάρα πολύ σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Βέβαια έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ως κόμμα για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το handicap».

Για την υποψηφιότητα του κ. Καλογιάννη στη Λάρισα, ο κ. Βερναδάκης ανέφερε πως ο δήμαρχος Λάρισας θα επανεκλεγεί άνετα και πως ελπίζει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα και στον Βόλο.

Αναφερόμενος στις προσλήψεις (15.000 σε μία τριετία) που έχουν ανακοινωθεί στην Ειδική Αγωγή, ο κ. Βερναδάκης δήλωσε πως αναμένεται σύντομα η προκήρυξη των θέσεων. «Είναι στον προγραμματισμό μας και πρέπει να γίνει καθώς, με αυτό τον τρόπο ξεκινά το πρόγραμμα προσλήψεων για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση» πρόσθεσε.

Σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει να υπάρξει παραγραφή και πως αγγίζουν τα όρια του γελοίου οι απειλές περί εσχάτης προδοσίας.

“Δεν θα αφήσουμε να υπάρξει καμία παραγραφή, διότι δεν θα αφήσουμε αυτό το σύστημα της κλεπτοκρατίας να νομιμοποιηθεί θεσμικά. Οι απειλές περί εσχάτης προδοσίας επειδή διερευνήθηκε ένα σκάνδαλο που είναι διεθνές, ανήκουν στα όρια του παραλογισμού, για να μην πω του γελοίου. Εμείς θα κερδίσουμε τις εκλογές, θα προχωρήσουμε και στη συνταγματική αναθεώρηση, θα αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και το τεκμήριο της αθωότητας να υπάρχει. Η ελπίδα μας είναι κανένας να μην έχει ποινική εμπλοκή σε αυτή την υπόθεση. Έτσι πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους».

Αναφερόμενος, τέλος, στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βερναδάκης εκτίμησε πως θα επηρεάσει θετικά την πορεία της κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία. «Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού που καταλάβαινε τις εμπλοκές και τα προβλήματα που υπήρχαν. Η στάση της Νέας Δημοκρατίας νομιμοποίησε την άκρα δεξιά και 50-100 άτομα που ασκούν μία τρομοκρατία στη δημόσια σφαίρα έχουν επιβάλει την πολιτική. Το χειρότερο πλήγμα θα το υποστεί η Νέα Δημοκρατία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το