Πολιτισμός

Αναμνήσεις 60 χρόνων στα εγκαίνια της έκθεσης «Θηλέων Βόλου 1921 – 1981, ενθυμήματα»

Αναμνήσεις σε πολλές παρευρισκόμενες και όχι μόνο έφεραν τα εκτιθέμενα σπάνια τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα στο Μουσείο της Πόλης στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «Θηλέων Βόλου 1921 – 1981, ενθυμήματα», που πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Θηλέων Βόλου ιδρύθηκε το 1991 και σήμερα αριθμεί περίπου 650 μέλη, ενώ από το 2005 άρχισε η μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης των ενθυμημάτων, τα οποία εκτίθενται πλέον στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, στην έκθεση με τίτλο «Θηλέων Βόλου 1921 – 1981, ενθυμήματα», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν χθες.
Το 2008 ο Σύνδεσμος εγκαινίασε στα γραφεία του, Σπυρίδη με Γαλλίας, το ιστορικό αρχείο του σχολείου και όλα αυτά τα χρόνια συνεχίστηκε η προσπάθεια συγκέντρωσης, φτάνοντας τελικά ο χρόνος να εκτεθούν σε μουσείο και να μπορεί να τα δει το ευρύ κοινό.


Ο σκοπός του Συνδέσμου όταν ξεκινούσε ήταν η ανάπτυξη και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, η συγκέντρωση και η αξιοποίηση του ιστορικού υλικού του σχολείου, αλλά και η ανάπτυξη του πολιτιστικού επιπέδου των μελών.

Η κ. Δήμητρα Αλαμάνου-Καραγκούνη, πρόεδρος των Αποφοίτων Θηλέων Βόλου, αφού ευχαρίστησε το Μουσείο της Πόλης, τον Δήμο Βόλου και το ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, ανέφερε ότι «τα εκθέματα αποτελούν τις αναμνήσεις μας από το σχολείο στα 60 χρόνια λειτουργίας του από το 1921 έως το 1981».


Η ίδια τόνισε ότι εκτίθενται 237 ασπρόμαυρες κυρίως φωτογραφίες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα έτη της ζωής του σχολείου, προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία των μαθητριών του Γυμνασίου, κοντυλοφόροι, σφραγίδες στυπόχαρτου, ξύλινες κασετίνες, χάρακες, λευκώματα με συνταγές μαγειρικής, κεντήματα, ποδιές, δημιουργήματα των μαθητριών στο μάθημα των Οικοκυρικών, μπλε ποδιές με το άσπρο γιακαδάκι, σχολική σάκα, θρανία κ.λπ.

Η πρόεδρος των Αποφοίτων Θηλέων Βόλου αναφέρθηκε και στην ταινία, η οποία δημιουργήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου και την αναπαράσταση της τάξης στον προαύλειο χώρο του σχολείου, που καταχωρήθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ενώ τόνισε ότι «τον Μάιο παρουσιάστηκε το αρχείο μετά από πρόσκληση του Μουσείου Παιδείας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ημερίδα αφιερωμένη στα μουσεία πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαίδευσης και αποζημιωθήκαμε για όλον αυτόν τον αγώνα, μόνο με εθελοντική δουλειά από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη βοήθεια μελών χωρίς χορηγίες και οικονομικούς πόρους».

Η έκθεση παρουσιάζει τη δωρεά της συλλογής του Συνδέσμου Αποφοίτων Θηλέων Βόλου στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Περιλαμβάνει σπάνια τεκμήρια, φωτογραφίες, έγγραφα και αντικείμενα, όλα τους μοναδικές μαρτυρίες της 60χρονης ιστορίας του Γυμνασίου Θηλέων Βόλου.


Η διάρκεια της περιοδικής έκθεσης είναι μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου 2020. Το Μουσείο της Πόλης του Βόλου λειτουργεί για το κοινό από Τρίτη έως και Κυριακή 10.30 – 13.30 και απογεύματα Τετάρτης και Παρασκευής από τις 18.00 – 21.00 το βράδυ. Τη Δευτέρα είναι κλειστό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και το site του μουσείου στη διεύθυνση http://www.vmoc.gr/.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το