Τοπικά

Τίμησε τον κοινοτάρχη Γεώργιο Δελημήτρο “Θ”

96ed24fd-9f2b-4eb7-8290-16fd7963d042

Την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησαν τον πρώην κοινοτάρχη κ. Γεώργιο Χρ. Δελημήτρο, για τη σημαντική προσφορά του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος παρήγαγε τεράστιο έργο σε μια μικρή κοινωνία, αξιοποιώντας όλους τους πόρους και χωρίς να ικανοποιήσει προσωπικά ή κομματικά συμφέροντα.
Ο κοινοτάρχης άρχισε την ενασχόλησή του με τα κοινά στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και ανέλαβε τα ηνία της πρώην Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Φερών στις δημοτικές εκλογές του 1986. Επανεκλέγεται άλλες δύο φορές το 1990 και 1994 και παραμένει πρόεδρος έως το 1998, που θεσπίστηκε ο Νόμος «Καποδίστριας» για τις καταργήσεις των Κοινοτήτων και τις συνενώσεις σε μεγάλους Δήμους.
Τα δώδεκα αυτά χρόνια ο Άγιος Γεώργιος χάρη στις ενέργειες του προαναφερθέντος κοινοτάρχη, αναμορφώνεται κυριολεκτικά και αλλάζει. Ειδικά με τις παρεμβάσεις και τα έργα που έγιναν για τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, ο Άγιος Γεώργιος δεν θυμίζει με τίποτα το χωριό του παρελθόντος. Άλλαξε εντελώς όψη και έγινε ένα σύγχρονο καταπράσινο χωριό, με πάρκα, πλατείες, δρόμους, και ομορφιές που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Με τα έργα που έγιναν, η τοπική κοινότητα καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής και να ατενίζει το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία.

Ενδεικτικά αναφέρονται συγκεκριμένα έργα της θητείας του:
– Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Αγ. Γεωργίου.
– Δημιουργία σιντριβανιού στην κεντρική πλατεία.
– Δημιουργία πανέμορφου πάρκου στη παλιά Σουβάλα.
– Δημιουργία παιδικής χαράς στο παλιό αντλιοστάσιο.
– Δημιουργία δεύτερης παιδικής χαράς και σιντριβανιού στην κάτω πλατεία.
– Διαμόρφωση χώρου παρκαρίσματος έξω από την εκκλησία.
– Δενδροφύτευση σε πολλές θέσεις του οικισμού.
– Διαπλάτυνση, ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση ρείθρων και φωτισμού σε όλο το μήκος του κεντρικού δρόμου, που συνδέει το χωριό με την ΠΕΟ Βόλου-Λάρισας.
– Διαμόρφωση και εξωραϊσμός του ρέματος που διασχίζει τον οικισμό.
– Κατασκευή και ασφαλτόστρωση των περιφερειακών δρόμων για τα βαριά οχήματα.
– Ανόρυξη τριών νέων γεωτρήσεων για την ύδρευση του οικισμού.
– Δημιουργία νέου κοινοτικού καταστήματος, παραδοσιακού σχεδίου, που δεσπόζει στο κέντρο της τοπικής κοινότητας, κ.λπ.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκας, αφού ευχαρίστησε τον πρώην κοινοτάρχη επισήμανε τα εξής: «Ο Γεώργιος Δελημήτρος αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση και για το σημαντικό έργο που προσέφερε στην τοπική κοινωνία και στο σημερινό Δήμο Ρήγα Φεραίου και ευχόμαστε να υπάρξουν και άλλοι άξιοι συνεχιστές της αξιόλογης αυτής προσπάθειας».

«Άγιος Γεώργιος – Μικρή Φερά»
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Γεώργιος – Μικρή Φερά» του συγγραφέα και δημότη Ρ. Φεραίου κ. Νικολάου Μπανταβάνου, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού καταστήματος της τοπικής κοινότητας Αγίου Γεωργίου Φερών.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου και το βιβλίο προλόγισε η δημοσιογράφος κ. Βάσω Κυριαζή. Ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας επισήμανε τα εξής: «Το ιστορικό παρελθόν ενός τόπου αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσεων και εμπειριών, καθώς και πολύτιμο σύμβουλο στο πλευρό του ανθρώπου, ώστε να στηρίζει και να θεμελιώνει σε αυτό το παρόν του αλλά και το μέλλον του. Με την ιστορική γνώση διατηρούνται ανεξίτηλες στη μνήμη του ανθρώπου τόσο η ιδιοσυγκρασία του όσο και η εθνική του ταυτότητα. Σύμφωνα με το Γάλλο φιλόσοφο και ιστορικό Ερνέστο Ρενάν «οι αληθινοί άνθρωποι της προόδου είναι αυτοί που τρέφουν ένα βαθύ σεβασμό στο παρελθόν» και το παρελθόν της Ελλάδας απαιτεί και «φωνάζει», για τον σεβασμό που του αρμόζει. Η καταγραφή ιστορίας του Αγίου Γεωργίου, της «Μικράς Φεράς», όπως ονομαζόταν τον 4ο αι. π.Χ. ο οικισμός της αρχαίας θεσσαλικής πόλης Φερές (Φεραί) και η παρουσίασή του στις σελίδες του παρόντος έργου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αποτελεί για όλους μας τιμή και πρόκληση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νικόλαο Μπανταβάνο για το σημαντικό του έργο, καθώς με την πένα του συμβάλλει στην διάδοση και διαιώνιση της τοπικής ιστορίας. Όλο και περισσότερο είναι αναγκαία τέτοιου είδους βιβλία, για να αναδείξουν την πορεία ενός τόπου μέσα από το πέρασμα των χρόνων, καθώς και την εξέλιξή τους, τόσο την πολιτιστική, όσο την κοινωνική και την οικονομική».
Με μεγάλη συγκίνηση ο κ. Νικόλαος Μπανταβάνος μεταξύ άλλων τόνισε: «Είμαι πολύ ευτυχής που μετά από τόσα χρόνια κατάφερα να συμπεριλάβω μέσα σε ένα βιβλίο όλη την ιστορία για το χωριό, σύμβολο παράδοσης για τη νέα γενιά».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημ. Νασίκας, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεώργιος Κίτσιος, ο αιδεσιμότατος ιερέας του Αγίου Γεωργίου Φερών Δημήτριος Πρασσάς, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Τρ. Γκογκινούδης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Χρ. Παπαρούνας, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας ο κ. Ιωάννης Κορώνας, ο πρόεδρος ΔΕΥΑΡΦ κ. Θανάσης Βλάχος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου κ. Αθ. Νασιάκος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ευάγ. Γιαννακός, Λάμπρος Κορώνας, Τρ. Παπαϊωάννου, οι πρώην κοινοτάρχες Αγίου Γεωργίου και Ριζομύλου κ.κ. Γ. Δελημήτρος και Γ. Εγγλέζος, αντίστοιχα, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Φερών κ. Ν. Παπαχρήστος και αρκετοί δημότες του Αγίου Γεωργίου Φερών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το