Πολιτισμός

«Χόρεψε εσύ ψυχούλα μου, για να σε καμαρώσω…» – Εκδήλωση από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου 

Την ετήσια παράσταση των μαθητικών χορευτικών τμημάτων του παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στο θερινό θέατρο της Ν. Ιωνίας, αφιερωμένη στην παραδειγματική περίπτωση του χορού που φωτίζει τη θεώρηση της σχέσης σώματος και ψυχής.
Η σπουδαιότητα του χορού και συγκεκριμένα του παραδοσιακού ως δράση απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών συμβάλλει στην ανάπτυξη και την εδραίωση συναισθημάτων και αξιών που διαπνέουν τα κοινωνικά γεγονότα και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Το ΛΕΒ, που για περισσότερα από πενήντα χρόνια δίδαξε τους ελληνικούς χορούς σε χιλιάδες παιδιά της πόλης, έχει καταγράψει στοιχεία που διαπιστώνουν την ιδιαίτερη σχέση των παιδιών με τους παραδοσιακούς χορούς ως έκφραση μιας πρωταρχικής, αυθεντικής σχέσης με τη φύση και την κοινωνία. Στα χορευτικά βήματα, στον κύκλο του χορού με τα χέρια πιασμένα, τα παιδιά ενθαρρύνονται και επικοινωνούν, καταργούν συναισθήματα φόβου και ντροπής.

Ο χορός κέρδισε και κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών, γεγονός που διαπιστώνουν οι γονείς που ένθερμα υποστηρίζουν την επιλογή τους επηρεασμένοι από τη χαρά, τη λαχτάρα, το χαμόγελο και την ευχαρίστηση των παιδιών, όταν τελειώνουν το μάθημα του χορού ή πιο πολύ όταν εμφανίζονται σε παραστάσεις φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές.
Συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να καμαρώσουν τους μικρούς χορευτές σε χορούς περιοχών: Επτανήσων, Θράκης, Βλάχων Προσοτσάνης, Ανατολικής Ρωμυλίας, Κρήτης, Μακεδονίας με την επιμέλεια των δασκάλων τους Πραντσίδη Γιάννη, Μπέα Θανάση και Ιωάννου Αντιγόνης.

Την περίφημη παιδική χορευτική ομάδα «Σαρακατσανάκια» του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων φιλοξενεί το ΛΕΒ από τις 16-18 Ιουνίου στην περιοχή μας. Στη διάρκεια της παραμονής τους θα εμφανιστούν σε δυο εκδηλώσεις: Στην εκδήλωση του Περιφερειακού Τμήματος Χορού Αλμυρού του ΛΕΒ, η οποία οργανώνεται με την αμέριστη συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην κεντρική πλατεία του Αλμυρού, την Κυριακή 17 Ιουνίου, στις 21.00 και με ελεύθερη είσοδο και τη Δευτέρα 18 Ιουνίου με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, στο θερινό θέατρο της Ν. Ιωνίας, στις 20.00, με γενική είσοδο 3 ευρώ. Πληροφορίες για κράτηση θέσεων στα τηλέφωνα 2421033938 και 6947945613.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το