Photo Gallery, Πολιτική

Όχι Σαμαρά σε νέα μέτρα

«Σε εκβιασμό των 180 δεν πρόκειται να υποκύψουμε», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ

 

 

 

ΑΘΗΝΑ, 18. Ξεκάθαρο «όχι» έρχεται από τον Αντώνη Σαμαρά σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου ζητήσει να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων από τη Βουλή τα νέα μέτρα, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι σηκώνει την ευθύνη της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. «Σε εκβιασμό των 180 δεν πρόκειται να υποκύψουμε» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Σχετικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση και τέτοιες καταστροφολογίες της κάνουν κακό.

 

 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν θεωρεί την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη -«αν με ρωτάτε αν υπάρχει ελπίδα, η απάντηση είναι ναι υπάρχει». Τέτοιες συζητήσεις δεν βοηθούν, υπογραμμίζει στη συνέντευξή του.

Ο Αντ. Σαμαράς επισημαίνει ότι με τις μη συγκεκριμένες εξαγγελίες της περασμένης Παρασκευής ο πρωθυπουργός «επιχειρεί να κερδίσει χρόνο». «Όλα αυτά δεν τα αντέχει η οικονομία, ούτε η κοινωνία. Και ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Τουλάχιστον να μπορέσουν να κάνουν οι βουλευτές του Πάσχα στις περιφέρειές τους» αναφέρει σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν μετά το Πάσχα.

Ερωτηθείς τι θα πράξει η ΝΔ σε περίπτωση που ζητήσει ο πρωθυπουργός να περάσει με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι αυτό θα ήταν πρωτάκουστο -«εδώ δεν πέρασε έτσι ούτε το ίδιο το μνημόνιο».

Επισημαίνει ο ο πρωθυπουργός γνωρίζει πως συνταγματικά δεν έχει τέτοιο δικαίωμα, αλλά σημειώνει ότι «πέρα από αυτό, αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη Νέα Δημοκρατία, θα καταλάβει ότι η παράταξή μας δεν εκβιάζεται».

«Εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε περισσότερα λουκέτα, περισσότερη ανεργία και περισσότερη ύφεση. […] Αν θέλει να δοκιμάσει η κυβέρνηση θα καταλάβει ότι δεν μπλοφάρουμε» αναφέρει.

Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει το «όχι» σε συνεργασίες, τονίζοντας ότι η ΝΔ ζητά καθαρή εντολή για να εφαρμόσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την «επανεκκίνηση της Ελλάδας». Μετά το Πάσχα και το αργότερο στις αρχές Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Ζάππειο ΙΙ».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ εξακολουθεί να καλύπτει τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρά την καταδίκη και στο Εφετείο. Υπογραμμίζει ότι η ΝΔ σέβεται απολύτως τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, όμως επαναλαμβάνει ότι η ποινή του επιβλήθηκε για την περίοδο που ήταν νομάρχης, ενώ σήμερα είναι περιφερειάρχης.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη

Πλήρη εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των πολιτικών κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία ζητά η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως η πλήρης ονομαστικοποίηση των εσόδων των κομμάτων είναι κρίσιμη για τη διαφάνεια του πολιτικού κόσμου.

Εκτός από την πλήρη εκκαθάριση της χρηματοδότησης των κομμάτων σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, η Ντ. Μπακογιάννη υποστηρίζει πως «για να υπάρξει ένα καθαρό μήνυμα αλλαγής προς την κοινωνία μπορεί να πάρει μερικά άμεσα μέτρα: Πρώτον, να μειώσει τη χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2011 κατά 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα 75 εκ. ευρώ στα 55 εκ. ευρώ και δεύτερον να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου».

 

Αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές οι πολίτες

 

Αρνητικοί στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών εμφανίζονται οι πολίτες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».

Οι ψηφοφόροι διατηρούν σε ιστορικό χαμηλό τα δύο μεγάλα κόμματα, δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ, ανησυχούν για το μέλλον, αλλά ζητούν από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία.

Αναλυτικά, το 47,8% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, έναντι 32,3% που δηλώνει ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Ένα 20% των ερωτηθέντων δεν τοποθετείται στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Σε ένα άλλο ερώτημα για το τι είδους κυβέρνηση θα επιθυμούσαν να προκύψει στις επόμενες εκλογές,  το 56,6% τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης, έναντι 23,6% που ζητά αυτοδύναμο σχήμα από το πρώτο κόμμα. Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ζητά το 8,7%.

Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με μικρή διαφορά από τη ΝΔ: το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 21,7%, η ΝΔ 20,1%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΛΑΟΣ 5,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%.

Ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7%, η Δημοκρατική Αριστερά με 2,5% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος κινείται στο 30,1%.

Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 46,8% (η ΝΔ συγκεντρώνει 18%), ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός του Αντώνη Σαμαρά: ο πρώτος συγκεντρώνει 31,6%, έναντι 24,7% του δεύτερου.

Οι πολίτες, πάντως, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (77,3%) δηλώνουν ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει λιγότερα από τα αναμενόμενα, ενώ μεγάλη είναι η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον: το 54,2% ανησυχεί για το οικογενειακό του εισόδημα, ενώ το 50,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα επόμενα δύο χρόνια το εισόδημα θα μειωθεί σημαντικά.

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 11-14 Απριλίου σε δείγμα 1.005 ατόμων άνω των 18 ετών. Μέγιστο σφάλμα 3,09% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%.

Απαξιωμένη είναι η εικόνα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων στους Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής».

Οι ψηφοφόροι εκτιμούν πλέον πως η καλύτερη επιλογή για το μέλλον της χώρας θα ήταν, κατά σειρά προτίμησης, η οικουμενική κυβέρνηση (23%), η κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (12%), η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (8%) και η αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ (6%).

Σε ό,τι αφορά την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (69%) την εντοπίζουν στην Οικονομία και στην Ανεργία (35%).

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το