Ελλάδα

Απειλή ισοβίων για Σώρρα – «Κουρελόχαρτα» οι μετοχές του

Με ένα πολυσέλιδο πόρισμα, την άσκηση κακουργηματικών διώξεων και ένα ένταλμα σύλληψης μπήκε τέλος στο παραμύθι του Αρτέμη Σώρρα, ο οποίος μοίραζε φρούδες ελπίδες για διαγραφή των χρεών του ελληνικού κράτους, αλλά και των πολιτών που χρωστούν στις Εφορίες.

Η εισαγγελέας Ευγενία Αυγήτα κατέρριψε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς του «σωτήρα» της Ελλάδας για τα περίφημα ομόλογα της Τράπεζας της Ανατολής, ενώ, όπως προκύπτει από την έρευνά της, ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει… φράγκο αφού τα τελευταία χρόνια υποβάλλει μηδενικές φορολογικές δηλώσεις. Εντούτοις, κατάφερε να εξαπατήσει περισσότερους από 12.000 πολίτες, που συνέρρεαν στις Εφορίες δηλώνοντας ότι δεν εξοφλούν τα χρέη τους γιατί θα το κάνει κάποιος άλλος αντί γι’ αυτούς…

 Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (με αφορμή την πρωτοβουλία του Σταύρου Κοντονή να της αποστείλει έναν φάκελο με όλα τα πεπραγμένα της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις») κατέληξε στην άσκηση κακουργηματικών διώξεων εις βάρος του Σώρρα και επτά ακόμη προσώπων, μεταξύ των οποίων και δύο ατόμων που βρίσκονται στον Καναδά και δεν εμφανίστηκαν στο εισαγγελικό γραφείο. Αντίθετα, ο Σώρρας κατέθεσε υπόμνημα μέσω του συνηγόρου του, αν και φυγόδικος, παρουσιάζοντας τους ισχυρισμούς του και αρνούμενος τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πλήθος κακουργημάτων

Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε «είδε» ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων που επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων και συγκεκριμένα: συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, απόπειρα αλλά και τετελεσμένη απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση εις βάρος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και τραπεζών με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Εκτός των κακουργημάτων, όμως, διαπιστώθηκαν ενδείξεις τέλεσης και πλημμεληματικών πράξεων, όπως διασπορά ψευδών ειδήσεων, πρόκληση ή διέγερση σε διάπραξη κακουργημάτων ή πλημμελημάτων κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, ψευδής καταμήνυση, ψευδορκία μάρτυρα και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία μάρτυρα.Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, ο Σώρρας εξαπατούσε τους πολίτες ότι δήθεν διαθέτει 600 δισ. δολάρια τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και των χρεών τους, ζημιώνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο τράπεζες και Δημόσιο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρεται στο «διά ταύτα» του πορίσματος, ότι μόνο από τη μη καταβολή των χρεών 115 οφειλετών στο ΙΚΑ οι απώλειες για το ασφαλιστικό ίδρυμα αγγίζουν τα 4,7 εκατ. ευρώ.

Περισσότερους από 12.000 πολίτες που συνέρρεαν στις Εφορίες δηλώνοντας ότι δεν εξοφλούν τα χρέη τους γιατί θα το κάνει κάποιος άλλος αντί γι’ αυτούς, κατάφερε να εξαπατήσει ο Αρτέμης Σώρρας…

Χιλιάδες εξώδικα
Η ζημία για όλους εκείνους που αρνούνται να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους είναι ανυπολόγιστες, πολλώ δε μάλλον εάν συνυπολογιστεί ότι οι οπαδοί του Σώρρα αγγίζουν τους 12.000 πολίτες. Πάντως από τα στοιχεία της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» προκύπτει ότι έχουν σταλεί περισσότερα από 5.000 εξώδικα σε Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, άγνωστο με τι οφειλές για κάθε πολίτη. Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που πιστεύουν ότι κρύφτηκαν πίσω από την οργάνωση πολλοί «μπαταχτσήδες» μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου προκειμένου να μην πληρώσουν…

Οσο για τα περίφημα ομόλογα της Τράπεζας της Ανατολής, αξίας 600 δισ. δολαρίων, τα οποία προσφέρονταν απλόχερα από τον Σώρρα για τη διαγραφή του δυσβάσταχτου χρέους της χώρας, η εισαγγελέας αναφέρει στο πόρισμά της ότι η «εκδότρια» Τράπεζα της Ανατολής είχε εξαγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οταν έγινε η μεταβίβασή της ακυρώθηκαν όλες οι μετοχές και οι παλαιοί νόμιμοι δικαιούχοι αυτών απαίτησαν ως αποζημίωση 200 κατοχικές δραχμές για καθεμία. Αργότερα, με τον νόμο 18/1944 η ισοτιμία της νέας δραχμής προς την κατοχική ορίστηκε σε μία προς 50 δισεκατομμύρια. Συνεπώς, οι μετοχές αυτές δεν έχουν καμία πραγματική αξία, παρά μόνο συλλεκτική. «Πωλούνται δε στο Διαδίκτυο προς 75 ευρώ η μία», αναφέρει η εισαγγελέας, με τους επίμαχους τίτλους να χαρακτηρίζονται ως προϊόν απάτης και όχι ως διαπραγματεύσιμα όπλα.

Πώς, όμως, θα έπειθε ο Σώρρας για την ύπαρξη αυτών των κεφαλαίων ενισχύοντας έτσι και τον δικό του ρόλο ως ενθοσωτήρα; Απευθυνόμενος στις Εφορίες και ζητώντας να πληροφορηθεί τι φόρο θα πληρώσει εάν προχωρήσει σε δωρεά δύο μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, οι οποίες κατά την εκτίμησή του άξιζαν 2 δισ. ευρώ. Η απάντηση ήταν 13,5 εκατ. ευρώ… Γιατί δεν τα κατέβαλε, άραγε;

Για την εισαγγελική λειτουργό, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και αυτό της απάτης συνίσταντο στην είσπραξη εισφοράς ύψους 5 ευρώ μηνιαίως από κάθε μέλος της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» και 10 ευρώ για την εγγραφή τους σε αυτήν.

Από το εισαγγελικό γραφείο πέρασαν δεκάδες μάρτυρες, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και πρώην στελέχη της οργάνωσης τα οποία αποχώρησαν, ενώ διερευνήθηκαν και άλλες δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί στην περιφέρεια.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο Σώρρας και η σύζυγός του καταδικάστηκαν ερήμην σε κάθειρξη 8 ετών χωρίς αναστολή καθώς κρίθηκαν ένοχοι για υπεξαίρεση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας. Στο άκουσμα της ποινής, η οποία οδηγούσε στη φυλακή, ο Σώρρας και η Βάια Ρουγκλίου χάθηκαν από προσώπου γης με ειδικό κλιμάκιο της αστυνομίας να τους αναζητεί…

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το