Τοπικά

Αρκετά πλεονεκτήματα από τα φωτοβολταϊκά – Αποτελούν εναλλακτικό εισόδημα για τους αγρότες

Υψηλό ενδιαφέρον παρατηρείται στη Μαγνησία για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και σε γεωργική γη μη υψηλής παραγωγικότητας. Ο κ. Κώστας Δαμιανός, αγρότης από τον Αλμυρό, μιλά σήμερα στη «Θ» για τα αρκετά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών, που μπορούν να αποτελέσουν ένα εναλλακτικό εισόδημα για τους αγρότες.
Ο αγρότης κ. Κώστας Δαμιανός τόνισε πως υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Μαγνησία, αναφέροντας πως «στην περιοχή του Αλμυρού δεν υπάρχει ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης) όπως διαθέτει ο Δήμος Βόλου, με αποτέλεσμα όλη η γη να χαρακτηρίζεται κατά κύριο λόγο υψηλής παραγωγικότητας είτε είναι γόνιμα είτε δεν είναι τα χωράφια μας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένας περιορισμός, «οπότε αν δεν έχει ήδη κλείσει η περιοχή μας, θα κλείσει σύντομα για φωτοβολταϊκά σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας».

Όσον αφορά στο αν στρέφονται οι αγρότες στα φωτοβολταϊκά, ο Κώστας Δαμιανός επισήμανε πως «δεν αποτελούν κύρια στροφή για τους αγρότες τα φωτοβολταϊκά, αλλά αποτελεί ένα εναλλακτικό εισόδημα για αυτούς», σημειώνοντας πως η ενέργεια είναι απαραίτητη και χρήσιμη σε όλους.
Αξίζει, όμως μία τέτοιου είδους επένδυση; Μπορεί να αποφέρει κέρδος στον αγρότη; Ο ίδιος απάντησε πως «αν δεν υπήρχε κέρδος, δεν θα υπήρχε και ενδιαφέρον».
Τα φωτοβολταϊκά είναι εγκατεστημένα τουλάχιστον μία δεκαετία στη χώρα μας. Και παλιότερα που έγινε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τώρα που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, κυρίως πρόκειται για σχετικά μικρούς σταθμούς. «Σταθμοί από 100 έως 500 κιλοβάτ προτιμώνται, για τους οποίους δεν χρειάζεται και μεγάλη γραφειοκρατία» εξηγεί ο ίδιος.
Τα φωτοβολταϊκά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα και τα οποία δύσκολα τα βρίσκεις σε άλλο μέρος, όπως για παράδειγμα η δωρεάν πρώτη ύλη, που είναι ο ήλιος. «Μιλάμε για άπλετη και δωρεάν πρώτη ύλη. Για να μην υπάρχει η πρώτη ύλη, θα πρέπει να σταματήσει ο ήλιος, κάτι που δεν γίνεται. Ο λιγνίτης, εκτός ότι είναι ρυπογόνος, έχει συν τοις άλλοις κόστος εξόρυξης» ανέφερε ο Κώστας Δαμιανός για να προσθέσει πως τα φωτοβολταϊκά έχουν σχετικά προβλέψιμη παραγωγή.

«Την ώρα μέσα στη μέρα που δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά, είναι ουσιαστικά η ώρα που θέλει ρεύμα η βιομηχανία, οι υπηρεσίες κ.λπ. Για παράδειγμα σε ένα αιολικό πάρκο πνέουν άνεμοι τη νύχτα, με αποτέλεσμα το παραγόμενο ρεύμα εκείνη την ώρα να μην έχει ουσιαστικά, πού να καταναλωθεί» σημείωσε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως επιπλέον το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά έχει πολυδιασπορά μέσα στο δίκτυο. «Το ρεύμα δεν παράγεται στην Πτολεμαΐδα για να μεταφερθεί στην Αθήνα. Δεν έχουμε απώλειες μεταφοράς. Πρόκειται για τεχνικά ζητήματα, για τα οποία ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει το πλεονέκτημά τους» τόνισε.
Τέλος ο αγρότης από τον Αλμυρό κατέληξε λέγοντας πως το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της χώρας μας είναι ιδανικό, με ιδανικές συνθήκες, με ηλιοφάνεια και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το