Τοπικά

14 σχολεία της Μαγνησίας συμμετείχαν στην ελληνική PISA – Απείχε ένα δημοτικό

Ένα Δημοτικό από τα έντεκα που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συμμετάσχουν, απείχε τελικά χθες από τις διαγωνιστικές εξετάσεις, δηλαδή την ελληνική PISA, καθώς οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.
Στα δεκατέσσερα ανήλθαν τελικά τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας που συμμετείχαν σε εξετάσεις της ελληνικής PISA που διεξήχθησαν για πρώτη φορά.
Οι μαθητές διαγωνίστηκαν σε δύο μαθήματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά και τα γραπτά τους ήταν ανώνυμα.
Οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων διεξήχθηκαν σε εθνικό επίπεδο με παρόμοια θέματα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις αφορούσαν σε θέματα σχετικά με τα περιεχόμενα των προγραμμάτων σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, με σκοπό την έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών.
Για το σχολικό έτος 2021-22 στις διαγνωστικές εξετάσεις επρόκειτο να συμμετάσχουν οι μαθητές της Στ’ Δημοτικού από 300 Δημοτικά σχολεία της χώρας και της Γ’ Γυμνασίου από 300 Γυμνάσια της χώρας.
Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (εκτός από τα Ειδικά Σχολεία και τα ξενόγλωσσα σχολεία).
Η ΑΔΕΔΥ ανέφερε σε ανακοίνωση μεταξύ άλλων πως η στάση εργασίας πραγματοποιείται αφού ελήφθησαν υπόψη οι σχετικές αποφάσεις της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για απεργία – αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης των Δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των Γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών – «Ελληνικής PISΑ», αλλά και το γεγονός ότι «η υπουργός Παιδείας, επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυταρχισμό, προσφεύγει για μία ακόμη φορά στα δικαστήρια κατά των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών».
Σημειώνεται πως η απεργία-αποχή της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική μετά από αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία κατέθεσε η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).
Ωστόσο, ήδη ορισμένα σχολεία δεν συμμετείχαν στη διαδικασία για την οποία η ΔΟΕ και η ΟΜΕ ανέφεραν πως οδηγεί σε έμμεση αξιολόγηση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος επισήμανε πως «αυτές οι εξετάσεις που του χρόνου θα επεκταθούν σε ακόμη περισσότερα σχολεία, οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, γι’ αυτό και υπήρξε η αντίδραση από τη ΔΟΕ. Στη Μαγνησία ένα Δημοτικό συμμετείχε στη στάση εργασίας και οι εξετάσεις δεν έγιναν».
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας ανέφερε πως οι εξετάσεις στα πέντε Γυμνάσια έγιναν ομαλά. Τα θέματα εστάλησαν γύρω στις 9 το πρωί και οι μαθητές απάντησαν στα ερωτήματα. Μετά το τέλος των εξετάσεων ακολούθησαν κανονικά τα μαθήματα.
Από την πλευρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος επισήμανε πως «από τα έντεκα Δημοτικά που επρόκειτο να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, σε ένα οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη στάση εργασίας και δεν έγιναν οι εξετάσεις και στο άλλο πάλι δεν έγιναν εξετάσεις, επειδή υπήρχε αναστολή του τμήματος λόγω κορωνοϊού. Στα υπόλοιπα εννιά σχολεία όλα κυλήσαν ομαλά».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το