Τοπικά

Ασπίδα πυροπροστασίας από δεκάδες εθελοντές στον Άγιο Βλάσιο

Σε επιφυλακή βρίσκονται περίπου 100 κάτοικοι και όχι μόνο του Αγίου Βλασίου που απαρτίζουν το τμήμα πυρασφάλειας και δασοπυρόσβεσης στην περιοχή. Το τμήμα αποτελεί παράρτημα του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Βλασίου. Ο Σύλλογος έχει συσταθεί από το 1983 και λειτουργεί μέχρι σήμερα με μεγάλη συμμετοχή μελών.
Το τμήμα πυροπροστασίας μετρά ήδη 13 χρόνια δράσης καθώς συστάθηκε το 2007. Παράλληλα στον Σύλλογο λειτουργεί τμήμα Αιμοδοσίας, χορευτικό τμήμα κ.ά.
Το τμήμα πυροπροστασίας αποτελείται από τέσσερις ομάδες συνολικά. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει την πυρασφάλεια για μία εβδομάδα, βρίσκεται σε επιφυλακή και κάνει περιπολίες. Αριθμεί περίπου 20 με 25 μέλη και συνολικά τα μέλη του τμήματος φτάνουν τα 100.
«Έχουμε υψηλό το αίσθημα του εθελοντισμού και διαθέτουμε ένα πυροσβεστικό όχημα με βυτίο που έχει δυνατότητα να σβήσει μια φωτιά μικρής έκτασης» δήλωσε ο κ. Γιώργος Τουφεξής, ομαδάρχης που συντονίζει τη μία ομάδα και σημείωσε: «Βγάζουμε την εβδομαδιαία υπηρεσία. Κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τις περιπολίες μία εβδομάδα. Την επόμενη αναλαμβάνει άλλη ομάδα».

Πάνω από το χωριό και συγκεκριμένα πάνω από τα τελευταία σπίτια του, υπάρχει το πυροφυλάκιο του τμήματος. «Κατασκευάσαμε ένα μεγάλο ξύλινο κιόσκι από όπου βλέπουμε όχι μόνο όλο το χωριό αλλά και τον Αγ. Γεώργιο, τον Άγ. Λαυρέντιο, τα Άνω και Κάτω Λεχώνια και την Αγριά. Σε αυτό το σημείο έχουμε απεριόριστη θέα» πρόσθεσε ο κ. Τουφεξής.
Τα μέλη του Τμήματος πυρασφάλειας δίνουν το «παρών» όποτε απαιτηθεί. Με τα μέσα που διαθέτουν και με τις δικές τους δυνάμεις σπεύδουν, επιτηρούν, προσέχουν το χωριό τους και προσέχουν και τις γύρω περιοχές. Εθελοντές της ζωής… τρέχουν σε κάθε φωτιά να ενημερώσουν και να τη σβήσουν αν είναι μικρής έκτασης. «Είμαστε ή δεν είμαστε υπηρεσία, αν δούμε μια φωτιά τρέχουμε να συμβάλουμε όσο μπορούμε στον περιορισμό ή στην κατάσβεσή της. Αισθανόμαστε ότι υπερασπιζόμαστε το χωριό μας. Όταν βλέπουμε μια φωτιά αμέσως τηλεφωνούμε στο 199, ενημερώνουμε την Πυροσβεστική γιατί δεν ξέρουμε την έκτασή της».
Ο ίδιος τόνισε πως το τμήμα πυρασφάλειας και δασοπυρόσβεσης δρα ως επί το πλείστον προληπτικά. Όσο για τα μέλη του τμήματος, πρόκειται για άνδρες και γυναίκες ενώ στο τμήμα υπάγονται και οικογένειες. Νέοι από 18 ετών μέχρι και άτομα 80 ετών, νεαρά ζευγάρια που «φυλάνε» τη νύχτα ακόμη και μέλη που δεν διαμένουν στο χωριό, αλλά κατάγονται από τον Άγ. Βλάσιο. Μάλιστα υπάρχουν και άτομα από την Αθήνα που έρχονται τα τελευταία καλοκαίρια στο χωριό και εξέφρασαν την επιθυμία να ενταχθούν στο τμήμα πυρασφάλειας και δασοπυρόσβεσης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το