Οικονομία

To νέο παρατηρητήριο για τις τραπεζικές προμήθειες

katatheseis

Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με αφορμή το θέμα των POS.

Σχετικές εντολές έχει δώσει ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, και σε συνεργασία με το ELTRUN -εργαστήριο ηλεκτρονικού εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών- ετοιμάζουν το σχετικό έργο.

Το Παρατηρητήριο θα είναι μια ιστοσελίδα όπου θα περιλαμβάνονται συγκεντρωμένες όλες οι χρεώσεις των τραπεζών για κάθε είδους συναλλαγή που κάνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι πολίτες θα μπορούν να το επισκέπτονται, όπως αναφέρει πηγή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προκειμένου να ενημερώνονται για τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες. Πρόκειται για κόστη που αφορούν την αποστολή εμβασμάτων, πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και εταιρειών στο γκισέ, χρεώσεις που γίνονται για τις συναλλαγές μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής αλλά και κόστη αγοράς, ενοικίασης, συντήρησης μηχανημάτων POS. Το σκεπτικό αυτής της πρωτοβουλίας έχει να κάνει αφενός με την επαρκέστερη ενημέρωση των καταναλωτών σε σχέση με τις χρεώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αφετέρου με την περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού ώστε αυτές να μειωθούν, όπου γίνεται, ακόμη περισσότερο. Ηδη, βέβαια, οι τράπεζες κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τραπεζικών Χρεώσεων εκτιμάται ότι θα συνδράμει με τη σειρά του στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των προμηθειών.

Σύγχυση με τα POS
Στο μεταξύ στην αγορά και στο θέμα των POS επικρατεί σύγχυση αναφορικά με την υποχρεωτικότητα ή μη της χρήσης τους από τις επιχειρήσεις λιανικής. Πηγές της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή υπενθυμίζουν σχετικά με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών:

«Οι έκτακτες οικονομικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 με αποτέλεσμα τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και συνακόλουθα τον περιορισμό της χρήσης μετρητών, οδήγησαν στη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των προμηθευτών να δέχονται πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, ώστε να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους. Επισημαίνουμε ότι η παραπάνω υποχρέωση ισχύει μόνο για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν τερματικά αυτόματων πληρωμών». Οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους αρνούνται να δεχτούν αγορές με κάρτες αφορούν είτε σύσταση για συμμόρφωση είτε χρηματικό πρόστιμο, που μπορεί να κυμαίνεται από 1.500 έως 1.000.000 ευρώ, ανάλογα φυσικά με το είδος, τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

assets_LARGE_t_420_54639965_type13145

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή αποσαφηνίζεται ότι δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο σε επιχειρηματία που δεν δέχεται πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες επειδή δεν διαθέτει – δεν έχει αποκτήσει POS.
Αλλά και η αγορά και ιδίως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θέτουν ζητήματα εξορθολογισμού του κανονιστικού πλαισίου χρήσης του «πλαστικού χρήματος», καθώς όπως τονίζουν τα ποσοστά προμήθειας για τις συναλλαγές μέσω POS και καρτών παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, υψηλότερα από τις άλλες χώρες της ΕΕ (άνω του 2,0% επί του τζίρου).

Ανοιχτή σε διαπραγμάτευση η τιμή για τα μηχανάκια POS
H εποχή των capital controls άλλαξε τον τρόπο των καθημερινών συναλλαγών μας, με το «πλαστικό» χρήμα να είναι πλέον κυρίαρχο στις πληρωμές. Οι κάθε είδους ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν έδαφος και ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής τους στο «ταμείο» μιας επιχείρησης. Από την πλευρά τους οι καταναλωτές ζητούν να πληρώσουν με κάρτα ακόμα και για αγορές μικρής αξίας, δηλαδή στο μίνι μάρκετ, το ψιλικατζίδικο, τον φούρνο, το περίπτερο. Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες μικρομάγαζα εφοδιάζονται πλέον με τα μηχανάκια αποδοχής καρτών, γνωστά ως POS.

Η χρήση του «πλαστικού» χρήματος το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ ειδικά για τις χρεωστικές κάρτες η αύξηση ήταν της τάξης του 265%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Visa Europe. Οι αγορές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες Visa ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 46% δαπανήθηκε μέσω χρεωστικών καρτών (2,2 δισ. ευρώ).

Οι επενδύσεις. Για το 2016 οι τράπεζες επενδύουν σε προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν όλο το φάσμα των αναγκών του πελάτη, στοχεύοντας πάντα στην εύκολη, γρήγορη και με ασφάλεια πραγματοποίηση των συναλλαγών του, μέσα από όλα τα διαθέσιμα κανάλια εξυπηρέτησής του (π.χ. e-banking, phone banking, ΑΤΜ κ.ά.). Εστιάζουν λοιπόν:

• Στην έκδοση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών που, δεδομένων των συνθηκών, θα διευκολύνουν ιδιαίτερα τις καθημερινές συναλλαγές του.

• Στην άμεση εγκατάσταση τερματικών αποδοχής καρτών (POS) σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πελατών τους με χρήση καρτών.

• Σε συναλλακτικές υπηρεσίες που κάνουν ευκολότερη τη ζωή του πελάτη, εξοικονομώντας κόστος και χρόνο για τις καθημερινές του συναλλαγές.

• Στη σύγχρονη και ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του πελάτη μέσω του e-banking, για την πραγματοποίηση των καθημερινών συναλλαγών του με ταχύτητα και ασφάλεια.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κόστος απόκτησης ενός POS -θέμα που καίει όλους τους μικροεμπόρους- διαμορφώνεται ανάλογα με το αν το μηχάνημα είναι ενσύρματο, ασύρματο ή mobile. Για τα ενσύρματα (επιτραπέζια) μηχανάκια το κόστος αγοράς ξεκινά από τα περίπου 150-160 ευρώ, με το μηνιαίο κόστος συντήρησης να ξεκινά από τα 2 ευρώ μέχρι τα 6 ευρώ, ενώ το κόστος ενοικίασης διαμορφώνεται στα περίπου 9 με 10 ευρώ τον μήνα.

Τα ασύρματα POS κοστίζουν από 250 ευρώ, με το μηνιαίο κόστος συντήρησης να διαμορφώνεται από 4-8 ευρώ και η τιμή ενοικίασης από τα 16-20 ευρώ τον μήνα. Τέλος, οι τιμές απόκτησης για τερματικά POS mobile ξεκινούν από τα 120 ευρώ.

Χωρίς χρέωση
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν χρεώνονται για την απόκτηση του POS. Οπως αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, η τιμολόγηση έχει να κάνει με τη σχέση που έχει ο επιχειρηματίας με την τράπεζα, αλλά και με τον τζίρο που πραγματοποιεί η επιχείρησή του. «Σήμερα που το καταναλωτικό κοινό δεν έχει την ίδια ευχέρεια στη χρήση μετρητών και κατανοεί ταυτόχρονα ότι είναι ταχύτερο και πιο ασφαλές να πληρώνει με κάρτες, η χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ενισχύει περαιτέρω τη διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών», αναφέρει ο Κώστας Στιβαρός, Senior Director, Cards & ePayments της Τράπεζας Πειραιώς.

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η αύξηση της χρήσης καρτών βοηθά στον περιορισμό της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής και στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων με επίκεντρο τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το Δημόσιο έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως την κατάργηση των μετρητών στις συναλλαγές με ΔΟΥ και τελωνεία και την επέκταση της χρήσης του ηλεκτρονικού παραβόλου. Επιπλέον, η παροχή κινήτρων (π.χ. φοροελαφρύνσεις) σε όσους πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές θα απαλείψει ένα ακόμα εμπόδιο για τις συναλλαγές με κάρτες».

Η χρήση του «πλαστικού» χρήματος το β’ εξάμηνο του 2015 σημείωσε αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Αυξημένη είναι η ζήτηση για τα POS, τα οποία στοιχίζουν από 150 ευρώ τα ενσύρματα και από 250 ευρώ τα ασύρματα.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το