Πολιτισμός

Άννα – Μαρία Κουτσιρίμπα: Διηγήματα αποσπούν βραβεία σε διαγωνισμούς

 

Δύο νέα διηγήματα που συμπεριλήφθηκαν σε ισάριθμες ανθολογίες, πρόσθεσε στο ενεργητικό της η φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Βόλου, κ. Άννα – Μαρία Κουτσιρίμπα. Τα κείμενα της Βολιώτισσας εκπαιδευτικού ξεχώρισαν στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που έλαβε μέρος, ενώ η ίδια δείχνει πως προσεγγίζει το αναγνωστικό κοινό με ιδιαίτερες προτάσεις.

Οι βραβεύσεις έγιναν τον περασμένο Αύγουστο από τις Εκδόσεις «Ηλιαχτίδα», που διοργάνωσαν τον διαγωνισμό συγγραφής για 2η χρονιά σε δύο κατηγορίες διηγημάτων (τρόμου/θρίλερ και κοινωνικό/ρομαντικό), με την κ. Κουτσιρίμπα να διακρίνεται ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές και με τα δύο κείμενα που έστειλε προς αξιολόγηση από την κριτική επιτροπή. Έχει προηγηθεί η δημοσίευση άλλων δύο έργων της στον ίδιο εκδοτικό οίκο, τα οποία επίσης βραβεύθηκαν: Του παιδικού παραμυθιού «Τριχούλα η κάμπια» και του διηγήματος για εφήβους «Την έλεγαν Δωροθέα», που συμπεριλήφθηκε στον συλλογικό τόμο που κυκλοφόρησε τέλη του 2021 με τίτλο «Το φως της ηλιαχτίδας».


Τα «Σκοτεινά ίχνη» είναι ένα συλλογικό έργο, που περιλαμβάνει περισσότερα από 40 διηγήματα τρόμου και θρίλερ. «Σκοτεινός νους» τιτλοφορείται η συμμετοχή της Άννας – Μαρίας Κουτσιρίμπα. «Η υπόθεση εξελίσσεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με φόντο μία φοιτητική εστία στο Στράτφορντ, όπου δύο φοιτήτριες βρέθηκαν δολοφονημένες, ενώ έπειτα από λίγο χάνει τη ζωή της και μία τρίτη κοπέλα. Αρχικά θεωρείται ύποπτος κάποιος, τόσο για το σκούρο χρώμα του δέρματός του, όσο και για τον κλειστό χαρακτήρα του. Ωστόσο, στο τέλος όλα ανατρέπονται, γιατί αποδεικνύεται πως ο πραγματικός δολοφόνος ήταν κάποιος άλλος», είπε για το πρώτο διήγημά της.
«Γλυκόπικρες Δροσοσταλίδες Ζωής» είναι η έτερη ανθολογία της «Ηλιαχτίδας» που προέκυψε από τον 2ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό που προκήρυξε την περασμένη άνοιξη, με ρομαντικό-κοινωνικό περιεχόμενο. «Ραντεβού στον Παράδεισο», ονόμασε το έργο της η φιλόλογος από τον Βόλο, ενώ στον τόμο συμπεριλήφθηκαν 36 ακόμη διηγήματα. «Ο τίτλος μάς προδιαθέτει για έναν επίγειο παράδεισο, το νησί Γκάμπριελ που βρίσκεται έξω από τον Μαυρίκιο. Στην πραγματικότητα είναι ακατοίκητο. Για τις ανάγκες της μυθοπλασίας του έδωσα… ζωή με ένα ζευγάρι που βρέθηκε εκεί, αλλά ο καθένας για διαφορετικούς λόγους. Η μοίρα τούς δίνει ραντεβού και υποχρεώνονται να συμβιώσουν, αν και στο τέλος βρίσκουν τον δικό τους παράδεισο».
Ο λόγος που επιλέγει οι υποθέσεις να διαδραματίζονται στο εξωτερικό; Τα ταξίδια που πραγματοποιεί της δείχνουν τον δημιουργικό δρόμο που πρέπει να πάρει κάθε φορά, ενώ οι εικόνες που αντικρίζει σε κάθε απόδρασή της εκτός συνόρων, της χαρίζουν την έμπνευση που αναζητεί. «Όταν επισκέφτηκα την Αγγλία, το Στράτφορντ μου άρεσε ιδιαίτερα και γι’ αυτό το επέλεξα ως τόπο του διηγήματος. Γενικότερα, γράφω βιωματικά, αφού έχω επισκεφτεί τα μέρη που αναφέρω κάθε φορά», κατέληξε η κ. Κουτσιρίμπα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το