Οικονομία

Μήνυμα Στουρνάρα με τρεις άξονες για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες

stournaras

Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με κοινωνική και πολιτική συναίνεση, είναι το πρώτο και κρίσιμο βήμα για να περάσει και πάλι η ελληνική οικονομία σε φάση ανάπτυξης, αλλά και για να μην πάνε χαμένες οι μέχρι τώρα θυσίες του ελληνικού λαού.

Το μήνυμα αυτό θα απευθύνει την ερχόμενη Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τραπέζης της Ελλάδος, ο διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναφερθεί σε 10 κινήσεις που θα πρέπει αμέσως να υλοποιηθούν, με έμφαση στο τρίπτυχο: εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, ευθυγράμμιση της φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος και αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης επανειλημμένα και προς κάθε κατεύθυνση έχει επισημάνει πως θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, για να μπορέσει να περάσει και πάλι η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Συνέχεια και συνέπεια
«Η ανακοπή της ύφεσης και η ανάκαμψη στο τέλος του 2016 είναι εφικτές», σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, αρκεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα προβλήματα και οι κίνδυνοι που απειλούν την ελληνική οικονομία.

Στην ομιλία του θα αναφερθεί και στους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία και οι οποίοι είναι: η αποδοχή και οικειοποίηση του προγράμματος, η συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των αναγκαίων δράσεων, ο διάλογος και η πολιτική και κοινωνική συναίνεση.

Οπως εξάλλου έχει επισημάνει ο κ. Στουρνάρας, «η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει διανύσει μια επίπονη πορεία προσαρμογής με μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά και με απτά αποτελέσματα.

Οσα απομένουν να ολοκληρωθούν είναι ένα σχετικά μικρό μέρος τής μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει».

Για να καλυφθεί η απόσταση που απομένει, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, επιβάλλονται τα εξής:

• Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής με επανακαθορισμό του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής.

• Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με έμφαση στο άνοιγμα των αγορών, στον ανταγωνισμό και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

• Ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος με αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

• Ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

• Ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και προστασία των επενδυτών.

• Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας – αύξηση των εξαγωγών.

• Καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας.

• Μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

• Ανάσχεση της φυγής ανθρώπινου κεφαλαίου.

• Στήριξη της κοινωνικής συνοχής και καταπολέμηση της φτώχειας.

Ωστόσο, όλα θα κριθούν από την αξιολόγηση, η θετική ολοκλήρωση της οποίας εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στην πραγματική οικονομία, καθώς είναι το «κλειδί» για την επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες, για την επαναφορά του waiver (να γίνονται δηλαδή αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ), αλλά και για την ένταξη των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Και ακόμα θα ανοίξει τον δρόμο για άρση των capital controls.

Και φυσικά επείγει η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το 2015 ανακόπηκε η επιβράδυνση στη δημιουργία νέων καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων να ανέλθει στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 σε 43,6% (από το 39,9% που ήταν τον Δεκέμβριο 2014).

Μάλιστα, η επιδείνωση ήταν εμφανής και σχετικά παρόμοια (αύξηση των καθυστερήσεων κατά περίπου 4%) σε όλες τις κατηγορίες δανείων. Ειδικότερα, το ποσοστό στα καταναλωτικά δάνεια ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά δάνεια σε 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια σε 39,8%.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η αναβολή της εφαρμογής του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότερο ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες, με έμφαση κυρίως σε λύσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα.

Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 3ο τρίμηνο, και συγκεκριμένα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, υπήρξε επιτάχυνση των ενεργειών των τραπεζών στην κατεύθυνση της πιο ενεργητικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Να σημειωθεί ότι στην εξεύρεση λύσεων μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε δανειολήπτη, εκτιμάται ότι θα συντείνουν οι συγκεκριμένοι στόχοι για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες, με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το