Οικονομία

Αφαίμαξη στα εισοδήματα των επαγγελματιών από τα αναδρομικά χαράτσια στον ΕΦΚΑ

«Μαύρο» φθινόπωρο θα κάνουν περίπου 70.000 επαγγελματίες, καθώς μαζί με τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν και αναδρομικό χαράτσι στον ΕΦΚΑ.

Τα αναδρομικά χαράτσια, τα οποία μαζί με τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν το 40% των εισοδημάτων των επαγγελματιών θα πληρωθούν σε εννέα δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».

Έτσι προτού καλά καλά συνέλθουν από τα χαράτσια της Εφορίας, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να αποδώσουν υπέρογκα ποσά για τον ΕΦΚΑ όταν για το 2018 θα επιβληθούν και νέα δυσβάσταχτα χαράτσια.

Το αναδρομικό χαράτσι προκύπτει από το άθροισμα τρεχουσών και αναδρομικών εισφορών για την κύρια σύνταξη, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικουρική ασφάλιση.

Ειδικότερα η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών (κυρίως γιατροί και δικηγόροι) θα κληθούν να πληρώσουν την τρέχουσα μηνιαία εισφορά του 20% προς τον ΕΦΚΑ, μαζί με το 6,9% υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, συν 7% υπέρ της επικουρικής ασφάλισης, συν 4% υπέρ του κλάδου εφάπαξ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι πρώτες μηνιαίες δόσεις της αναδρομικής (από 1/1/2017) εισφοράς υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ.

Επισημαίνεται ότι το νέο έτος έρχεται το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι νέες ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετη επιβάρυνση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες (σε σύγκριση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού).

Ειδικότερα αυξάνονται στους αυτοαπασχολούμενους από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ. Μεγαλύτερο από ό,τι το 2017 θα είναι το 2018 και το 2019 το χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑ για πάνω από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, γιατί οι εισφορές που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος θα θεωρούνται εισόδημα και επί αυτού του εισοδήματος θα υπολογίζονται νέες εισφορές.

Πηγή: iefimerida

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το