Τοπικά

«Φρένο» κτηνοτρόφων της Μαγνησίας στην αγορά ζωοτροφών “Θ”

Οξυμένα προβλήματα παρατηρούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε περιοχές γύρω από το Βόλο (φωτό αρχείου)
Οξυμένα προβλήματα παρατηρούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε περιοχές γύρω από το Βόλο (φωτό αρχείου)

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται από την κυβέρνηση στην καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, όπως είναι οι επιδοτήσεις, η εξισωτική αποζημίωση και οι πληρωμές για τα βιολογικά προγράμματα. Συνέπεια είναι να αδυνατούν να αγοράζουν ζωοτροφές, με επιπτώσεις στα ζώα και την παραγωγή γενικότερα. Παράλληλα, πλήγμα για τον κλάδο της κτηνοτροφίας αποτελεί η αύξηση του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας (ΦΠΑ) για την αγορά ζωοτροφών από το 13% στο 23%, με τους παραγωγούς να εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, δηλώνοντας αδυναμία για την προμήθεια των απαιτούμενων για τα κοπάδια προϊόντων.

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι του Νομού Μαγνησίας, καθώς λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς οι οικονομικές ενισχύσεις τόσο του τρέχοντος, όσο και περασμένων ετών, όπως είναι οι επιδοτήσεις, η εξισωτική αποζημίωση και τα χρήματα για τη συμμετοχή σε βιολογικά προγράμματα.
Πρόκειται για οικονομικές ενισχύσεις, οι οποίες βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος και των αντίστοιχων κυβερνητικών δεσμεύσεων έπρεπε να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους έγκαιρα και συγκεκριμένα στα τέλη της περασμένης άνοιξης.
Συνέπεια πλέον είναι οι παραγωγοί και στο Νομό Μαγνησίας να έχουν «στεγνώσει» από ρευστό και να αδυνατούν να αγοράζουν ζωοτροφές, με επιπτώσεις τόσο στα ζώα, όσο και στην παραγωγή.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας, από τα μέσα του περασμένου καλοκαιριού και κυρίως την τρέχουσα χρονική περίοδο οι κτηνοτροφικές μονάδες έπρεπε να ήταν γεμάτες με άχυρο και τριφύλλι για τα ζώα, ωστόσο ρευστό δεν υπάρχει, με τους κτηνοτρόφους να καταβάλλουν αγώνα προκειμένου να συντηρούν τα ζώα τους με τα ελάχιστα αποθέματα, τα οποία σύντομα τελειώνουν.
Οξυμένα προβλήματα παρατηρούνται στις κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν σε περιοχές γύρω από το Βόλο, αλλά και στον κάμπο, καθώς σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου οι παραγωγοί στα βουνά είχαν τη δυνατότητα το καλοκαίρι να βγάζουν τα ζώα για βοσκή στην ύπαιθρο.
Ωστόσο, παραμένει ακόμα άγνωστο τι θα συμβεί τον ερχόμενο χειμώνα, περίοδο κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν δεν έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν τα ζώα τους για βοσκή στην ύπαιθρο και αναγκαστικά πρέπει να τα ταΐζουν με ζωοτροφές στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, οι οικονομικές ενισχύσεις πρόκειται καλώς εχόντων των πραγμάτων να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους σχετικά σύντομα και σταδιακά, καθώς βάσει των οικονομικών δεδομένων υποστηρίζεται από τους κυβερνώντες ότι άμεσα τουλάχιστον είναι αδύνατη η αποπληρωμή του συνόλου των επιδοτήσεων που οφείλονται στον κτηνοτροφικό κόσμο.
Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν, εκφράζοντας φόβους και ανησυχίες ότι με τη γενικότερη παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις δεν πρόκειται να καταβληθούν άμεσα και το χειμώνα τα προβλήματα θα οξυνθούν περαιτέρω.
Επιπλέον, η αύξηση του ΦΠΑ για την αγορά ζωοτροφών από το 13% στο 23% οδηγεί σε αδιέξοδο τον κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος δηλώνει αδυναμία αγοράς των προϊόντων εξαιτίας έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας.
«Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας» επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Βόλου κ. Χαρούλα Διβάνη «με συνέπεια να μην μπορούμε να αγοράζουμε ζωοτροφές, με επιπτώσεις τόσο στα ζώα, όσο και στην παραγωγή. Οι κτηνοτροφικές μονάδες έπρεπε να ήταν ήδη γεμάτες με άχυρα και τριφύλλι, ωστόσο δίνουμε στα ζώα από τα ελάχιστα αποθέματα, τα οποία τελειώνουν. Ο κτηνοτροφικός κόσμος «στέγνωσε» από ρευστό, καθώς από τα τέλη της περασμένης άνοιξης περιμένουμε από την κυβέρνηση την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, όπως είναι οι επιδοτήσεις, η εξισωτική αποζημίωση και τα χρήματα για τη συμμετοχή σε βιολογικά προγράμματα. Η καθυστέρηση συνεχίζεται και τα προβλήματα οξύνονται στον κλάδο. Ρευστό δεν υπάρχει πια για ζωοτροφές και τα ζώα πρέπει να φάνε. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων οι οικονομικές ενισχύσεις θα καταβληθούν σχετικά άμεσα. Η καθυστέρηση συνεχίζεται, όμως, επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις δεν καταβάλλονται και χωρίς ζωοτροφές κτηνοτροφία δεν υπάρχει. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Επιπλέον, ο κτηνοτροφικός κόσμος αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην αύξηση του ΦΠΑ για την αγορά ζωοτροφών από το 13% στο 23% λόγω έλλειψης της απαιτούμενης ρευστότητας» καταλήγει η πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το