Τοπικά

Αλ.Μεϊκόπουλος:«Να εισπράξει θέλει η κυβέρνηση με το φορολογικό, όχι να πατάξει τη φοροδιαφυγή»

Για το φορολογικό νομοσχέδιο τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.
Αρχικά, επεσήμανε ότι μια καλή αρχή για να συζητήσουμε για διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης και καλλιέργεια της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους – πολίτη θα ήταν η κυβέρνηση να μην εισαγάγει αιφνιδιαστικά ρυθμίσεις στο τέλος του χρόνου, μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2023, επιβεβαιώνοντας ότι οι φορολογούμενοι σε αυτή τη χώρα θα συνεχίζουν να ζουν και να επιχειρούν μη γνωρίζοντας τι τους ξημερώνει την επόμενη ημέρα.
Ειδική αναφορά έκανε και στο προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο που έδωσε στους servicers ακατάσχετο λογαριασμό, θυμίζοντας ότι όλα τα Επιμελητήρια της Θεσσαλίας ζητούν εδώ και μήνες τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, αλλά προφανώς για την κυβέρνηση οι ανάγκες των servicers είναι πιο επείγουσες από τις ανάγκες των πλημμυροπαθών.

«Φοροδιαφυγή και παραοικονομία επιβάλλεται να αντιμετωπιστούν για να μην την πληρώνουν τελικά όσοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν. Όμως αυτό το νομοσχέδιο δε θα περιορίσει την φοροδιαφυγή, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μεταρρύθμιση». Μεταρρυθμιστικό θα ήταν αν απλοποιούσε τη φορολογία. Εδώ, απλά προστίθενται στα εκατοντάδες ισχύοντα άρθρα νέες διατάξεις, υποπεριπτώσεις και εξαιρέσεις. Μεταρρυθμιστικό θα ήταν αν απαντούσε με σύγχρονο τρόπο στον εντοπισμό του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος. Εδώ, επαναφέρεται μια συνταγή από τα παλιά με την κυβέρνηση να ομολογεί επί της ουσίας ότι δεν έχει την πρόθεση να εντοπίσει την πραγματική φοροδιαφυγή με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, οπότε θα πάρει ό,τι μπορεί με το τεκμαρτό εισόδημα και τις αμειβόμενες καταγγελίες» ανέφερε ο Αλ. Μεϊκόπουλος.

Από το «ακούμε την αγορά» και τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μη επιβολή νέων φόρων της ΝΔ, προωθείται τώρα μια οριζόντια ρύθμιση που φορολογεί ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με βάση το εισόδημα που εικάζει ότι έχουν θεωρώντας τους ως κατ’αρχήν φοροφυγάδες. Και αν όντως δεν το απέκτησαν θα πρέπει αν δεχθούν φορολογικό έλεγχο, ώστε να φορολογηθούν για το πραγματικό τους εισόδημα. Αυτό είναι προβληματικό γιατί εκείνοι που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, απλά θα μπουν στα τεκμήρια για να μην ελεγχθούν, ενώ, για όσους ζητήσουν έλεγχο, η διαδικασία θα πάρει χρόνια και είναι άγνωστο αν ο φόρος θα ανασταλεί μέχρι την ολοκλήρωσή του. Σε τελική ανάλυση, οι μεγάλοι φοροφυγάδες θα επιβαρυνθούν ελάχιστα σε σχέση με το εισόδημα που αποκρύπτουν. Επιπλέον, τα προσδοκώμενα έσοδα από την εφαρμογή του μέτρου θα είναι σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής των 10 δισεκατομμυρίων. Επομένως, θα ήταν πιο έντιμο να πει η κυβέρνηση ότι η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν είναι τίποτα άλλο από μια ένεση εσόδων στα κρατικά ταμεία τα οποία η Κυβέρνηση απέτυχε να συγκεντρώσει με άλλους τρόπους.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή, η κυβέρνηση γνωρίζει την ασυνέπειά της και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι φορολογικές ρυθμίσεις στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γι’αυτό ενεργοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό για να οριοθετήσει τις αντιδράσεις. Ό,τι έκανε πριν χρόνια με τον «κακό δημόσιο υπάλληλο», το κάνει τώρα με τον «φοροφυγά ελεύθερο επαγγελματία» με αποτελέσματα συντριπτικά και για τους μεν και για τους δε.

«Επειδή τη συζήτηση μονοπωλούν οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων, ας μην ξεχνάμε ότι ο πολίτης ως φορολογούμενος εκτός από υποχρεώσεις, έχει και δικαιώματα. Δικαιώματα σε παροχές ανάλογες των φόρων που καταβάλλει. Για να διαμορφώσουμε φορολογική συνείδηση, οφείλουμε να διαμορφώσουμε και ένα φορολογικό σύστημα ανταποδοτικό για να μην χρειάζεται να πληρώνει σε ιδιωτικούς φορείς ξανά για αγαθά τα οποία έχει ήδη πληρώσει μέσω της φορολόγησής του. Ένα σύστημα όπου δε θα χαρίζονται τα χρήματά του σε κρατικές ενισχύσεις όπως τα 35 εκατομμύρια ευρώ στην Aegean» κατέληξε ο Αλ.Μεϊκόπουλος.

 

Προηγούμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το