Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Στα συρτάρια 4,7 εκατ. Ε για χρέη του Δήμου

«Μπλόκο» στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δήμο Βόλου βάζουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αυστηροί όροι
«Μπλόκο» στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το Δήμο Βόλου βάζουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αυστηροί όροι

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η αυστηροποίηση των όρων για την απορροφητικότητα των κονδυλίων κρατούν κλειδωμένα στα συρτάρια του Δήμου Βόλου 4,7 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη ληξιπρόθεσμών οφειλών που… έρχονται από το 2001. Ο αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ξηρακιάς δεσμεύτηκε χθες ότι η αγορά θα «ζεσταθεί» με χρήμα μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο τα κονδύλια που θα διατεθούν θα είναι 700.000 ευρώ από τα 1,9 εκατομμύρια ευρώ, που επιβάλλεται να δοθούν.

«Τα εντάλματα είναι έτοιμα για το σύνολο του ποσού, αλλά οι διαδικασίες που επιβλήθηκαν είναι χρονοβόρες και αντιμετωπίζονται σοβαρές δυσκολίες. Το υπουργείο είχε προγραμματίσει την απορρόφηση 500 εκατομμυρίων ευρώ από το 1 δισ. που διέθεσε στους Δήμους, αλλά με τις διαδικασίες που επιβλήθηκαν έχουν απορροφηθεί σε όλη τη χώρα μόλις 38 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμος Βόλου έχει λάβει 4,7 εκατομμύρια για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέχρι τις 30/6/2012.

Με δάνειο που είχε λάβει, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ το 2012, εξόφλησε χρέη 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και υπάρξει δυνατότητα εκταμίευσης των κονδυλίων, θα εξοφληθούν οφειλές 1,9 εκατομμυρίων ευρώ και θα επιστραφεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών το ποσό του δανείου που είχε ληφθεί.

Το ύψος του ποσού που έλαβε ο Δήμος, για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του καθορίστηκε έπειτα από σχετικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών στους ΟΤΑ. Η Οικονομική Υπηρεσία έχει προετοιμασθεί και με σειρά προτεραιότητας – με βάση  την ημερομηνία έκδοσης των τιμολογίων – θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να πληρώσει αυτό το σημαντικό χρηματικό ποσό που είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει την αγορά» σημείωσε ο κ. Ξηρακιάς.

Ο ίδιος δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής του συνολικού ποσού των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο μεταξύ οι ληξιπρόθεσμες αυξάνονται. Άλλωστε τα κονδύλια που έχουν διατεθεί αφορούν στην κάλυψη οφειλών μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012.

Τη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ώστε να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο Οικονομικών, τα κονδύλια των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ΟΤΑ έχουν δεσμευετεί σε κοινό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων που έχει «ανοιχτεί» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι Δήμοι διαμορφώνουν τις καταστάσεις με τις οφειλές τις οποίες αποστέλλουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.

Μετά τη θετική εισήγηση των επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αποστέλλεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων η συγκεντρωτική κατάσταση των οφειλών και των προμηθευτών για να πληρωθούν οι οφειλές.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το