Τοπικά

Άνοιξαν 705 επιχειρήσεις εν μέσω πανδημίας στη Μαγνησία – Στοιχεία του Επιμελητηρίου για το πρώτο 9μηνο του 2020

Μέσα σε ένα πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επέλεξαν να ενεργοποιηθούν στο επιχειρείν εκατοντάδες επαγγελματίες στη Μαγνησία. Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου δείχνουν ότι 705 επιχειρήσεις άνοιξαν, ενώ 291 έκλεισαν με το πρόσημο να είναι θετικό.
Μπορεί να διανύουμε την χειρότερη οικονομικά χρονιά εδώ και πολύ καιρό λόγω της πανδημίας, ωστόσο το μικρόβιο του επιχειρείν φαίνεται πως είναι πιο δυνατόν ακόμη και από τον κορωνοϊό.
Πώς εξηγείται διαφορετικά πως σε μια «σκοτωμένη» αγορά από τρεις γεμάτους μήνες καραντίνας, εντούτοις υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να πέσουν στα βαθιά νερά της επιχειρηματικότητας.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για τις ενάρξεις και διαγραφές επιχειρήσεων μέσα στο πρώτο εννιάμηνο του 2019 είναι ενθαρρυντικά, καθώς συνολικά 705 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη. Βέβαια ένα μέρος εξ ‘ αυτών μπορεί να σημαίνει και απλώς την αλλαγή του ΑΦΜ. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αφορά την φυσική έναρξη μιας επιχείρησης και όχι μόνο τη νομική, δηλαδή πρόκειται για νέες επιχειρήσεις.
Το ισοζύγιο ενάρξεων και διαγραφών για τις επιχειρήσεις είναι θετικό στο πρώτο εννιάμηνο του 2020, της πιο δραματικής και απρόβλεπτης χρονιάς εδώ και πολλές δεκαετίες.
Συνολικά άνοιξαν 705 επιχειρήσεις και έκλεισαν 291. Κατά κλάδο τα αποτελέσματα είναι επίσης ενδιαφέροντα. Στον εμπορικό τομέα άνοιξαν 176 επιχειρήσεις και έκλεισαν 85, δηλαδή 82 επιχειρήσεις θετικό ισοζύγιο. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των επιχειρήσεων που άνοιξαν στη μεταποίηση που έφτασαν στις 69, ενώ 21 έκλεισαν, δηλαδή θετικό ισοζύγιο 48.

Στον τουριστικό κλάδο άνοιξαν 96 επιχειρήσεις και έκλεισαν 37, δηλαδή ένα θετικό ισοζύγιο 59. Στον τουρισμό βλέπουμε ότι αναλογικά έκλεισε το μεγαλύτερο ποσοστό που δείχνει και την επίδραση που είχε η άσχημη τουριστική χρονιά στην ευρύτερη αγορά.
Παράλληλα στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 373 επιχειρήσεις και έκλεισαν 148, δηλαδή θετικό πρόσημο κατά 225.
Τα τελευταία τρία χρόνια γενικώς παρατηρείται θετικό ισοζύγιο στις ενάρξεις επιχειρήσεων που δείχνει ότι η αγορά προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας. Βέβαια τώρα διανύουμε τη δεύτερη καραντίνα και πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα της νέας κατάστασης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης επισήμανε πως «πολλοί επαγγελματίες αποφάσισαν να ανοίξουν την επιχείρησή τους σε μια δύσκολη περίοδο, καθώς μπροστά τους εμφανίστηκε η πανδημία με όλες τις ανατροπές που έχει επιφέρει στις ζωές μας».
Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων είναι ατομικές και μάλιστα προέρχονται από τις υπηρεσίες που σημαίνει ότι αρκετοί στράφηκαν στο χώρο της γρήγορης εστίασης και του καφέ που συνήθως η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν έχουν και πολύ μεγάλο ορίζοντα ζωής. Από την άλλη βέβαια υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που ενεργοποιηθήκαν στη μεταποίηση και αυτό είναι ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο για τη συνέχεια.
Οι επιχειρήσεις σε αυτό το δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν, θέλουν την ακόμη μεγαλύτερη στήριξη του Κράτους. Άλλωστε, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αργήσουν να έρθουν, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Επίσης κάποιες ελπίδες δημιουργούνται και από προγράμματα τα οποία θα «τρέξουν» από τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Ο κ. Μπασδάνης υπογράμμισε τη σημασία που έχει για τους επαγγελματίες να έχουν τη στήριξη των καταναλωτών ακόμη και τώρα που η καραντίνα έχει βάλει λουκέτο σχεδόν σε όλη την αγορά. Το μήνυμα είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων ακόμη και αν γίνεται μέσω της ψηφιακής οδού ή του τηλεφώνου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το