Πολιτισμός

«Αίας» από την Εστία Θεάτρου Ερινεώς απόψε στο Χόρτο

Ο Αίαντας του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία-ερμηνεία Γιάννη Τράντα παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 21.00, στο υπαίθριο θέατρο Χόρτου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χόρτου Νοτίου Πηλίου, που διοργανώνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Γιώργος Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου» για 36η χρονιά.

Ο Αίας ο Τελαμώνιος, ο μέγας, ο Σαλαμίνιος, θεωρείται μετά τον πρώτο του ξάδερφο – τον Αχιλλέα – ο πιο γενναίος ήρωας απ’ τους Πανέλληνες, που εκστράτευσαν στην Τροία. Όταν θανατώθηκε ο Αχιλλέας απ’ τον Πάρη – Αλέξανδρο, τα όπλα του Αχιλλέα έπρεπε να πάνε στον πιο γενναίο, δηλαδή στον Αίαντα. Οι Ατρείδες αρχηγοί με πονηριές και απάτες τον αποκλείουν απ’ τα όπλα, δίνοντάς τα στον Οδυσσέα. Μετά απ’ αυτή την καταφανή και ύψιστη προσβολή, ο Αίαντας καθώς έχει επιστρέψει στη σκηνή του στο στρατόπεδο, αποφασίζει να βγει, να σκοτώσει και να αιχμαλωτίσει αυτούς που τον αδίκησαν. Η θεά Αθηνά όμως του σκοτίζει τον νου κι ο Αίαντας μαινόμενος σφάζει ό,τι ζώο βρεθεί μπροστά του, νομίζοντας πως σκοτώνει τους Ατρείδες. Όταν πια όλοι, εκτός των ζώων, έχουν μείνει ζωντανοί κι αλώβητοι από τον Αίαντα, η Αθηνά τον επαναφέρει στα σύγκαλά του, καθώς έχει επιστρέψει ξανά στη σκηνή του. Ο Ρίτσος πιάνει το νήμα από τη στιγμή που ο Αίαντας αρχίζει να συνέρχεται και να αντιλαμβάνεται τι έχει κάνει, με τις «τυφλές ανδραγαθίες» του…
Εστία Θεάτρου Ερινεώς Βόλου (Αστική μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία): Με έδρα τον Βόλο από το 1992 ο Ερινεώς έχει παρουσιάσει πάνω από πενήντα παραγωγές στην Ελλάδα και σε διεθνή φεστιβάλ (Ηρώδειο, Κίεβο, Τιρόλο, Άδανα, Κωνσταντινούπολη, Ιεροσόλυμα, Τελ Αβίβ..), με διακρίσεις και πρώτα βραβεία. Α’ πανελλήνιο θεατρικό βραβείο της Ιθάκης, Εκπαιδευτική Τηλεόραση – ΝΕΤ για τον Ρήγα, Βουλή των Ελλήνων, κ.ά. Ιδιαίτερα τα ελληνικά κείμενα (πρωτότυπα και νέα) είναι το αντικείμενο ενασχόλησης της θεατρικής ομάδας (Όμηρος, Τραγικοί, Παλαμάς, Σικελιανός, Ρίτσος, Απόστολος Παύλος, Ν.Γ. Πεντζίκης, Παπαδιαμάντης, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, κ.ά.). Έχουν συμμετάσχει και συμπράξει διακόσιοι και πλέον καλλιτέχνες απ’ όλους τους χώρους της τέχνης. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Γιάννης Τράντας, ιδρυτικό και βασικό στέλεχος της Θεατρικής Λέσχης Βόλου (1977-1992) και ιδρυτής του Ερινεώ (www.erineos.net / [email protected]).
Σκηνοθεσία-ερμηνεία: Ιωάννης Τράντας, μουσική: Πέτρος Δουρδουμπάκης, κοστούμια: Δημήτρης Παρθένης (Parthenis), Τέκμησσα, αφηγήτρια: Μαρία Γώγου. Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ. Πληροφορίες Κοινωφελές Ίδρυμα «Γ. Αγγελίνης – Πία Χατζηνίκου» τηλ. 2423065245, www.horto.net/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το