Τοπικά

Άρχισαν τους ελέγχους οι «ράμπο» του ΕΦΚΑ στη Λάρισα

Toυς πρώτους ελέγχους σε επιχειρήσεις της Λάρισας πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο επιθεωρητές του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Ασφάλισης.
Οι «ράμπο» του ΕΦΚΑ Λάρισας ήλεγξαν επιχειρήσεις εστίασης- και όχι μόνο- στην πόλη, τόσο για τυχόν αδήλωτη υποδηλωμένη ή ανασφάλιστη εργασία και έπιασαν τα πρώτα…λαυράκια.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο Αλέξανδρος Τζιούρης, προϊστάμενος Α΄ Τμήματος Ελέγχου των ΠΕΚΑ, στόχος του ΠΕΚΑ Θεσσαλίας είναι να συντελέσει στη δημιουργία κλίματος ορθής ασφαλιστικής συνείδησης και να προστατεύσει τις υγιείς και νόμιμες επιχειρήσεις από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Δεν θέλουμε οι επιχειρηματίες να μας βλέπουν ως ράμπο, ή να μας φοβούνται. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εισφοροδιαφυγή, η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία έχει άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ.Τζιούρης.
Το πρόστιμο που επιβάλλει το ΚΕΠΑ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που εντοπίζει σε επιχείρηση ανέρχεται στις 10.500 ευρώ. Αν ο εργοδότης κρατήσει και ασφαλίσει για ένα χρόνο τον εργαζόμενο το πρόστιμο πέφτει στις 3.000 ευρώ, για έξι μήνες στις 6.000 ευρώ κ.ο.κ.

Λειτουργεί, δηλαδή, ως κίνητρο το πρόστιμο για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας.
Το ΠΕΚΑ Θεσσαλίας έχει τέσσερα ελεγκτικά τμήματα, δύο στη Λάρισα, ένα στα Τρίκαλα και ένα στο Βόλο, συγκροτείται σήμερα από 27 άτομα συνολικά, με σκοπό σύντομα να αυξηθεί το προσωπικό του σε 20 άτομα ανά τμήμα.

Τα κλιμάκια πραγματοποιούν όλο το 24ωρο επιτόπιους ελέγχους με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις για τις οποίες υπάρχουν επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες, και αυτές είναι πολλές όπως είπε στην ΕΡΤ Λάρισας ο κ.Τζιούρης.
Πριν από λίγες μέρες στελέχη του ΠΕΚΑ ενημέρωσαν στο Επιμελητήριο επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς της περιοχής για την αποστολή του Κέντρου και κάλεσαν όσους ίσως δεν είναι συνεπείς στο να τακτοποιήσουν τις όποιες παρατυπίες.

Πηγή: ert.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το