Πολιτισμός

«Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στον Αλμυρό

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η νέα θεατρική παραγωγή της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. «Οι Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον, ένα αριστούργημα της σύγχρονης παγκόσμιας δραματουργίας, ακολουθεί η περιοδεία της παράστασης.
Ο πρώτος σταθμός ήταν το Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Σκοπέλου και με την επόμενη παράσταση θα γίνεται στον Αλμυρό, σήμερα Παρασκευή 15 Ιουνίου, στις 21.00, στο «Δημοτικό Ωδείο Αλμυρού», σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμυρού. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η σκηνοθεσία του έργου, που ανεβαίνει σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, ανήκει στον Γρηγόρη Γαλάτη και την Μπέτυ Νικολέση, η σκηνογραφία στον Αλέξανδρο Ψυχούλη, η επιμέλεια κοστουμιών στην Ασπασία Μπότα και τον Αλέξανδρο Ψυχούλη και η μουσική στον Τόλη Κόκκινο. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Βλάσσης Ζώτης, Γρηγόρης Γαλάτης, Θανάσης Ζέρβας, Γιάννης Κοτσαρίνης, Νιόβη Κωστοπούλου, Σύνθια Μπατσή, Μπέτυ Νικολέση, Μπάμπης Παυλίδης και Αποστόλης Τσιρώνης.

Ένα πρωινό του 1890 στο ουκρανικό χωριό Κουλιέντσικοφ, φτάνει ένας νεαρός δάσκαλος, ο Λεόν Τολτσίνσκι, προκειμένου να διδάξει τη Σοφία, κόρη του γιατρού του χωριού. Ο ρομαντικός δάσκαλος διακατέχεται από πάθος για τους μεγάλους κλασικούς και ονειρεύεται να εμφυσήσει στους νέους του χωριού αυτή του την αγάπη. Ανακαλύπτει ωστόσο με φρίκη πως το συγκεκριμένο χωριό βαραίνει μια παλιά κατάρα διακοσίων ετών, η οποία ευθύνεται για την απόλυτη ηλιθιότητα όλων των κατοίκων, χωρίς να εξαιρείται βέβαια ούτε η κόρη του νέου του εργοδότη, την οποία παρόλα αυτά ερωτεύεται παράφορα. Οι κάτοικοι έχουν συνείδηση της ηλιθιότητάς τους, αλλά εδώ και πολλά χρόνια έχουν συμβιβαστεί με την κατάστασή τους. Έχουν παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια να ξεπεράσουν τη βλακεία τους και έμαθαν να ζουν με αυτή. Πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν να λύσουν την κατάρα, αλλά ανεπιτυχώς. Θα είναι άραγε ο ιδεαλιστής δάσκαλος ικανός να τα καταφέρει; Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες διαφορετικά θα πέσει και ο ίδιος θύμα της. Ποια σχέση έχει άραγε η λύση της κατάρας με τη μόρφωση της Σοφίας;
Η παραγωγή εντάσσεται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης 2017 μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου και του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το