Τοπικά

Σε σχολεία της Λάρισας πάνω από 100 προσφυγόπουλα

Πάνω από 100 προσφυγόπουλα, θα τοποθετηθούν σε σχολεία της Λάρισας, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τους.
Η εκπαίδευσή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός της επόμενης εβδομάδας και λόγω του μεγάλου αριθμού τους, προγραμματίζεται να δημιουργηθούν τμήματα τουλάχιστον σε τρεις σχολικές μονάδες του Δήμου Λαρισαίων, για αρχή, εκ των οποίων δύο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρη Βούλγαρη, ο αριθμός των προσφυγόπουλων που θα φοιτήσει σε τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ξεπερνά τα 84 (τελευταία καταγραφή πριν την έλευση των 92 νέων Σύριων Προσφύγων στον μόνιμο καταυλισμό στο Κουτσόχερο, την περασμένη Παρασκευή), ενώ αντίστοιχα περί τα τριάντα παιδιά, θα συγκροτήσουν τα τμήματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα φιλοξενηθούν, όπως έχει προβλεφθεί στο 3ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Να σημειωθεί πως, την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να γίνουν συναντήσεις στελεχών των δύο διευθύνσεων εκπαίδευσης του νομού και εκπαιδευτικών, με γονείς μαθητών των σχολείων, όπου θα λειτουργήσουν τμήματα διδασκαλίας προσφυγόπουλων.
Οι συναντήσεις έχουν σκοπό, την ενημέρωση των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών των σχολείων, σχετικά με το πρόγραμμα εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη, επιδιώκεται η ανάπτυξη διαλόγου, μεταξύ των συμμετεχόντων στις συναντήσεις, ώστε να κατατεθούν απόψεις και προβληματισμοί, για το θέμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, και της φιλοξενίας τους, σε σχολεία, και συγκεκριμένα σε τμήματα που θα λειτουργούν τις απογευματινές ώρες.
«Είναι παιδιά που έχουν βασική εκπαίδευση και γνώσεις, έχουν παιδεία…. Δεν πρέπει να μας κυριεύει ο φόβος… και να προβαίνουμε σε ακρότητες. Η λογική του φόβου, ζημιώνει όλους…», τόνισε στην «Ε» ο κ. Βούλγαρης.
ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ
Να σημειωθεί ότι ένα θέμα που προβληματίζει τους γονείς μαθητών, των σχολείων που θα δεχθούν προσφυγόπουλα, και έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο, κατ’ επανάληψη, είναι η υγιεινή των παιδιών και η επικινδυνότητα (αν υπάρχει) για τη μετάδοση ασθενειών.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο εμβολιασμός των προσφυγόπουλων και συγκεκριμένα η πλήρης εμβολιακή τους κάλυψη, για την προστασία τους, αλλά και για την προστασία του γενικότερου κοινωνικού συνόλου, είναι βασική προϋπόθεση για να συμμετέχουν στις δομές εκπαίδευσης που θα λειτουργήσουν και στη Λάρισα.
Αυτό αποτελεί ρητή εντολή του Υπουργείου Παιδείας και το έργο αυτό έχουν αναλάβει οι «Γιατροί» του κόσμου», που συνεχίζουν να υλοποιούν εκστρατείες εμβολιασμού, στους πρόσφυγες της χώρας μας, βάσει συστάσεων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις θεμελιώδεις ανάγκες αυτών των ευάλωτων παιδιών. Σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί σε παιδιά ηλικίας από 6 εβδομάδων έως 15 ετών, κατά έντεκα συνολικά παθήσεων: ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, πνευμονιόκοκκο, διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουένζα Β, Ηπατίτιδα Α και Β.
Με συμφωνία των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας, τα Κέντρα Φιλοξενίας που εντάσσονται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης στα σχολεία της χώρας, ακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού και εφόσον έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός των παιδιών στο κάθε συγκεκριμένο Κέντρο.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ 26ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η διευθύντρια του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Κατερίνα
Σταγιάννη, σε επιστολή που απέστειλε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Λάρισας “Κων. Κούμας” κοινοποιώντας της χθες στην «Ε», στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας και στην Ένωση Γονέων Λάρισας, με θέμα της την υποδοχή των προσφυγόπουλων στο σχολείο, αναφέρει: «Ήρθε η στιγμή να υλοποιήσουμε το έργο που ανέλαβε η Ελληνική Πολιτεία στα πλαίσια του ΟΗΕ, να παρέχει εκπαίδευση και μόρφωση στα παιδιά των προσφύγων, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος και θρησκείας.
Παιδιά κυνηγημένα από τον τόπο τους, από τις βόμβες των ισχυρών της γης, ζήτησαν άσυλο στην πατρίδα μας. Μέσα από τα μάτια τους μπορούμε να δούμε τις αγωνίες και ελπίδες για ζωή, που βίωσε και ο Ελληνικός λαός στην ιστορική του διαδρομή ως πρόσφυγες και μετανάστες.
Η εκπαιδευτική κοινότητα (δάσκαλοι, μαθητές και γονείς) μαζί με την τοπική κοινωνία (αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί σύλλογοι, φορείς πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης και πολίτες της πόλης μας) καλούμαστε να συνεργαστούμε για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας και στα καινούρια δεδομένα υποδοχής και εκπαίδευσης των 40 προσφυγόπουλων.
Να συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια που κάναμε σε κλίμα γόνιμης συνεργασίας τα τελευταία χρόνια στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις (μέσω παρεμβάσεων, εκπαιδευτικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων), που συνέβαλαν στην αναβάθμιση του σχολείου μας.
Τις παραπάνω προϋποθέσεις και το θετικό κλίμα που υπάρχει στο σχολείο μας επιχειρεί να δυναμιτίσει ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων κ. Χαχάμης, μη γνωρίζοντας τη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια με τη συνεργασία δασκάλων, μαθητών και γονέων του σχολείου, αφού απείχε έως τώρα και σύμφωνα με την τελευταία δήλωσή του ανέλαβε κυρίως για να αποτρέψει την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας.
Ενώ κλήθηκε έγκαιρα από τη Δ/νση του σχολείου να συμμετάσχει στη σύσκεψη που συγκάλεσε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου, δήλωσε εγγράφως ότι δεν συμμετέχει γιατί δεν έλαβε έγγραφη πρόσκληση, κοιτώντας μη απαραίτητες τυπικές διαδικασίες και όχι την ουσία της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν, με προφορική πρόσκληση, όλοι οι άλλοι πρόεδροι των συλλόγων γονέων. Ως προς την κατηγορία που μου αποδίδει, ότι δε μετέφερα στη σύσκεψη τις θέσεις του συλλόγου γονέων, του απαντώ ότι είμαι εκπρόσωπος του συλλόγου των 30 δασκάλων του σχολείου μου, την ομόφωνη θέση των οποίων μετέφερα για θερμή υποδοχή και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας. Ήταν δική του δουλειά να μεταφέρει την όποια θέση του συλλόγου γονέων στη σύσκεψη, την οποία αν και ανέλαβε, δεν έκανε. Προφανώς διευκολύνεται να επικοινωνεί εγγράφως και απρόσωπα κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων και μέσων ενημέρωσης.
Ενώ δείχνει “τυπικότητα” ζητώντας μου έγγραφη επικοινωνία σε κάθε θέμα, ο ίδιος δεν τηρεί τη νόμιμη διαδικασία λειτουργίας και επικοινωνίας του συλλόγου γονέων, εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς συνεδρίαση του Δ.Σ. Γονέων, καταγγέλλoντας ατεκμηρίωτα τη Διεύθυνση του Σχολείου άλλοτε ως πρόεδρος και άλλοτε ως ανυπόγραφο κείμενο “γονέων”. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να επιτρέπει να αναρτάται στην ιστοσελίδα στο fb (σύλλογος γονέων 26ου Δημ. Σχ. Λάρισας) που ο ίδιος δημιούργησε, βίντεο ρατσιστικού περιεχομένου άγνωστης προέλευσης, καλώντας με έγγραφο κείμενο που μοίρασε στους μαθητές του σχολείου να παρακολουθούν τις αναρτήσεις του στο fb. Για την εύλογη αντίρρησή μου να διανείμω το παραπάνω προσωπικό κείμενό του στους μαθητές μου εξέδωσε δημόσια καταγγελία!
Εμείς οι εκπαιδευτικοί του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας δεν θα παρακολουθήσουμε τη μοναχική και ζημιογόνα για το σχολείο και τους μαθητές “δράση” του κ. Στέφανου Χαχάμη.
Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο των νόμιμων αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας με ζήλο, για να παρέχουμε επαρκή εκπαίδευση τόσο στα Ελληνόπουλα, όπως κάνουμε έως σήμερα, όσο και στα προσφυγόπουλα, που θα υποδεχτούμε σύντομα όλοι με ανοιχτή καρδιά, αγκαλιά και μυαλό, όπως ταιριάζει στο ήθος και στην ιστορία των Ελλήνων και της τοπικής μας κοινωνίας».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ- ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» αναφέρει:
«Οι εκπαιδευτικοί, από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε αλληλέγγυοι με την οργάνωση της βοήθειας προς τους πρόσφυγες. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα όλων και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να διευκολύνει αποφασιστικά ώστε όλα τα παιδιά και όλες οι ομάδες πολιτών να ξεπεράσουν τυχόν δυσκολίες και δυστοκίες και να κάνει την εκπαίδευση ελκυστική σε όλες και όλους και τα δημόσια σχολεία χώρο κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ » καταγγέλλει κάθε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού ενόψει της υποδοχής των παιδιών των προσφύγων στα Δημόσια Σχολεία του Λάρισας.
Οι εκπαιδευτικοί δεν εκφοβίζονται. Αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανή τη δημόσια εκπαίδευση που η πολιτεία έχει εγκαταλείψει, υπερασπιζόμαστε με αξιοπρέπεια τον παιδαγωγικό μας ρόλο, τα εργασιακά μας δικαιώματά και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, πατρίδας.
Η συνάδελφος δ/ντρια του 26ου Δημοτικού Λάρισας εκτελεί άριστα τα καθήκοντα της που απορρέουν από τον θεσμικό της ρόλο και δε χρειάζονται υποδείξεις στο έργο της. Έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από το Δ.Σ. του Συλλόγου μας στην προσπάθειά της να οργανώσει όσο το δυνατόν καλύτερα την υποδοχή των παιδιών των προσφύγων.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές να αγκαλιάσουν τα κατατρεγμένα παιδιά που βίωσαν τον πόλεμο, τη φτώχεια και την προσφυγιά για τα οποία τα ίδια δεν φέρνουν καμία ευθύνη. Τους καλούμε να απομονώσουν τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές κραυγές.
Παράλληλα τους καλούμε να συμμετάσχουν μαζικά στην υποδοχή των παιδιών των προσφύγων στα Δημόσια Σχολεία της Λάρισας».

Πηγή: Ελευθερία

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το