Ελλάδα

Oι σημειώσεις στο συρτάρι για ανασχηματισμό την άνοιξη

assets_LARGE_t_420_54636869_type13145

Ακόμα μία απόφαση, που έλαβε από την «ε­πο­μένη» των εκλογών και που περνά αναμφίβολα μέσα από το «καλό σενάριο» για την άμε­ση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμ­ματος, σκέφτεται να θέσει σε εφαρμογή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν έλθει η κατάλληλη ώρα.

Μπορεί στην παρούσα φάση η αξιολόγηση να τιτλοφορεί αποκλειστικά τις προτεραιότητες που το Μέγαρο Μαξίμου προτείνει στους εταίρους για την εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο ο κ. Τσίπρας ουδέποτε, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκατέλειψε τον σχεδιασμό για την επανεκκίνηση της κυβέρνησης μέσω ενός ευρύτερου ανασχηματισμού με τη λήξη του πρώτου εξαμήνου. Το είχε άλλωστε προαναγγείλει κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Τότε, σε μια αποστροφή του λόγου του, ζήτησε από τους υπουργούς και τους υφυπουργούς να δουλέψουν σκληρά για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και να περιορίσουν τις εμφανίσεις στα κανάλια.
Η διαπραγμάτευση
«Ολοι κρίνονται», συμπλήρωσε τότε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης των προσώπων με ορίζοντα τον Μάρτη. Εμπιστοι συνομιλητές του πρωθυπουργού, που θυμούνται εκείνες τις ημέρες, διευκρινίζουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας εκτιμούσε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους δεν θα προσέκρουε στις απαιτήσεις για σκληρά μέτρα του ΔΝΤ, που εκ των πραγμάτων έφερε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του συνολικού σχεδιασμού του. Οι ίδιοι άνθρωποι υπογραμμίζουν όμως ότι η φράση «όλοι κρίνονται», που είχε πει στο Υπουργικό Συμβούλιο, ισχύει στο ακέραιο και αφορά όχι μόνο στην ικανότητα εφαρμογής των συμφωνηθέντων από τον κάθε υπουργό, αλλά και στην εμβάθυνση των πολιτικών με κοινωνικό πρόσημο από την κυβέρνηση.
Εχει έρθει η ώρα να περάσει ο κ. Τσίπρας από την κρησάρα της αξιολόγησης υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη; Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση, όταν ενεργοποιηθεί, θα συμπέσει με την έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του πρωθυπουργού. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα αποδειχθεί αφορμή για έναν ευρύτερο ανασχηματισμό ένα απρόβλεπτο γεγονός, όπως η πρόσφατη παραίτηση για «λόγους ευθιξίας» του Π. Σγουρίδη από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών. Γι’ αυτό και από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν ο κ. Τσίπρας, μεταφέρθηκε το μήνυμα στην Αθήνα ότι με την επιστροφή του και σε επικοινωνία με τον Π. Καμμένο θα κλείσει την εκκρεμότητα – κυβερνητικά στελέχη έλεγαν την περασμένη Τετάρτη ότι το θέμα θα κλείσει πιθανότατα με τον ορισμό αντικαταστάτη από τον χώρο των ΑΝΕΛ. Η ανησυχία και ο προβληματισμός όμως για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης επιταχύνει πρωτοβουλίες για τον αναγκαίο και έγκαιρο συντονισμό της διαχείρισης ζητημάτων και την αποφυγή επεισοδίων, όπως αυτό που καταγράφηκε μετά τη μετακίνηση του Μ. Σφακιανάκη από τη θέση του επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Ο κ. Τσίπρας, άλλωστε, κρατά στο συρτάρι του σημειώσεις από το σύνολο των υπουργών με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των συμφωνηθέντων από τις εκλογές του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα. Το θετικό φινάλε των διαπραγματεύσεων -αν και το κύριο βάρος έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο- συνιστά για τον Αλέξη Τσίπρα σταθμό αξιολόγησης για το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών – ακόμη και των γενικών γραμματέων στα υπουργεία.
Βιογραφικά
«Το ”χαρτί” του ανασχηματισμού δεν θα αργήσει να το τραβήξει ο πρωθυπουργός, αλλά σίγουρα δεν θα βιαστεί να το κάνει πριν κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της αξιολόγησης», πιστεύει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει την άποψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει αρκετά ικανά στελέχη, με ισχυρά επιστημονικά βιογραφικά, προς αξιοποίηση σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα. Το γεγονός δε ότι ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών δείχνει ότι ο σχεδιασμός του δεν έχει βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και ότι η όποια κίνηση βελτίωσης της κυβερνητικής δομής θα γίνει με βάση τις στρατηγικού χαρακτήρα κατευθύνσεις.
Εγκυρες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι ένας ευρύτερος ανασχηματισμός δεν θα έχει νόημα, αν περιοριστεί στη διευθέτηση των κομματικών ισορροπιών. «Θα δώσει δυναμική και ισχύ στα επόμενα βήματα, αν για παράδειγμα το νέο σχήμα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την προώθηση πολιτικών που θα επιτρέψουν τη γρήγορη στροφή στην ανάπτυξη, την εφαρμογή αλλαγών στην Υγεία, την Παιδεία, την αντιμετώπιση της ανεργίας, ταυτόχρονα με την προετοιμασία για την απομείωση του χρέους», λέει κυβερνητικό στέλεχος που δεν κρύβει στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις την άποψή του για τη… δεύτερη αξιολόγηση του Αλέξη Τσίπρα μέσα στην άνοιξη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το