Τοπικά

Αύξηση στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία – Επενδυτές ενδιαφέρονται για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αυξητική τάση, με πολλά περιθώρια βελτίωσης, καταγράφει η εξαγωγική δραστηριότητα ελληνικών επιχειρήσεων, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας με θέμα την ψηφιοποίηση, παρουσία του Γερμανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης.
Ο Διευθυντής Βορείου Ελλάδος στο Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Ματίας Χόφμαν δήλωσε ότι στο πλαίσιο της σημερινή συνάντησης συζητήθηκε το μέλλον των ελληνογερμανικών σχέσεων.

«Ως Επιμελητήριο βλέπουμε ότι αυξάνονται οι γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία. Υπάρχει βελτίωση αλλά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη» είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ότι για σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές πρέπει να δοθεί βάρος στην ψηφιοποίηση. «Με τα εργαλεία της ψηφιοποίησης θα είναι ευκολότερο για τις ελληνικές επιχειρήσεις να μπουν στην γερμανική αγορά» .
Πρόσθεσε ακόμη πως οι εξαγωγές αφορούν κατά μεγάλο ποσοστό αγροτικά προϊόντα. Στις γερμανικές εκθέσεις και στην «Πράσινη Εβδομάδα» που διοργανώνεται στο Βερολίνο είναι μεγάλη η συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων και εκθετών.
Παράλληλα, από την πλευρά των Γερμανών επενδυτών, επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα στον χώρο της πληροφορικής ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Από το 2016 βλέπουμε ότι έρχονται γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα” δήλωσε ο κ. Χόφμαν.

Ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. WalterStechel δήλωσε πως η Γερμανία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας και πιστεύει ότι υπάρχει το δυναμικό ώστε να αναπτυχθούν οι σχέσεις των δύο χωρών ακόμη περισσότερο. Τόσο το Γερμανικό Προξενείο όσο και το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο διαπιστώνει όσο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιχειρηματιών για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Οι επενδύσεις αφορούν τον τομέα της πληροφορικής καθώς οι Έλληνες είναι καταρτισμένοι. Σημαντική είναι όμως η πρόσβαση των ελληνικών επιχειρήσεων στη γερμανική αγορά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης σημείωσε πως οι εγγραφές επιχειρήσεων τα τελευταία 2 χρόνια, και ιδιαίτερα το 2018, ήταν σε καλό επίπεδο ενώ καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο.
«Μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Είναι συγκρατημένη διότι το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Με το προξενείο της Γερμανίας μπορούμε να έρθουμε σε πιο στενή συνεργασία το επενδυτικό ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών».

Ο κ. Μπασδάνης χαρακτήρισε την ψηφιοποίηση ως ένας «στοίχημα» για τη χώρα μας καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. «Είναι το εργαλείο με το οποίο θα μπορέσει να αναδείξει την επιχειρηματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ακόμη πως το Επιμελητήριο συμμετέχει σε ένα ευρωπαϊκό interact με θέμα την ψηφιοποίηση και υπάρχει επικοινωνία με εταίρους από πολλές χώρες της Ευρώπης.
Αναφορικά με την εξαγωγική δραστηριότητα τοπικών επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας ανέφερε πως είναι λίγες αλλά αποτελούν λαμπρά παραδείγματα καθώς σημειώνουν επιτυχία, ενώ δραστηριοποιούνται στον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις υπηρεσίες και την υψηλή τεχνολογία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το