Κόσμος

Οι «27» προτρέπουν τη Βρετανία να επιταχύνει τη διαδικασία εξόδου

newego_LARGE_t_1101_54697119_type13145

Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να ζητούν από τη Βρετανία να κινήσει και επίσημα τη διαδικασία για την αποχώρησή της από την Ένωση και να διαμηνύουν ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση μέχρι να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Το «μήνυμα» αυτό έστειλε μέσω δηλώσεών της μετά το πέρας της συνάντησης η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχει γυρισμός για τη Βρετανία και πρέπει η κυβέρνηση της χώρας πρέπει να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Καταστήσαμε σαφές ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ» δήλωσε η κ. Μέρκελ, και συνέχισε: «Δεν έχει νόημα ο θυμός για το δημοψήφισμα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα της κατάσταση».
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, o Ντέιβιντ Κάμερον εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία εκφράσει την ανησυχία του για τα εμπόδια που θα φέρει ένα Brexit στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του μετά την λήξη της Συνόδου, ο κ. Κάμερον τόνισε ότι η Μεγάλη Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αναζητήσουν για το μέλλον τη στενότερη δυνατή σχέση.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Brexit, οι περισσότερες τοποθετήσεις των ηγετών ήταν σε τόνο απογοήτευσης και θλίψης για την απόφαση της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ και προσέθεσε πως παράλληλα έγινε μια εποικοδομητική και ήρεμη συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν.
Την Τετάρτη αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση των «27», που παρότι άτυπη παραμένει ιστορική. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει για άλλη μια φορά το Brexit ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εκδοθεί και μια κοινή δήλωση στην οποία θα εκφράζεται η αποφασιστικότητα των «27» για ενότητα. Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε ότι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στην Μπρατισλάβα πιθανώς να πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή του νέου Βρετανού πρωθυπουργού.

Παρέμβαση Τσίπρα
Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος «σοκ ιστορικών διαστάσεων». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με το δημοψήφισμα αλλάζει ο χάρτης της Ευρώπης αλλά «δεν πρέπει να παριστάνουμε τους αιφνιδιασμένους διότι τα αίτια της εθνικής αναδίπλωσης και του ευρωσκεπτικισμού είναι βαθιά και δεν είναι άλλα από το δημοκρατικό έλλειμμα». Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι είναι προφανής η διακριτική αντιμετώπιση της ΕΕ μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας. Υπενθύμισε ότι όταν η Ελλάδα ζήτησε ευελιξία, η απάντηση ήταν «εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή ή Grexit», ενώ η αντιμετώπιση της Μεγάλης Βρετανίας είναι διαφορετική.
Σκληρή στάση από τον Γιούνκερ
Τη σκληρή στάση που έχει υιοθετήσει από την Παρασκευή διατήρησε και σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 το συντομότερο δυνατό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το