Πολιτική

Χώρα-«τράνζιτ» παράνομων μεταναστών η Τουρκία

Αριθμός ρεκόρ εισόδου από τον Έβρο αναφέρει σε έκθεσή της η Frontex

ΑΘΗΝΑ, 10. Για αριθμό-ρεκόρ εισόδου παράνομων μεταναστών από τον Έβρο κάνει λόγο σε έκθεσή της η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων), χαρακτηρίζοντας ως «άνευ προηγουμένου» την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η έκθεση επισημαίνει ότι η Τουρκία παραμένει η κυρίαρχη χώρα-«τράνζιτ» παράνομων μεταναστών με συνακόλουθες ευθύνες στη διόγκωση του προβλήματος. Αναφέρει, μάλιστα, ότι λόγω της έκτασης του προβλήματος μόνες οι ελληνικές τοπικές αρχές αδυνατούν να το διαχειριστούν.

Στην έκθεση τονίζεται ότι εντός του 2010 μέσω του Έβρου καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Frontex πάνω από 31.000 παράνομοι μετανάστες πέρασαν το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου τα σύνορα με την Τουρκία, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα πανευρωπαϊκά ρεκόρ εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος που καταγράφηκαν το 2006.

Εκτός από την καταγραφείσα εκτίναξη του αριθμού Αφγανών παράνομων μεταναστών, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση από την Frontex το πλήθος μεταναστών από την Αλγερία που πέρασαν και αυτοί από τον Έβρο. Αφού ταξίδεψαν αεροπορικώς από τη Βόρεια Αφρική στην Κωνσταντινούπολη, στη συνέχεια έφτασαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο με προορισμό την Ελλάδα και χώρες της ΕΕ.

Στην έκθεση της Frontex γίνεται αναφορά, επίσης, και στο φράχτη των 12,5 χιλιομέτρων μεταξύ Καστανιών και Βύσσας, με την επισήμανση ότι μόνο από αυτό το τμήμα περνούσαν παράνομα στο ελληνικό έδαφος περί τα 350 άτομα καθημερινά.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews» και αναφερόμενος στις αντιδράσεις της Ευρώπης για τον φράχτη κάνει λόγο για υποκρισία. «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο: να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της».

Επαναλαμβάνει, επίσης, ότι «στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνον οι νόμιμοι μετανάστες και κανείς άλλος» και πως «οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα μας, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση».

* Υπέρ της δημιουργίας του φράχτη στον Έβρο τάχθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στο κήρυγμα του. «Να γίνει ο φράχτης στον Έβρο, στο σημείο που λένε, αλλά όχι μόνον εκεί, να γίνει και στο κάτω μέρος, στο χωριό Πόρος, όπου περνάνε του κόσμου οι λαθρομετανάστες κάθε μέρα», είπε ο μητροπολίτης.

*«Ο ένας μετά τον άλλο κόμματα και πρόσωπα, υιοθετούν τις από δεκαετίας προτάσεις του ΛΑΟΣ για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης», σχολίασε επίσης το γραφείο Τύπου του κόμματος.

Συλλήψεις

Το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, μεταξύ 20 και 25 χρόνων, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε προχθές το απόγευμα μέσα σε χωράφι, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοανανατολικά του Φυλακίου του Πετάλου, στο Πέπλο Έβρου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρόκειται για Αφρικανό λαθρομετανάστη, ο οποίος προερχόμενος από την Τουρκία εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα και απεβίωσε προφανώς από υποθερμία, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Το πτώμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και λήψη γενετικού υλικού.
Στο μεταξύ, στις 12 προχθές το μεσημέρι στο ύψος της Γεμιστής Έβρου συνελήφθησαν τέσσερις λαθρομετανάστες και ο αλλοδαπός διακινητής τους, από συνοριοφύλακες των Φερών, σε συνεργασία με στελέχη της frontex.
Οι συνοριοφύλακες εντόπισαν τους λαθρομετανάστες, μόλις είχαν περάσει το ποτάμι με βάρκα μέσα στην οποία επέβαινε κι άλλος διακινητής, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Εξάλλου στην σύλληψη τριών αλλοδαπών για την μεταφορά και προώθηση ομοεθνή τους λαθρομετανάστη, προχώρησε χθες το Τμήμα Ασφαλείας Γρεβενών.
Ο εντοπισμός των αλλοδαπών, αλβανικής υπηκοότητας, που επέβαιναν σε Ι.Χ ιδιοκτησίας του ενός εξ’ αυτών, έγινε στο 1ο χλμ της εθνικής οδού Γρεβενών-Τρικάλων . Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, ο λαθρομετανάστης εισήλθε πεζός στη χώρα από μη ελεγχόμενη μεθοριακή διάβαση της περιοχής της Καστοριάς, την 06-01-2011 και είχε κανονίσει ο ίδιος για τη μεταφορά του έναντι ακαθόριστης χρηματικής αμοιβής.
Το μεταφορικό μέσο και χρηματικό ποσό 1.105 ευρώ και 35 λεκ Αλβανίας που βρέθηκε στην κατοχή του οδηγού, κατασχέθηκαν.
Τρεις αλλοδαπές, υπήκοοι Νιγηρίας, 25 , 28 και 32 ετών, συνελήφθησαν από την αστυνομία, ως ύποπτες επίθεσης με σκοπό τη ληστεία, σε βάρος 37χρονης, χθες στις 04.45, στη οδό Γιαννιτσών στη Θεσσαλονίκη.
Οι τρεις γυναίκες φέρεται να αφαίρεσαν από το θύμα το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ, με την απειλή σπασμένου μπουκαλιού και κάνοντας χρήση σωματικής βίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το