Τοπικά

Αλαλούμ για ατομικούς λέβητες φυσικού αερίου – Βολιώτες ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με την εγκατάστασή τους

Πολλοί είναι οι Βολιώτες που ρωτούν είτε στα γραφεία της πρώην ΕΠΑ Θεσσαλίας είτε διαχειριστές πολυκατοικιών είτε γραφεία διαχείρισης για το αν μπορούν να προχωρήσουν σε εγκατάσταση ατομικού λέβητα φυσικού αερίου μετά τη νέα τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο. Μέχρι σήμερα τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού και η αρμόδια εταιρεία φυσικού αερίου έχει ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος διευκρινίσεις μιας και η τροπολογία έχει ασάφειες και κενά.

Τέλος στις διαμάχες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών θέλει να φέρει σχετικά με τη θέρμανση τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή.
Ο νόμος επιτρέπει την τοποθέτηση αυτόνομων μονάδων θέρμανσης σε πολυκατοικίες χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της γενικής συνέλευσης.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε στον νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του Ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:
«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Η διάταξη ισχύει από 23-12-2016.
Όμως υπάρχει ασάφεια και κενό στον νόμο, αφού δεν διευκρινίζει σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται, δηλαδή σε πολυκατοικίες με θέρμανση πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή και τα δύο ή καθόλου, ακόμη και για κεντρικές θερμάνσεις ή για αυτόνομες με ωρομέτρηση.
Όπως ακόμη δεν διευκρινίζει αν κάποιος τοποθετήσει ατομικό λέβητα φυσικού αερίου θα συμμετέχει ή όχι στην κατανάλωση καυσίμου του κεντρικού καυστήρα και στις υπόλοιπες δαπάνες που αφορούν στη θέρμανση (π.χ. συντήρηση, επισκευές, αντικατάσταση κ.ά.).
Όλα αυτά δεν διευκρινίζονται στην τροπολογία και στον Νόμο και η αρμόδια εταιρεία φυσικού αερίου στη Θεσσαλία έχει στείλει επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο για το τι μέλλει γενέσθαι και περιμένει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα που έχουν τεθεί.
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με γνώστες των θεμάτων αυτών, αναφέρουν ότι η τροπολογία έγινε στο «πόδι» και χωρίς την απαραίτητη σοβαρότητα με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα και να έχει κενά.
Πάντως μέχρι σήμερα αυτό που ισχύει και προβλέπεται είναι ότι για να τοποθετήσει κάποιος ατομικό λέβητα φυσικού αερίου απαιτείται η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης μέχρι τουλάχιστον να γίνουν είτε τροποποιήσεις είτε διευκρινίσεις από το αρμόδιο υπουργείο.

Περιμένουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος
Σύμφωνα με την «Εφ. Συν.», «παράθυρο» για να αντιμετωπιστεί ο «εμφύλιος πόλεμος», που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, αλλά και το νέφος αιθαλομίχλης, ανοίγει η διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο Νόμο 4447/2016 για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην ουσία επιτρέπει σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία βρίσκονται σε πολυκατοικίες όπου τα καλοριφέρ έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν δικό τους σύστημα θέρμανσης χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης.
Ανοίγει όμως νέα μέτωπα σύγκρουσης και το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο, που θα προβλέπει ότι για τους ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο μέτρο θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του κανονισμού των πολυκατοικιών για τα κενά διαμερίσματα.
Αυτό σημαίνει ότι όπου δεν λειτουργεί η θέρμανση, οι ένοικοι δεν θα επιβαρύνονται, αλλά όσοι για δικούς τους λόγους θέλουν να έχουν αυτόνομη θέρμανση θα πληρώνουν το ποσοστό που προβλέπεται για διαμερίσματα που είναι κλειστά.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 εκατ. πολυκατοικίες που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985 δεν διαθέτουν αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και από αυτές εκτιμάται ότι 40% έχουν έξι χειμώνες να ανάψουν καλοριφέρ.
Στόχος της νέας ρύθμισης είναι να βοηθήσει ενοίκους πολυκατοικιών αυτής της σημαντικής κατηγορίας να λύσουν το πρόβλημα θέρμανσης μόνο για το δικό τους ακίνητο, παρακάμπτοντας τους εσωτερικούς κανονισμούς που ορίζουν ότι για την αλλαγή αυτή απαιτείται συμφωνία του 50% των ιδιοκτητών συν μία ψήφος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το