Ελλάδα

Tα τέσσερα αγκάθια και το θετικό σημάδι για την αξιολόγηση

tsakalwtos stathakis

Το γραφείο του στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών είναι γεμάτο χαρτιά και εναλλακτικά σενάρια για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Γνωρίζει καλά -και δεν το κρύβει- ότι οποιαδήποτε σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος θα είναι καταστροφική. «Αν η αξιολόγηση πάει για Μάιο ή Ιούνιο, καήκαμε», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής, για να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ο χρόνος αποτελεί μέρος της κυβερνητικής στρατηγικής για το άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος και την «αλλαγή σελίδας» στην οικονομία και στο πολιτικό κλίμα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ποντάρει στη γρήγορη επιστροφή στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών, μετά την έλευση των τεχνικών κλιμακίων μέσα στα επόμενα 24ωρα.

«Από τη στιγμή που θα επιστρέψουν θα έχουμε στη διάθεσή μας δύο εβδομάδες για το τελικό κλείσιμο», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών τονίζοντας με νόημα στους συνομιλητές του ότι το «κλειδί» για το φινάλε της αξιολόγησης είναι να έρθει το κουαρτέτο στην Αθήνα, κάτι που απέφυγαν οι επικεφαλής της τρόικας το τελευταίο δίμηνο της κυβέρνησης Σαμαρά. Η λογική «ή τα βρίσκουμε ή τα σπάμε» δεν έχει αποκλειστεί από τον ίδιο, ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος εκτιμά ότι «είναι πολύ θετικό σημάδι ότι αυτήν τη φορά οι περισσότεροι παίκτες και ειδικά οι Ευρωπαίοι παίκτες, μεταξύ των οποίων και ο Σόιμπλε, είναι πολύ κοντά στο “να τα βρούμε”».

Το ΔΝΤ
Από την άλλη πλευρά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Π. Τόμσεν εξακολουθούν να κραδαίνουν τις απαιτήσεις τους για μειώσεις των κύριων συντάξεων υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν είναι πλέον εφικτές περαιτέρω περικοπές δαπανών από πολιτικές για το κράτος πρόνοιας, πρέπει να κοπούν τρέχουσες συντάξεις. Τα «αγκάθια» βέβαια στις διαπραγματεύσεις εντοπίζονται σε τέσσερις πυλώνες: στο δημοσιονομικό κενό το οποίο προσδιορίζεται με διαφορετικό τρόπο από την κυβέρνηση και π.χ. το ΔΝΤ, το Ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει ήδη πολλά στους οικονομικούς στόχους και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία στους συνομιλητές του για τα «καλά νέα», όπως το ότι καταγράφεται συμφωνία ως προς την αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού. Για παράδειγμα επιχειρεί να περιγράψει με ενάργεια γιατί, με απλά λόγια, οι δαπάνες κρίνεται αναγκαίο σε αυτήν τη φάση να είναι μεγαλύτερες για τους συνταξιούχους και όχι για την Παιδεία, θυμίζοντας ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες στηρίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με τις συντάξεις την εποχή της κρίσης και της ανεργίας.

Οταν επανέρχεται στην κουβέντα για τον χρόνο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών σπεύδει να αναδείξει το φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης για την απομείωση του χρέους που κατά την άποψή του θα προσδώσει δυναμική στο εγχείρημα για την ένταξη στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων και την έξοδο στις αγορές. Τι όμως είναι αυτό που κρατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις δυσκολίες του υπουργείου Οικονομικών, στον πυρήνα της παραγωγής και εφαρμογής πολιτικής της κυβέρνησης στην εξαιρετικά απαιτητική συγκυρία;

«Αυτό που με κρατάει είναι το… στοίχημα για τη χώρα, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το Πάσχα του 2017, παρά την κριτική για τους αναγκαίους συμβιβασμούς, θα έχει γυρίσει σελίδα, θα έχει πετύχει αρκετά για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της Παιδείας, της Υγείας, της προστασίας των ανασφάλιστων και των ανέργων, για την αξιοποίηση υπέρ του δημόσιου συμφέροντος των κινήσεων από το Ταμείο Ιδιωτικοποιή­σεων», λέει ο κ. Τσακαλώτος προσθέτοντας επίσης ότι θα ήθελε ταυτόχρονα οι ίδιες αλλαγές, το νέο μοντέλο ανάπτυξης και τα προοδευτικά βήματα να γίνονται και να συνεχίζονται όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη.

Και μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να δίνει έμφαση στην επίλυση των εξισώσεων που αφορούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, αλλά όπως και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τα «κόκκινα» δάνεια. Εχουν ετοιμάσει και παρουσιάσει στους θεσμούς σχέδιο προστασίας από την πώληση σε funds «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, δανείων μικρομεσαίων επιχειρή­σεων και εκείνων που δόθηκαν για την κάλυψη καταναλωτικών αναγκών. Αναμέ­νουν «σήμα» από τους εκπροσώπους των θεσμών και δη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά ταυτόχρονα επιταχύνουν τους ρυθμούς για την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατό και σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόβλεψη Δραγασάκη
Το σχέδιο της κυβέρνησης επεξεργάστηκε το οικονομικό επιτελείο υπό τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη. Οι προθέσεις τους φάνηκαν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο γραφείο του αντιπροέδρου με τη συμμετοχή και του προεδρείου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Ο κ. Δραγασάκης εν τω μεταξύ, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο Stern, έκανε και διόλου τυχαία την εξής πρόβλεψη για τη γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας: «Μέχρι τον Ιούλιο θα έχουμε ολοκληρώσει το 80% όσων μας επέβαλαν πέρυσι οι δανειστές μας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε: εντάξει, τα κάναμε, έπρεπε να τα κάνουμε, αλλά τώρα παρακαλώ να μιλήσουμε για μία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, δεν απέφυγε να «καρφώσει» το στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν λέγοντας στο γερμανικό δίκτυο ότι «υπερασπίζεται δυστυχώς μία άλλη πολιτική: ακόμα περισσότερες περικοπές, ακόμα περισσότερα μέτρα λιτότητας, σαν να έχει μόλις ξεκινήσει η κρίση. Αυτά τα μέτρα θα μας αφαιρούσαν κάθε προοπτική».

Κατά τον Γ. Δραγασάκη, οι Ελληνες δεν ζητούν να πέσει η κυβέρνηση. «Μας εξέλεξαν τον Σεπτέμβριο για να εφαρμόσουμε μία συγκεκριμένη πολιτική. Οσο το κάνουμε, δεν διατρέχουμε κίνδυνο. Για μας δεν αποτελεί θέμα η διεξαγωγή και νέων εκλογών. Αλλά: η συμφωνία είναι το όριό μας», αποκάλυψε τέλος στο Stern…

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το