Κόσμος

Αυστραλία: Φοιτητές «πιάστηκαν» να αντιγράφουν με λογισμικό – Με στυλό και χαρτί πλέον οι εξετάσεις

Στο στόχαστρο των αυστραλιανών πανεπιστημίων βρέθηκε το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης «ChatGPT» που φέρεται να χρησιμοποιείται από αρκετούς φοιτητές για τη συγγραφή δοκιμίων.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Αυστραλίας αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων και άλλων αξιολογήσεων, υπό τον φόβο ότι οι σπουδαστές χρησιμοποιούν το λογισμικό κάνοντας στην ουσία αντιγραφή.

«Τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν προσθέσει νέους κανόνες που αναφέρουν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί αντιγραφή, με ορισμένους φοιτητές να έχουν ήδη πιαστεί στα…πράσα χρησιμοποιώντας το λογισμικό αυτό», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης έσπευσε να προειδοποιήσει ότι τα πανεπιστήμια βρίσκονται προ των πυλών μιας… κόντρας που δεν μπορούν ποτέ να κερδίσουν.

Ποιο είναι το λογισμικό ChatGPT

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λογισμικό «ChatGPT» παράγει κείμενο για οποιοδήποτε θέμα ως απάντηση σε ερωτήματα που του τίθενται.

Η εφαρμογή του ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο από την εταιρεία «OpenAI» και έχει ήδη απαγορευτεί σε όλες τις συσκευές στα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης καθώς εκφράζονται έντονες ανησυχίες για τον «αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητα εκμάθησης των σπουδαστών» και την πιθανότητα λογοκλοπής.

Πολλοί Αυστραλοί ακαδημαϊκοί στηρίζουν πλέον τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, γράφει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι εφεξής θα μπορούν όλoι φοιτητές να γράφουν με στυλό και χαρτί.

Η ομάδα των οκτώ κορυφαίων πανεπιστημίων δήλωσε ότι αναθεώρησε τον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγει τις αξιολογήσεις φέτος λόγω της προηγμένης τεχνολογίας.

Αντιγραφή η δημιουργία περιεχομένου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Δρ. Μάθιου Μπράουν δήλωσε ότι τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας αντιμετωπίζουν προληπτικά την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της εκπαίδευσης των φοιτητών, της κατάρτισης του προσωπικού, του επανασχεδιασμού των αξιολογήσεων και των στοχευμένων τεχνολογικών και άλλων στρατηγικών ανίχνευσης λογοκλοπής.

Το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο ακαδημαϊκής ακεραιότητας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ αναφέρει πλέον ρητά τη «δημιουργία περιεχομένου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης» ως μορφή αντιγραφής.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το