Οικονομία

Πετρέλαιο, τουρισμός και capital controls μηδένισαν έλλειμμα 3,7 δισ.

assets_LARGE_t_420_54639968_type13145

Θαύμα, στο εξωτερικό ισοζύγιο από τα capital controls, το πετρέλαιο και τον τουρισμό που εξαφάνισαν έλλειμμα 3,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 και έτσι για πρώτη φορά οι εισροές και οι εκροές κεφαλαίων ισοσκελίστηκαν.

Από την επεξεργασία των αναλυτικών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (εισροές μείον εκροές κεφαλαίων) κατά τη διάρκεια του 2015 προκύπτει ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος προήλθε από τη δραστική πτώση των εισαγωγών αγαθών λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ το ισοζύγιο καυσίμων βελτιώθηκε και λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Επίσης αυξήθηκαν σημαντικά οι τουριστικές εισπράξεις. Συμβολή είχαν και οι περιορισμένες αγορές πλοίων, καθώς και η μείωση της δαπάνης των Ελλήνων για ταξίδια και μεταφορές στο εξωτερικό. Ειδικότερα:

• Η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών έκλεισε κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2014, καθώς το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας διαμορφώθηκε στα 17,2 δισ. ευρώ από 22,2 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι εισαγωγές αγαθών προφανώς λόγω capital controls μειώθηκαν κατά 7 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 42 δισ. ευρώ έναντι 49 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι αγορές πλοίων που μετράνε στις εισαγωγές έπεσαν στα 623,2 εκατ. ευρώ από 2,8 δισ. ευρώ. Στην αντίπερα όχθη οι εξαγωγές περιορίστηκαν κατά 2 δισ. ευρώ στα 24,7 δισ. ευρώ από 26,7 δισ. ευρώ.

• Οι εισπράξεις από τους ξένους τουρίστες αυξήθηκαν κατά 800 εκ. ευρώ, ανερχόμενες στα 14,2 δισ. ευρώ από 13,4 δισ. ευρώ που ήταν το 2014. Οι συνολικές αφίξεις τουριστών το 2015 αυξήθηκαν κατά 7,1% και οι αντίστοιχες εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6%.

Ωστόσο παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη επίσης κατά μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία αντισταθμίστηκε από τις τουριστικές εισπράξεις. Την ίδια ώρα οι πληρωμές των Ελλήνων για ταξίδια, μεταφορές και άλλες υπηρεσίες στο εξωτερικό ήταν λιγότερες κατα 1,81 δισ. ευρώ στα 10,97 δισ. ευρώ έναντι 12,78 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν το 2015 μόλις 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ το 2014 και 3,7 δισ. ευρώ το 2013.

Τον μήνα Δεκέμβριο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 800 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ εκείνου του Δεκεμβρίου του 2014. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών συρρικνώθηκε κατά 545 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του Δεκεμβρίου του 2014, καθώς σημειώθηκε μείωση των ελλειμμάτων όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε άνοδος των εξαγωγών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 4,2%. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 174 εκατ. ευρώ, λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών, κυρίως θαλάσσιων. Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν άνοδο κατά 12,2%, με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο εκείνου που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 (2,2%), με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασε μείωση κατά 9,3%.

Μικρότερο κατά 371 εκατ.
Με βάση τα παραπάνω, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών σημείωσε πτώση κατά 13,8%, αλλά η αξία των εισαγωγών μειώθηκε περισσότερο (16,8%), έτσι ώστε το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών να περιοριστεί κατά 371 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 323 εκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον ίδιο μήνα του 2014 (βελτίωση κατά 365 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της ανόδου του πλεονάσματος των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων -τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής-, καθώς επίσης της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους και μερίσματα. Κατά τη διάρκεια του 2015 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε βελτίωση κατά 3,8 δισ. ευρώ και περίπου ισοσκελίστηκε. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, το οποίο κατέγραψε έλλειμμα 235 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 4 δισ. ευρώ το 2014. Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μείωση κατά 8,8%, αλλά η αξία των εισαγωγών μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό, κατά 14,3%. Το 2015 το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε σημαντική πτώση λόγω του ότι το ισοζύγιο καυσίμων παρουσίασε σημαντική βελτίωση λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά. Επίσης, σημαντική ήταν και η μείωση των συναλλαγών που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων, οφειλόμενη σε μεγάλο βαθμό στη διεξαγωγή των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Τέλος, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρουσίασαν άνοδο κατά 4,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν 1,5%.

Πλεόνασμα
Το 2015 το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα 739 εκατ. κατά 166 εκατ.. μεγαλύτερο εκείνου του 2014, λόγω μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, καθώς επίσης για αμοιβές και μισθούς. Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων η σημαντικότερη συναλλαγή ήταν η εισροή 350 εκατ. από την Fairfax Financial Holdings Limited (Καναδάς) για τη συμμετοχή της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Στο τέλος του 2015 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 5,5 δισ. έναντι 5,1 δισ. στο τέλος του 2014.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το