Πολιτική

Σήκωσαν τις μπάρες στα διόδια

Νέες κινητοποιήσεις χθες κατά των αυξημένων τελών διέλευσης

Νέες κινητοποιήσεις από το κίνημα κατά της πληρωμής διοδίων. Με το σύνθημα «Οι εθνικοί δρόμοι είναι δημόσια περιουσία – Σπρώξτε τη μπάρα. Μη πληρώνεις κι εσύ!» εκατοντάδες άτομα άνοιξαν χθες τις μπάρες σε πολλούς σταθμούς διοδίων της χώρας.

Τα μέλη του κινήματος ενάντια στα διόδια ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα που έκανε το πανελλήνιο συντονιστικό των επιτροπών αγώνα κατοίκων πολιτών και εργαζόμενων.

Στα 22,20 ευρώ ανέρχεται το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει στους πέντε σταθμούς των διοδίων, όποιος ταξιδέψει οδικώς από Βόλο προς Αθήνα και αντίστροφα. Η αύξηση του κόστους σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν λίγες ημέρες, είναι 1,40 ευρώ. Αντίστοιχα για να ταξιδέψει κάποιος προς τη Θεσσαλονίκη μετ’ επιστροφής θα πρέπει να πληρώνει από σήμερα 24,20 ευρώ, αύξηση 2,40 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

«Φωτιά» πήραν οι τιμές των διοδίων και ο κάτοικος της Μαγνησίας που θέλει να ταξιδέψει οδικώς προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να πληρώσει 20-25 ευρώ μόνο για τα διόδια.

Οι σταθμοί έκλεισαν σε κάποιους σταθμούς στις 12 χθες το μεσημέρι και σε κάποιους παρέμειναν κλειστοί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Οι οδηγοί περνούσαν τα διόδια με κορναρίσματα και σχηματίζοντας το σήμα της νίκης προς τα μέλη του κινήματος που κρατούσαν ανοιχτά τα διόδια.

Άντρες, γυναίκες ακόμη και μικρά παιδιά ήταν εκεί, για να δώσουν δυναμικό παρόν ενάντια στην καταβολή των διοδίων.

«Ο λαός σε πανελλαδικό επίπεδο διεκδικεί και αγωνίζεται για ελεύθερους δρόμους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπουλήσει τα πάντα, ακόμα και τους δρόμους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η αγανάκτησή μας πια έχει ξεχειλίσει», τόνισε ο Γιώργος Αρέστης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής.

Όπως είπε ο κ. Αρέστης αύριο Τρίτη οι επιτροπές της Ελλάδας ενάντια στα διόδια θα συνεδριάσουν στις 11 το πρωί στη Λαμία, για να καθορίσουν τη περαιτέρω στάση τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Αρέστη έχουν δηλώσει συμμετοχή 19 επιτροπές.

Χωρίς να πληρώνουν διόδια περνούσαν οι οδηγοί, από τη 13:00 το μεσημέρι, από τον σταθμό των Μαλγάρων, εξ αιτίας των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής κατά των διοδίων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα.

Στην κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και ο Σάββας Κωφίδης.  Ανοιχτά παρέμειναν και τα διόδια Μοσχοχωρίου, Μακρυχωρίου και Πυργετού, καθώς και εκείνα στη Λεπτοκαρυά και στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Τα διόδια από Βόλο προς Αθήνα

και Θεσσαλονίκη

Αναλυτικότερα οι νέες τιμές στους πέντε σταθμούς των διοδίων μεταξύ Βόλου-Αθήνας έχουν ως εξής (σε παρένθεση η παλιά τιμή): Πελασγία 2,60 ευρώ (2,40 ευρώ), Αγία Τριάδα 1,55 ευρώ (1,50), Τραγάνα 2,40 (2,25), Θήβα 2,50 (2,35), Αφίδνες 2,05 (1,90).

Αντίστοιχα για τη Θεσσαλονίκη το συνολικό κόστος της διέλευσης των διοδίων από τους πέντε σταθμούς είναι μετ’ επιστροφής από το Βόλο 24,20 ευρώ. Οι αυξήσεις θα ισχύουν από σήμερα. Ο οδηγός θα πληρώνει 2,40 ευρώ περισσότερα με ό,τι ισχύει μέχρι τώρα, δηλαδή αύξηση 11%.

Αναλυτικότερα οι νέες τιμές στους πέντε σταθμούς των διοδίων μεταξύ Βόλου-Θεσσαλονίκης έχουν ως εξής (σε παρένθεση η παλιά τιμή): Μοσχοχώρι 2,90 ευρώ (2,80), Μακρυχώρι ένα ευρώ (ένα ευρώ), Πυργετός 2,30 ευρώ, (2,20), Λεπτοκαρυά 3,10 (2,90) και Μάλγαρα 2,80 ευρώ (2).

Η αύξηση του κόστους διέλευσης από τα διόδια έχει προκαλέσει την αντίδραση των οδηγών. Σε πολλές πόλεις έχουν συγκροτηθεί επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων και το κίνημα επεκτείνεται.

Το μέλος της επιτροπής αγώνα κατοίκων, πολιτών και εργαζομένων Θεσσαλίας της πληρωμής στα διόδια κ. Γιάννης Χατζηγιάννης τόνισε πως το τελευταίο τρίμηνο έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των οδηγών που δεν πληρώνουν στα διόδια. Επίσης μια επικοινωνιακή προσπάθεια που έκαναν οι κατασκευαστικές εταιρείες για να τρομοκρατήσουν τους οδηγούς ότι δήθεν θα φωτογραφίζονται τα αυτοκίνητα, απέτυχε. Γιατί η Αρχή προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν επιτρέπει τη φωτογράφηση των αυτοκινήτων στα διόδια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το