Τοπικά

Άντεξαν στα χρόνια της κρίσης τα φαρμακεία της γειτονιάς

Η λειτουργία φαρμακείου αποτελεί μονόδρομο για έναν επιστήμονα φαρμακοποιό, ο οποίος μετά το πέρας των σπουδών του, προκειμένου να εργαστεί, διαπιστώνει ότι δεν έχει την επιλογή να προσληφθεί στο Δημόσιο, λόγω των ελάχιστων θέσεων που προκηρύσσονται για τους φαρμακοποιούς, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα, με υπαλληλική σχέση, δεν έχει πολλές επιλογές λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι και αυτός ένας λόγος της οριακής αύξησης, που εμφανίζουν τα φαρμακεία στη Θεσσαλία.

Στην Ελλάδα το 2017 λειτουργούσαν 10.420 φαρμακεία, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ το 2018 υπήρξε και μια αύξηση 0,3%, καθώς άνοιξαν 34 νέα φαρμακεία.
Σε σχέση με την αρχή της κρίσης συνολικά χάθηκαν κοντά στα 2.000 φαρμακεία. Βέβαια ο στόχος των δανειστών ήταν να μειωθούν στα 6.000, κάτι τελικά που δεν έγινε.
«Το βέβαιο είναι πως τα φαρμακεία της γειτονιάς άντεξαν στην κρίση», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης και προσθέτει πως «αυτό συνέβη παρότι τα έσοδα των φαρμακείων μειώθηκαν σε σημαντικό βαθμό, η κατανάλωση φαρμάκων έπεσε, ενώ το Κράτος μείωσε και τις τιμές των φαρμάκων». Άρα μπορεί να άντεξαν τα φαρμακεία, όμως οικονομικά έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες».
Μάλιστα είπε πως «σταμάτησε να υπάρχει η συρρίκνωση των φαρμακείων, καθώς προ κρίσης άγγιζαν τα 12.000 και τώρα είναι στα 10.420. Αυτό σημαίνει ότι από την μια οι κινητοποιήσεις του κλάδου έπιασαν τόπο, όμως από την άλλη και οι προσπάθειες των οργάνων μας για ένταξη του κλάδου μας σε αυτούς που αποτελούν την πρωτοβάθμια υγεία στην χώρα μας, καθώς και η προσπάθεια συνεχούς επιστημονικής επιμόρφωσης και όχι μόνο των μελών, απέδωσαν καρπούς και έτσι άλλαξε τις προβλέψεις του ευρωπαίου επίτροπου, υπεύθυνου για τα θέματα υγείας, ο οποίος εκφράζοντας τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε πει, ότι στην Ελλάδα έπρεπε να μείνουν 6.000 φαρμακεία».

Ισχυροί δεσμοί με την κοινωνία
Ωστόσο παρά το δυσμενές οικονομικό τοπίο, το φαρμακείο της γειτονίας έδειξε ότι διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και στις δύσκολες στιγμές οι πολίτες, όσο μπορούν, το στηρίζουν.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τους λόγους της αντοχής, που έδειξαν τα φαρμακεία της γειτονιάς, ο κ. Ματσιόλης επισήμανε πως «οι δανειστές δεν προέβλεψαν την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα πολίτη, ο οποίος έχοντας ως κύριο καταφύγιο τον φαρμακοποιό, βρίσκει το φάρμακό του οποιαδήποτε στιγμή, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας μας, τόσο της ηπειρωτικής όσο και της ορεινής και της νησιωτικής. Είμαστε το μοναδικό επάγγελμα που θα κτυπήσει την πόρτα του ο πολίτης, ακόμη και στις 5 το πρωί, για να εξυπηρετηθεί, παίρνοντας το φάρμακο που το έχει ανάγκη, μαζί με τις σωστές πληροφορίες που χρειάζεται, σχετικά με το πρόβλημά του, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, χωρίς την παραμικρή επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Επίσης είναι πολλές οι περιπτώσεις, που οι φαρμακοποιοί δεν πληρώνονται στην ώρα τους από τους ασθενείς, για τα φάρμακα που δίνουν και περιμένουν στο τέλος του μήνα, όταν καταβάλλονται οι συντάξεις, για να εξοφληθούν. Παράλληλα οι φαρμακοποιοί μορφώνονται, εξελίσσουν τις γνώσεις τους και δίνουν συμβουλές, όταν απαιτηθεί, στους ασθενείς. Τα φαρμακεία της γειτονιάς είναι στο πλευρό του πολίτη και αυτό το έχουν καταλάβει οι ασθενείς και ευρύτερα οι πολίτες».

Μονόδρομος το φαρμακείο
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η επιλογή του νέου φαρμακοποιού να ανοίξει φαρμακείο, είναι μονόδρομος, καθώς στο Δημόσιο δεν υπάρχουν θέσεις για φαρμακοποιούς και αυτό είναι ένα αίτημα του κλάδου. Σε άλλες χώρες υπάρχουν θέσεις στους ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου, των Περιφερειών. Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται στην Ελλάδα».
Σχετικά με τους νέους που ανοίγουν φαρμακείου, ανέφερε ότι: «Αρκετοί παλιοί φαρμακοποιοί έχουν χρέη, γιατί μειώθηκαν τα έσοδα, αυξήθηκαν αρκετά οι έμμεσοι φόροι, διευρύνθηκε σε μεγάλο βαθμό το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα μικρά φαρμακεία, άλλαξε το ιδιοκτησιακό με τη δημιουργία πολυμετοχικών επιχειρήσεων και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ικανοποιητικά. Ο νέος φαρμακοποιός θα πρέπει να βάλει το στοίχημα, για να επιβιώσει, κρατώντας το επιστημονικό του κύρος και να μην είναι μόνο πωλητής.
Γενικότερα η οικονομική κατάσταση των φαρμακείων είναι πολύ δύσκολη, όπως συμβαίνει με σχεδόν όλους τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους. Οι τζίροι των φαρμακείων είναι οριακοί, ενώ μειώθηκε και ο αριθμός των συνταγών ανά έτος».

Πρωτιά για Θεσσαλία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία είναι η περιφέρεια της Ελλάδας με την υψηλότερη πυκνότητα σε φαρμακεία, καθώς για 10.000 κατοίκους αναλογούν 11,2 φαρμακεία.
Για την «πρωτιά» της Θεσσαλίας ο κ. Ματσιόλης επισήμανε πως ανέκαθεν η περιφέρεια είχε αρκετά φαρμακεία, λόγω των αναγκών που υπήρχαν στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς και στα νησιά των Βορείων Σποράδων.
Αρκετά νέα φαρμακεία ανοίγουν στο κεντρικό πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, με τον κ. Ματσιόλη να τονίζει ότι αυτό ήταν αναμενόμενο, λόγω των μέτρων που πάρθηκαν από την πολιτεία (ωράριο λειτουργίας, ιδιοκτησιακό κ.α.) τα τελευταία χρόνια. Τα μέτρα αυτά δυσκόλεψαν τη διατήρηση και τη λειτουργία του φαρμακείου στις γειτονιές, ενώ αντίθετα ευνόησαν τη δημιουργία και λειτουργία μεγάλων πολυμετοχικών επιχειρήσεων – φαρμακείων. Έτσι έμειναν κάποιες συνοικίες χωρίς φαρμακείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το