Τοπικά

Ακτινογραφία των ανέργων στη Μαγνησία

Το τεράστιο πρόβλημα καταγεγραμμένης ανεργίας είναι γνωστό, καθώς το βιώνουν δεκάδες χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους. Χιλιάδες πτυχιούχοι βρίσκονται στις λίστες της ανεργίας και ανάμεσά τους τα επαγγέλματα του «λευκού κολάρου», δηλαδή γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και δικηγόροι, κάτοχοι master και διδάκτορες. Μαζί τους και δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μηχανικοί. Το πτυχίο δεν φέρνει μεροκάματο και στις λίστες του ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του η Μαγνησία έχει πρωτιά ανεργίας στους νέους από 24 έως 45 ετών, στην πλειοψηφία αποφοίτους ΤΕΙ και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κύριος κορμός των ανέργων στις παραγωγικές ηλικίες προέρχεται από τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε σχέση με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Το 23% είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τους οποίους το 12% είναι απόφοιτοι ΤΕΙ και το 11% απόφοιτοι ΑΕΙ. Το 36% είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 31% απόφοιτοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο 315 περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν τελειώσει το Δημοτικό.
Οι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναμένουν πάνω από δύο χρόνια για να βρουν εργασία, ενώ τα στοιχεία δείχνουν πως ένας απόφοιτος Δημοτικού θα βρει εργασία από τύχη.
Στις λίστες όπου καταγράφονται οι ανάγκες των ανέργων φαίνεται ότι στον Νομό οι άνεργοι σε ποσοστό 30,6% ζητούν η εργασία που θα βρεθεί να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ενώ ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης. Ποσοστό 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή η οποιαδήποτε εργασία βρεθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ από όσους οδηγούνται εκτός εργασίας ο ένας στους πέντε είναι συνταξιούχος.
Οι υπόλοιποι απολύονται ή αποχωρούν… οικειοθελώς που σημαίνει ακριβώς το ίδιο.
Η πλειοψηφία εκείνων που απολύθηκαν παραμένουν στο εργατικό δυναμικό ως άνεργοι, με τους δύο στους πέντε από αυτούς να περιλαμβάνονται στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά περισσότερο από τρία χρόνια.

 
Η απασχόληση των νέων μέχρι 29 ετών ανέρχεται στη Μαγνησία πλέον σε πολύ μικρό ποσοστό (13,9%) του συνόλου των απασχολούμενων, ενώ το 42,1% εξ αυτών είναι νέες γυναίκες. Οι νέοι μισθωτοί ανέρχονται στο 16% των μισθωτών.
Η σημαντική αύξηση των ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες σε άνδρες και γυναίκες. Η μεταβολή οφείλεται κατά τα 3/4 σχεδόν στη μεταβολή των ανέργων άνω των 30 ετών τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Όσον αφορά στις ποσοστιαίες μεταβολές ανά φύλο των ανέργων αυτές είναι μεγαλύτερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (50,3% για τους άνδρες έναντι 38,3%
για τις γυναίκες).

 
Η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση (κυρίως άνδρες), ενώ αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων (μόνο των γυναικών). Η απασχόληση των νέων μειώνεται επίσης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Στους κλάδους του Εμπορίου, των Κατασκευών, της Μεταποίησης καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες όπου μειώθηκε η απασχόληση, ενώ μεγάλες είναι και οι μειώσεις και στους υπόλοιπους κλάδους και αντιστοιχούν στις μεταβολές που επήλθαν τόσο στην πλήρη, όσο και στη μισθωτή απασχόληση αυτών.
Όλα αυτά επισήμως. Γιατί ανεπισήμως τα πράγματα είναι χειρότερα και αναμένεται να γίνουν ακόμη πιο χειρότερα καθώς τομέας που αφορά νέους μεταξύ 15-24 ετών εργάζεται σε θέση επισφαλούς εργασίας ή με συμβόλαιο προσωρινής απασχόλησης.
Κυριαρχούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου – Θετικό ισοζύγιο με… 9 προσλήψεις
Στη Μαγνησία οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν γίνει καθεστώς. Όσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα είναι μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου καταγράφουν ποσοστό 46,75%, και οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης 38,90%.
Η Μαγνησία κατέγραψε τον Σεπτέμβριο 3.810 προσλήψεις στη χερσαία περιοχή και 175 προσλήψεις στις Βόρειες Σποράδες. Καταγράφηκε ταυτόχρονα απώλεια 3.801 θέσεων εργασίας, αφού δηλώθηκαν 2094 οικειοθελείς αποχωρήσεις, 704 συμβάσεις αορίστου χρόνου και καταγγέλθηκαν 1003 συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έληξαν δεν ανανεώθηκαν. Το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων καταγράφεται θετικό κατά 9 θέσεις εργασίας.

 
Στις Βόρειες Σποράδες την ίδια περίοδο, δηλώθηκαν 175 προσλήψεις και έγιναν 488 οικειοθελείς αποχωρήσεις, υπογράφηκαν 1055 συμβάσεις αορίστου χρόνου και καταγγέλθηκαν ή έληξαν και δεν ανανεώθηκαν 718 συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, χάθηκαν 2086 θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης.
Σε επίπεδο εννιαμήνου, δηλαδή, από 1-1-2016 μέχρι 30-9-2016 το θετικό ισοζύγιο για τη χερσαία Μαγνησία σε προσλήψεις- απολύσεις, καταγράφει 118 θέσεις εργασίας και στις Σποράδες σε επιπλέον 2.475 θέσεις που είναι οι εποχικές.

 
Έχουν δηλωθεί συνολικά στους εννιά μήνες του 2016 στη χερσαία Μαγνησία 22.381 θέσεις εργασίας, ενώ την ίδια ώρα έχουν βρεθεί εκτός εργασίας 22.263 άτομα. Στα νησιά των Βορείων Σποράδων την ίδια περίοδο των 9 μηνών συνολικά έχουν καταγραφεί 6.554 προσλήψεις, ενώ εκτός εργασίας βρέθηκαν 4.079 άτομα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το