Τοπικά

Ο Σύριος Μοχάμεντ Αλ Μπανταγουί που ζει στο Βόλο μιλά για το δράμα των χιλιάδων προσφύγων “Θ”

unnamed (7)

Οι πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία επανέφεραν στο προσκήνιο την κρίση στη Συρία, αλλά και την κορύφωση του δράματος για χιλιάδες πρόσφυγες από τη χώρα αυτή. Για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών μίλησε ο Μοχάμεντ Αλ Μπανταγουί, ένας Σύριος που βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1997, ενώ η καταγωγή του είναι από το Χαλέπι, μία πόλη της βορειοδυτικής Συρίας.

Από το 2006 ο 40χρονος, πλέον, Σύριος, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε στις Ειδικές Δυνάμεις της χώρας του, είναι εγκαταστημένος στην πόλη μας και ασχολείται με το εμπόριο. Είναι παντρεμένος με μία Βολιώτισσα κι έχουν ένα παιδί τριών ετών. Ο Μοχάμεντ Αλ Μπανταγουί μίλησε για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα με τους πρόσφυγες από τη Συρία.
«Όσα συνέβησαν στο Παρίσι είναι θλιβερά και προκαλούν αποτροπιασμό. Δυστυχώς, όμως, η Γαλλία πληρώνει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν», σημείωσε ο Σύριος έμπορος, που θεωρεί ότι το μακελειό στη Γαλλία ήταν αντίποινα για τη συμμετοχή των Γάλλων στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS. «Για τους νεκρούς στη Γαλλία ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος. Δίκαια μάλιστα, αφού τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες. Όμως, δεν είδα την ίδια αντίδραση για τους αμέτρητους νεκρούς που έχει αφήσει πίσω του ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μου, τα χιλιάδες παιδιά που πεθαίνουν ή τους πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα…», σημείωσε στη συνέχεια με παράπονο ο Μοχάμεντ Αλ Μπανταγουί, για να συμπληρώσει: «Προχθές μίλησα με τα αδέρφια μου που ζουν στο Χαλέπι. Η Ρωσία έχει τρεις ημέρες που βομβαρδίζει την πόλη. Δυστυχώς τα δυτικά κανάλια δεν δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει στη Συρία και το δράμα που ζει η πατρίδα μου. Η Συρία ρήμαξε. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Χάθηκαν περιουσίες, τα πάντα. Οι δικοί μου κάθε φορά που επικοινωνούμε, έφτασαν στο σημείο να μου λένε ότι εάν για μία ώρα δεν ακούσουν πυρά, αναρωτιούνται τι συμβαίνει».
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και για την προοπτική λήξης της εμφύλιας σύρραξης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο πόλεμος δύσκολα θα σταματήσει. Ακόμη και ο Άσαντ να φύγει από την εξουσία, τα πράγματα περιπλέχθηκαν από τη στιγμή που εμφανίστηκαν οι τζιχαντιστές. Παλιότερα μουσουλμάνοι και χριστιανοί συνυπήρχαμε αρμονικά. Στη μία άκρη ήταν η χριστιανική εκκλησία και δίπλα το τζαμί. Δεν σε ξεχώριζε κανείς για τη θρησκεία σου, ενώ τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πριν τον εμφύλιο υπήρχε δικαιοσύνη από τον Άσαντ πάνω σ’ αυτό το κομμάτι. Τώρα που αυτό χάθηκε για πάντα, νομίζω ότι όλοι εκτίμησαν όσα απολαμβάναμε τον καιρό της ειρήνης στη χώρα μου».
Επικριτικός εμφανίστηκε για το ρόλο των Δυτικών στο συριακό πρόβλημα κι επισήμανε: «Πίσω από τη μάσκα του Ισλαμικού Κράτους κρύβεται η Αμερική. Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στη Συρία, όπως έκαναν και σε άλλες χώρες στο παρελθόν. Στο Ιράκ ανέτρεψαν τον Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα στη συνέχεια. Τα ίδια δεν συνέβησαν και στο Αφγανιστάν; Οι ξένοι εάν ήθελαν θα μπορούσαν να δράσουν διαφορετικά. Όπως για παράδειγμα εντόπισαν τον Μπιν Λάντεν, θα μπορούσαν να βρουν και τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, τον Αμπού Ομάρ Αλ Μπαγκντάντι και να χτυπήσουν στην καρδιά του προβλήματος».
Μεγάλη ήταν η πικρία του Μοχάμεντ Αλ Μπανταγουί για την έξαρση του προσφυγικού προβλήματος, με τον ίδιο να σημειώνει: «Βλέπω τους συμπατριώτες μου να πνίγονται και ματώνει η καρδιά μου. Δεν έχω λόγια να περιγράψω όσα βλέπω να γίνονται και τις ψυχές που χάνονται στα νερά του Αιγαίου. Όμως, την ίδια στιγμή, βλέπω τη μεγάλη βοήθεια που προσφέρουν οι Έλληνες. Είστε λαός που έχετε υποστεί επίσης πολλά δεινά. Καταλαβαίνετε τον πόνο μας, τι πάει να πει προσφυγιά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το