Πολιτισμός

«Caracatu»: Μουσικό χαρμάνι από βραζιλιάνικα κρουστά με μαέστρο τον 32χρονο Κώστα Μέρο

Η ομάδα κρουστών «Caracatu» εδώ και μία οκταετία «πλημμυρίζει» τον Βόλο και όχι μόνο, με ήχους samba reggae. Πρόκειται για ένα σύνολο που κινείται σε… αφροβραζιλιάνικους ρυθμούς και κάθε φορά κάνει το κοινό του να χορεύει μέχρι τελικής πτώσης. Ο ιδρυτικός πυρήνας σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2011, με τον μουσικό Κώστα Μέρο να κρατά από τότε τη διεύθυνση των «Caracatu».

O 32χρονος Βολιώτης από πολύ μικρός ασχολήθηκε με τη μουσική, πηγαίνοντας πιάνο και αρμόνιο. Μετά το Λύκειο πέρασε αρχικά στη Γυμναστική Ακαδημία, αλλά γρήγορα στράφηκε σε αυτό που αγαπούσε πραγματικά: Εγγράφηκε σε μία σχολή μουσικής τεχνολογίας και ηχοληψίας, ενώ στα 20 χρόνια του ξεκίνησε κρουστά latin στο Ωδείο της Νέας Ιωνίας. Έκτοτε αφοσιώθηκε στη μουσική. Το 2011 ήταν ένας εκ των ιδρυτών των «Caracatu», οι οποίοι σε κάθε εμφάνισή τους «ταξιδεύουν» τους Βολιώτες μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.
«Το 2010 παρακολούθησα ένα σεμινάριο για τη βραζιλιάνικη μουσική. Έως τότε δεν γνώριζα πολλά πράγματα για τη samba reggae. Ήμασταν αρκετοί από τον Βόλο και κάπως έτσι «στήθηκε» το γκρουπ. Εντελώς τυχαία», εξομολογήθηκε ο Κώστας Μέρος, ο οποίος στη συνέχεια αποκάλυψε την προέλευση του ονόματος του συγκροτήματος: «Στην ουσία πρόκειται για αναγραμματισμό μίας μουσικής φράσης, το παράγγελμα «curucuta» που χρησιμοποιείται στις πρόβες από τις βραζιλιάνικες μπάντες».

Η δημοφιλής ομάδα κρουστών παίζει σε ήχους samba reggae, ένα υπέροχο χαρμάνι μουσικών ρυθμών, με τον 32χρονο μαέστρο να εξηγεί: «Η samba reggae είναι καινούριο, σχετικά, είδος μουσικής. Σε αντίθεση με τη samba batucada δεν προέρχεται από το Ρίο Ντε Τζανέιρο, αλλά εμφανίστηκε στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, στα ανατολικά της Βραζιλίας, όπου οι Πορτογάλοι μετέφεραν στο παρελθόν σκλάβους από την Αφρική. Μιλάμε για μίξη αφρο-βραζιλιάνικης μουσικής και reggae από την Τζαμάικα. Οι σκλάβοι κουβάλησαν στη Βραζιλία τη θρησκεία τους, τη γλώσσα τους και φυσικά τη μουσική τους».

Η συγκεκριμένη μουσική, η οποία αναδεικνύει μοναδικά την αφρικανική κληρονομιά της Βραζιλίας, άρχισε να εμφανίζεται πριν από δεκαετίες στο καρναβάλι της Μπαΐα, για το οποίο ο ταλαντούχος Βολιώτης σημείωσε: «Στην αρχή τα τύμπανα ήταν ξύλινα. Όμως αργότερα για να μπορέσουν να κάνουν παρέλαση και να τα έχουν μαζί τους πολλές ώρες, κατασκεύασαν ελαφρύτερα τύμπανα από αλουμίνιο που έβγαζαν τον συγκεκριμένο ήχο. Όλες οι μπάντες στον κόσμο, όπως κι εμείς φυσικά, ακολουθούμε τους ίδιο ρυθμό των αφρο-βραζιλιάνων».
Η επίσημη «πρώτη» των «Caracatu» καταγράφηκε στο βολιώτικο καρναβάλι του 2012. «Εκείνη τη χρονιά είχαν έρθει και σχήματα από το εξωτερικό. Ήταν ένα δρώμενο που μας έδωσε μεγάλη ώθηση», τόνισε, ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια: «Τον πρώτο καιρό ήμασταν επτά άτομα. Γενικότερα το γκρουπ ανανεώνεται. Τώρα ο μικρότερος είναι 17 ετών, ενώ έχουμε και έναν μουσικό που είναι 60 χρόνων».

Τι χρειάζεται για να παίξει κάποιος στους «Caracatu»; Η αγάπη για τον ρυθμό είναι ίσως το… προαπαιτούμενο για όλους: «Η μπάντα μας είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο. Τυχόν μουσικές γνώσεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά κανείς δεν ήξερε, καθώς ερχόταν. Όλοι σιγά-σιγά μάθαμε τα αφρο-βραζιλιάνικα κρουστά. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι μεταξύ μας νιώθουμε σαν οικογένεια, γινόμαστε ένα, καθώς γυρίζουμε την Ελλάδα κάνοντας αυτό αγαπάμε πιο πολύ».
Χθες στα Παλαιά οι «Caracatu» γιόρτασαν την 8η επέτειο από την εμφάνισή τους στα μουσικά δρώμενα του Βόλου. Πέρα από τα διάφορα events που δίνουν το «παρών», με δεδομένο ότι κάθε Αποκριές βρίσκονται στα… φόρτε τους, το πρόγραμμα των ημερών είναι αρκετά «φορτωμένο». «Αυτή την Κυριακή θα εμφανιστούμε για 5η συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο καρναβάλι που γίνεται στο Μεταξουργείο μαζί με άλλες ομάδες από Ελλάδα. Στις 8-9/3 θα δώσουμε το «παρών» στα Γρεβενά στα παραδοσιακά «Ανακατωσάρια», την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς θα παίξουμε σε Βελεστίνο και Βόλο, ενώ η Καθαρά Δευτέρα φέτος θα μας βρει στον Ριζόμυλο. Έπειτα θα χρειαστούμε έναν μήνα ρεπό, για να ξεκουράσουμε τα… αυτιά μας», κατέληξε χαμογελώντας ο 32χρονος performer.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το