Τοπικά

Αποποιούνται κληρονομιές λόγω κρίσης… Σε υψηλά ποσοστά και οι διαταγές πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Βόλου

Περισσότερες ήταν οι αποποιήσεις κληρονομιών και πέρυσι, ενώ σε πολύ υψηλά ποσοστά κυμάνθηκαν και οι διαταγές πληρωμής, που εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Βόλου, παρά την πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους.

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην τοπική οικονομία, με την υπερφορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων, αποτυπώνεται από τα στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου και ειδικότερα από τον αυξημένο αριθμό διαταγών πληρωμής και τις αποποιήσεις κληρονομιών.

Κατά το 2016 εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Βόλου 305 αποφάσεις για διαταγές πληρωμής, που αφορούσαν ως επί το πλείστον στην απόδοση μισθωμάτων από οφειλέτες ενοικιαστές. Η διαδικασία αυτή επιλέγεται από τους ιδιοκτήτες, καθώς είναι ταχύτερη της εισαγωγής σε δίκη ενώπιον του ακροατηρίου.
Σημειώνεται ότι στο Ειρηνοδικείο εισάγονται διεκδικήσεις μισθωμάτων μέχρι του ποσού των 600 ευρώ. Αν το μηνιαίο μίσθωμα είναι υψηλότερο, αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο. Η διαδικασία της έκδοσης διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου εφαρμόζεται σε περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής μισθωμάτων από τον μισθωτή. Πρόκειται για μια απλή και σύντομη διαδικασία, που δεν απαιτεί συζήτηση σε ακροατήριο.
Το 2015 οι αποφάσεις για διαταγές πληρωμής που είχαν εκδοθεί, ανέρχονταν σε 447, ωστόσο πρέπει να ληφθεί υπόψη, πως κατά το περυσινό έτος για ένα περίπου εξάμηνο, οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους, οπότε αναλογικά ο αριθμός των 305 αποφάσεων ήταν πολύ μεγάλος σε σχέση με αυτόν του 2015.
Οι διαταγές πληρωμής στο Ειρηνοδικείο αφορούν ποσά μέχρι 20.000 ευρώ, καθώς για μεγαλύτερα ποσά αρμόδιο είναι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Ιδιοκτήτες ακινήτων δηλώνουν πως έχουν «στραγγίσει», καθώς μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, ενώ υπάρχει και ανεργία, με αποτέλεσμα, να μη δύνανται να καταβάλουν τους φόρους και τις οφειλές που κληρονομούν από ακίνητα, ενώ όταν μπλέκουν με κακοπληρωτές ενοικιαστές, τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα.

Και αποποιήσεις κληρονομιών

Σημαντική αύξηση επίσης παρουσίασαν και το 2016 οι αποποιήσεις κληρονομιών, καθώς η φορολογία και τα χρέη καθιστούν ασύμφορη την αποδοχή τους για εκατοντάδες Βολιώτες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου πέρυσι οι αποποιήσεις κληρονομιών έφθασαν τις 1.061, όταν το 2015 ήταν 1.003… Μάλιστα σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, ο αριθμός των αποποιήσεων διπλασιάστηκε σχεδόν σε μια τριετία (2013-2015)…
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την αποποίηση της κληρονομιάς είναι τέσσερις μήνες από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση της επαγωγής και του λόγου της κληρονομιάς. Η τελευταία βραχεία προθεσμία παρατείνεται και γίνεται ένα έτος σε περίπτωση που ο κληρονόμος ήταν κάτοικος εξωτερικού ή σε περίπτωση που η επαγωγή της κληρονομιάς έγινε, όσο ο κληρονόμος κατοικούσε στην αλλοδαπή.
Σε περίπτωση που η κληρονομιά είναι κατάχρεη, υπάρχει δυνατότητα να προστατευτεί ο κληρονόμος χωρίς να χρειάζεται να αποποιηθεί απαραιτήτως την κληρονομιά.
Εκατοντάδες Βολιώτες επιλέγουν να μην κάνουν αποδοχή κληρονομιών, προκειμένου να μην κληρονομήσουν χρέη των συγγενών τους, αλλά και επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, την οποία δεν μπορούν παράλληλα και να πουλήσουν εύκολα.
Οι νόμιμοι κληρονόμοι αποθανόντων συγγενών, αποφασίζουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος των χρεών των κληρονομιών και έτσι επιλέγουν την οδό της αποποίησής τους.
Οι περιπτώσεις συγγενών που αποποιούνταν κληρονομιά, ήταν τα προηγούμενα χρόνια συνήθως αποτέλεσμα «συναινετικών» αποφάσεων μεταξύ των κληρονόμων για την ευνοϊκότερη διανομή της περιουσίας. Τα τελευταία χρόνια, όμως, βασικότερος λόγος είναι τα χρέη, που συνοδεύουν τα ακίνητα ή τον αποθανόντα. Το μεγάλο βάρος του φόρου κληρονομιάς σε συνδυασμό με τη γενικότερη απαξίωση της ακίνητης περιουσίας, που δυσχεραίνει την πώληση ή και την εκμετάλλευσή της, αποτελεί τον δεύτερο αποτρεπτικό παράγοντα.
Ακόμη ένας λόγος που οδηγεί στη μη αποδοχή κληρονομιάς, είναι ο φόβος των κρυφών χρεών (προς ιδιώτες ή Δημόσιο), τα οποία μπορεί να μη γνωρίζει το συγγενικό περιβάλλον. Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι οι αποποιήσεις κληρονομιών έχουν αυξηθεί δραματικά την τελευταία τριετία.
Η κύρια αιτία της αύξησης αιτήσεων αποποίησης κληρονομιάς είναι η απαξίωση του ελληνικού ακινήτου, η οποία έχει άμεση σχέση με την υπερφορολόγησή του και με την περιορισμένη δυνατότητα ρευστοποίησής του.
Παράλληλα, η κληρονομιά δημιουργεί επιπρόσθετα βάρη, καθώς αλλάζει αυτομάτως τη φορολογική και δανειακή συμπεριφορά των πολιτών. Δημιουργεί πλασματικές φορολογικές αξίες, που επηρεάζουν επιδόματα, όπως για παράδειγμα το επίδομα ανεργίας ή το ΕΚΑΣ. Σε επίπεδο δανειοδότησης η αποδοχή κάποιου ακινήτου μέσω κληρονομιάς αλλάζει αυτομάτως την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη.

Πιστοποιητικά για διαθήκες

Τέλος σε υψηλό ποσοστό κυμάνθηκε και το 2016 ο αριθμός των εκδοθέντων πιστοποιητικών από το Ειρηνοδικείο Βόλου για διαθήκες. Ειδικότερα εκδόθηκαν 3.164 πιστοποιητικά, έναντι 3.258 το 2015. Ο υψηλός αριθμός των πιστοποιητικών διαθηκών σημαίνει πως πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να μεταβιβάσουν σε συγγενικά τους πρόσωπα τις περιουσίες τους, προφανώς λόγω αδυναμίας να την διατηρήσουν…

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το