Πολιτική

Επιχείρηση «καθαρά χέρια»

Προωθεί το Μαξίμου για να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης

ΑΘΗΝΑ, 10. Την αποφασιστικότητά του να εφαρμοστούν οι νόμοι για όσους παρανομούν, επώνυμους ή μη, ακόμα και πολιτικούς οποιουδήποτε κόμματος, φέρεται να εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε κλειστή σύσκεψη με συνεργάτες του, στοχεύοντας στην εμπέδωση του αισθήματος της ισονομίας στους πολίτες.

«Θέλω απάντηση γιατί κανείς δεν μπαίνει στη φυλακή», φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου στην εν λόγω σύσκεψη στο Καστρί, στην οποία -σύμφωνα με δημοσιεύματα- συμμετείχαν οι κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Καστανίδης και Χρ. Παπουτσής.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους υπουργούς να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε όσοι παρανομούν, να μην μένουν ατιμώρητοι, πατώντας σε «παραθυράκια» των νόμων.

Σε ό,τι αφορά τυχόν πολιτικά πρόσωπα μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει ακόμα και σε δήμευση περιουσίας όσων δεν δικαιολογούν το «πόθεν έσχες» τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται το σχέδιο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης για αλλαγή του νομικού πλαισίου που αφορά τα οικονομικά των κομμάτων και τον έλεγχό τους, καθώς και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι επίσης η κίνηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη να ζητήσει δημόσια από τους δικαστές την άμεση ενεργοποίηση των διαδικασιών για υποθέσεις που έχουν πονέσει τον πολιτικό κόσμο.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αποφασισμένο να θεσπιστεί άμεσα η θέση οικονομικού εισαγγελέα, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης να στοχεύει στην εκ νέου αναβάθμιση της Αρχής κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με επικεφαλής αντιεισαγγελέα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται το πόρισμα για την υπόθεση της Siemens.

Το πόρισμα για τον ΕΟΤ

Στον εισαγγελέα παραδόθηκε η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που διενεργήθηκε με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου για τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών στον ΕΟΤ την περίοδο 2008-2009.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ, με την τελευταία αυτή έκθεση ολοκληρώθηκε ο έλεγχος στον ΕΟΤ. Αντικείμενο της έκθεσης αυτής ήταν η εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών κατά τα έτη 2008-2009, που αφορούν στην προβολή του ΕΟΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της διεύθυνσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Οργανισμού.

Η έκθεση διαβιβάσθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δικές τους ενέργειες και στον πρόεδρο του ΕΟΤ για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά 14 στελεχών και υπαλλήλων του Οργανισμού.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, ότι κατά τα έτη 2008-2009 οι εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ για δημόσιες σχέσεις αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη διετία κατά 32%.

Ειδικότερα, κατά το έτος 2008 οι εγκριθείσες πιστώσεις ανήλθαν στο ύψος των 8,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% έναντι του προηγουμένου έτους, ενώ το έτος 2009 μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με το 2008.

Παρά την παραπάνω συνολική αύξηση των πιστώσεων, οι αναληφθείσες από τον ΕΟΤ υποχρεώσεις για δημόσιες σχέσεις, υπερέβησαν σημαντικά τις εγκεκριμένες για το σκοπό αυτό πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση οφειλών, που μεταφέρθηκαν στο τρέχον οικονομικό έτος. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών, με βάση τα διαθέσιμα μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 7 εκατ. ευρώ. Ήδη μέρος των δαπανών αυτών, που προωθήθηκαν για πληρωμή, έχει κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως μη νόμιμες για λόγους που ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων δαπανών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το