Τοπικά

Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο – Πρωτότυπη ταινία από μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου για το ίντερνετ

«Πώς ανοίγει αυτό κουτί;» είναι το σύνηθες ερώτημα που απευθύνουν παππούδες στα εγγόνια τους, όταν βλέπουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τους πιάνουν συναισθήματα δισταγμού, δέους, αλλά και λίγου άγχους για τον κόσμο της ψηφιακής εποχής που ορθώνεται μπροστά τους και στα γεράματα καλούνται να προσαρμοστούν. Βέβαια υπάρχει ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% των ηλικιωμένων οι οποίοι όχι μόνο ξέρουν να ανοίγουν τον υπολογιστή, αλλά και να μπαίνουν στο διαδίκτυο, να κάνουν διάφορες χρήσεις, ακόμη και να έχουν facebook.

Με το ενδιαφέρον αυτό θέμα ασχολήθηκε το 3ο Γυμνάσιο Βόλου συμμετέχοντας σε πανελλαδικό μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο».
Και στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές με τη συνδρομή των καθηγητών παρήγαγαν μια δεκάλεπτη ταινία με πρωταγωνιστές ορισμένους μαθητές αλλά και μια γιαγιά που κάνει τα πρώτα της βήματα στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ.
Οι καθηγητές που είχαν την επιμέλεια της όλης προσπάθειας, ήταν η διευθύντρια κ. Νίκη Ρηγάκη, ο καθηγητής πληροφορικής κ. Απόστολος Φώτης, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρίνα Μανθογιάννη και ο καθηγητής θεολογίας κ. Μπάρτζος.
Η κ. Ρηγάκη τόνισε πως «απευθυνθήκαμε σε όλα τα παιδιά του Γυμνασίου και τους καλέσαμε να γράψουν ένα επιχείρημα για το οποίο πρέπει οι παππούδες και οι γιαγιάδες να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ένα 20% των σημερινών παππούδων και γιαγιάδων χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την ηλικία τους. Ο νεότεροι παππούδες είναι πιο εξοικειωμένοι. Εκτός από την ταινία επισκεφτήκαμε το Γηροκομείο και το ΚΑΠΗ για να δούμε κατά πόσο γνωρίζουν οι ηλικιωμένοι από το διαδίκτυο, ενώ τους δείξαμε και κάποια πράγματα. Πάντως το ίντερνετ είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει τη ζωή των ηλικιωμένων».
Η διευθύντρια πρόσθεσε πως «η διάθεση, το μεράκι και η φαντασία των παιδιών για να γυρίσουν την ταινία ήταν πολύ συγκινητική και δούλεψαν με την ψυχή τους».

Μαθαίνουν τα νέα του χωριού τους

Η «Θ» συνομίλησε με τους μαθητές που συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας και άλλους που γνωρίζουν το θέμα.
Από τη μια υπάρχουν οι μαθητές που είναι πολύ προχωρημένοι στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και από την άλλη οι ηλικιωμένοι που τώρα εισέρχονται στη νέα ψηφιακή εποχή.
Ο Αστέρης Λαζαρίδης μας είπε πως ο 60χρονος παππούς του μπαίνει στο διαδίκτυο για να μάθει και τα νέα του χωριού του, της Βερδικούσας Λάρισας, απ’ όπου κατάγεται. Επίσης ψάχνει να μάθει για τον καιρό. Πάντως το διαδίκτυο μπορεί αν βοηθήσει τον οποιοδήποτε ηλικιωμένο στην καθημερινότητά του, όπως να κάνει τραπεζικές συναλλαγές, ιδίως αυτή την εποχή με το έντονο κρύο.
Από την πλευρά της η Ελευθερία Παπαδημητρίου ανέφερε πως «οι δικές μου οι γιαγιάδες έχουν και οι δύο facebook, ενώ χρησιμοποιούν γενικότερα το διαδίκτυο για διάφορες ανάγκες. Αν και στην αρχή τους φάνηκε λίγο δύσκολο, στη συνέχεια τους άρεσε. Το ίντερνετ μπορεί να γίνει πολύ λειτουργικό για τους ηλικιωμένους, όπως να κλείνουν ραντεβού με τον γιατρό, να μαθαίνουν τα νέα, να βλέπουν τον καιρό, ακόμη και να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Και η γιαγιά μου με ρωτάει συχνά για να μάθει ακόμη περισσότερα πράγματα και να το χρησιμοποιεί».
Η Ειρήνη Παπαδοπούλου τόνισε πως «έχει μιλήσει στη γιαγιά της για τα θετικά του διαδικτύου. Είμαστε σε μια ψηφιακή εποχή, όπου και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο».
Από την πλευρά του ο Χύσα Λορέντζο είπε πως «οι ηλικιωμένοι αργά αλλά σταθερά κάνουν μια προσπάθεια για να συνδεθούν με το διαδίκτυο και η ταινία που φτιάξαμε ήθελε να περάσει το μήνυμα της αναγκαιότητας για τη χρήση του. Και για την ηλικία τους μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να χρησιμοποιήσουν οι ηλικιωμένοι το διαδίκτυο, αλλά αν απευθυνθούν στα εγγόνια τους για να τους δείξουν και επιμένουν, θα μάθουν».

Η γιαγιά μιλά μέσω skype

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Λάφης τόνισε πως η γιαγιά του χρησιμοποιεί τον υπολογιστή και το skype για να επικοινωνεί με τα εγγόνια της και τα άλλα αγαπημένα της πρόσωπα που βρίσκονται εκτός Μαγνησίας είτε εντός Ελλάδας είτε στην Αγγλία. «Μάλιστα η γιαγιά μου ηλικίας 75-80 ετών, συνεχώς με ρωτάει για να μάθει πράγματα για το ίντερνετ» μας είπε.
Παίρνοντας τον λόγο ο Χαράλαμπος Νιφόρος είπε πως έχει αρχίσει ήδη να μαθαίνει στη γιαγιά του, πώς να μπαίνει στο διαδίκτυο για να βλέπει τα βίντεο της χορωδίας που συμμετείχε, αλλά και να βλέπει τεχνικές ζωγραφικής και αγιογραφίας με την οποία ασχολείται.

Αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι στον αύλειο χώρο του σχολείου, όπου θα βρίσκεται η κινητή μονάδα αιμοληψίας για να προσφέρουν αίμα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον σύλλογο διδασκόντων και τον σύλλογο γονέων του σχολείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το