Πολιτική

Υπογράφηκε η ΣΣΕ χωρίς το ΣΕΒ

Στο παρά πέντε διασώθηκε το επίδομα γάμου, ύψους10%, για τον ιδιωτικό τομέα
Στο παρά πέντε διασώθηκε το επίδομα γάμου, ύψους10%, για τον ιδιωτικό τομέα

Κυριολεκτικά στο παρά πέντε διεσώθη το επίδομα γάμου (10%) για τον ιδιωτικό τομέα, με την υπογραφή νέα Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από τους εργοδοτικούς φορείς πλην του ΣΕΒ. Σημειώνεται ότι σήμερα (χθες) έληξε η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης και από αύριο (σήμερα) θα έπαυε να ισχύει το συγκεκριμένο επίδομα λόγω της κατάργηση του με το τρίτο μνημόνιο. Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί ήταν η υπογραφή νέας σύμβασης από τα δύο μέρη.

Εμποροι, επαγγελματοβιοτέχνες, ξενοδόχοι και ΓΣΕΕ, συμφώνησαν στην υπογραφή ετήσιας σύμβασης (έως το τέλος του 2013), ενώ παρέχεται η ευχέρεια στο μέρη να την παρατείνουν για ένα επιπλέον έτος.

Η νέα σύμβαση διατηρεί το επίδομα γάμου (10%) όπως και το θεσμικό εργασιακό καθεστώς του ιδιωτικού τομέα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης επισήμανε πως το επίδομα γάμου χορηγείται υποχρεωτικά από όλους του εργοδότες είτε είναι μέλη είτε όχι των εργοδοτικών οργανώσεων. Κι αυτό γιατί ο νόμος με τον οποίο θεσπίσθηκε (ν. 1766/1988) παραμένει σε ισχύ.

Ταυτοχρόνως διευκρίνισε πως με τη νέα σύμβαση όλα τα θεσμικά που περιλαμβάνονται στις μέχρι τώρα υπογραφείσες συλλογικές συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σύμβαση «είναι προϊόν ανάγκης» και επισήμανε ότι διεσώθη ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Σύμβασης περνώντας δια πυρός και σιδήρου.

Επιτέθηκε στον ΣΕΒ κατηγορώντας τον ότι «είχε στο μυαλό του τη διαγραφή του θεσμού της εθνικής σύμβασης και γι αυτό πρότεινε το συγκεκριμένο πρωτόκολλο συμφωνίας».

«Ευτυχώς δεν έστερξαν οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις», πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος.

Πάντως ενδεικτική της διάστασης απόψεων που υπήρξε στους εργοδοτικούς φορείς είναι η δήλωση του προέδρου των εμπόρων κ. Β. Κορκίδη:

«Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ‘παρά ένα’ και με ‘μείον ένα’ κοινωνικό εταίρο σημαίνει ότι από αύριο δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η ΕΓΣΣΕ δεν αντικαθίσταται από κανένα ‘πρωτόκολλο συμφωνίας’ και ο ΣΕΒ με την άρνησή του να υπογράψει απομονώνεται από τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους. Δηλώνω ικανοποιημένος αφού οι προσπάθειές μας είχαν ως αποτέλεσμα να διασωθεί το κοινωνικό επίδομα γάμο».

ΣΕΒ: Αδειανό πουκάμισο…

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ παρότι με ανακοίνωσή του καλούσε τα μέλη του να συνεχίσουν να καταβάλουν το επίδομα γάμου και μετά τη λήξη της μετενέργειας της σύμβασης (στις 15 Μαΐου ), αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα σύμβαση, προτείνοντας «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», κάτι που απέρριψαν όλοι οι υπόλοιποι φορείς.

Πάντως ο Σύνδεσμός επιμένει πως δεν υφίσταται νέα σύμβαση. Νομικά δεν έχει υπόσταση, την χαρακτηρίζει «παρωδία» και «αδειανό πουκάμισο» και εκτιμά ότι η υπογραφή της οδηγεί σε ακύρωση του θεσμού. Επιμένει ακόμη ότι τόσο το επίδομα γάμου όσο και τα θεσμικά είναι κατοχυρωμένα και επιτίθεται στους  «επαγγελματίες του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΒ αναφέρει:

«Αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα για τους εργαζόμενους», χαρακτηρίζει ο ΣΕΒ την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο την άρνηση του να βάλει την υπογραφή του στη νέα ΕΓΣΣΕ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι «τα θεσμικά υπερκαλύπτονται από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, το δε επίδομα γάμου ως μοναδικό μισθολογικό αντικείμενο αφορά στενά στα μέλη κάθε οργάνωσης και από πλευράς μας είχε ήδη κατοχυρωθεί».

«Αυτή η δήθεν ΕΓΣΣΕ ισοδυναμεί με ακύρωση του ίδιου του θεσμού. Και σ’ αυτό, ο ΣΕΒ αρνείται να συμπράξει», τονίζει.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών υποστηρίζει πως «δεν μας ενδιαφέρει να διασώσουμε τα προσχήματα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού», καθώς, όπως λέει, «στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε στην πράξη την αξιοπρέπεια της εργασίας. Προτεραιότητα μας να ανταποκριθούμε στην αγωνία των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που σήμερα είναι χωρίς δουλειά και χωρίς μέλλον».

Σε αυτά, όπως λέει, αποσκοπούσε η αντιπρόταση που κατέθεσε για ένα Πρωτόκολλο Συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων «που ισχυροποιούσε τα θεσμικά κεκτημένα, θεσμοθετούσε τη στήριξη της οικογένειας και οδηγούσε σε μία νέα πρότυπη ΕΓΣΣΕ, η οποία θα ίσχυε από τον Ιανουάριο του 2014».

Αυτή η πρόκληση παραμένει για εμάς ανοιχτή, σημειώνει ο ΣΕΒ, εξαπολύοντας πυρά κατά του «γραφειοκρατικού συνδικαλισμού», καθώς όπως υποστηρίζει «αποδεικνύει καθημερινά την ευθύνη του απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Το αποδεικνύει με τις αμοιβές και συνθήκες που επικρατούν σε όλες τις σύγχρονες, οργανωμένες επιχειρήσεις-μέλη του Συνδέσμου».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το