Τοπικά

Χωρίς γιατρούς μεθαύριο η Μαγνησία

Νοσοκομειακοί και ιδιώτες συμμετέχουν στην πανιατρική απεργία

Αίτημα αναστολής είσπραξης των πέντε ευρώ στα Επείγοντα και επιστροφής εισπραχθέντων

Τη διακοπή της είσπραξης των πέντε ευρώ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου από τους ασθενείς που μεταβαίνουν εκεί,  ζητεί από τη διοίκηση του «Αχιλλοπούλειου» η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) η οποία στη χθεσινή της γενική συνέλευση αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη πανιατρική απεργιακή κινητοποίηση μεθαύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι μεθαύριο ο νομός θα μείνει χωρίς γιατρούς, καθώς απεργεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας αντιτιθέμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Σε απεργιακή κινητοποίηση κατέρχονται μεθαύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου οι γιατροί στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Χθες πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών του νομού Μαγνησίας, όπου εξετάστηκαν τα ζητήματα των εξέταστρων στα Επείγοντα Περιστατικά, των εφημεριών αλλά και της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Υγείας.

Οι αποφάσεις των νοσοκομειακών γιατρών είναι οι εξής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Πρώτον, θεωρούμε ως παράνομη και παράτυπη την επιβολή του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα επείγοντα περιστατικά από τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Ζητάμε από την διοίκηση να σταματήσει να ζητεί αυτά τα πέντε ευρώ και να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε από τα επείγοντα περιστατικά στους δικαιούχους.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου, όπως άλλωστε και κάθε γιατρός ενταγμένος στη φιλοσοφία ενός Δημόσιου και Εθνικού Συστήματος Υγείας, ουδέποτε ζήτησαν ή απαίτησαν αντάλλαγμα για την εξέταση του πολίτη που προσέρχεται σαν πάσχων στα επείγοντα και φυσικά ούτε θα το πράξουν στο μέλλον.

Δεύτερον, η πρόσφατη υπουργική απόφαση των κ.κ Λοβέρδου-Σαχινίδη για περικοπή των πρόσθετων εφημεριών αποτελεί άθλιο εμπαιγμό για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και μνημείο εγκληματικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, ειδικά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Η επιβολή του 9% σαν ανώτερου ορίου αποζημίωσης ανά Υγειονομική Περιφέρεια για τις πρόσθετες εφημερίες, πρακτικά σημαίνει:

α. το σύνολο των αναγκαίων επιπρόσθετων εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1η Δεκεμβρίου είναι στον αέρα αφού η πληρωμή τους είναι αδύνατη και

β. πολλά τμήματα του νοσοκομείου Βόλου αλλά και τα μονίμως  υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας δεν θα μπορούν να εφημερεύουν με ασφάλεια όλο το μήνα, αφού η πρόσφατη απόφαση απαγορεύει την πληρωμή εφημεριών για την πλήρη κάλυψη του κάθε μήνα.

Η υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5 προς 1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση.

Τρίτον, η περίφημη και πολυδιαφημιζόμενη «ολοήμερη λειτουργία» του Νοσοκομείου Βόλου, στην ουσία είναι απλή συνέχεια του καθεστώτος λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αλλά και οι εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές στους απασχολούμενους με αυτά, καθιστά αδύνατη την ανάπτυξη ολοήμερης λειτουργίας στο Νοσοκομείο μας.

Τέταρτον, η συνέλευση υιοθετεί το συμπέρασμα της παν-ιατρικής συνάντησης της 12ης Ιανουαρίου 2011, σύμφωνα με το οποίο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αποτελεί ολοσχερώς απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός οφείλουν πρώτα να αποσύρουν και κατόπιν να συζητήσουν με τους ιατρικούς φορείς στη βάση της διασφάλισης της υγείας των πολιτών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σοβαρά υπόψη την επαγγελματική και εργασιακή αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας, τα οποία το νομοσχέδιο αυτό καταπατά βάναυσα.

Τέλος, μέσα στη Συνέλευση, εκφράσθηκε  η συνολική ηθική αντίθεση της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Μ. στην μεθοδολογία της κυβέρνησης που αποσκοπεί για οικονομικούς και μόνο λόγους να αποδομήσει ολόκληρο το Ε.Σ.Υ. και αποφασίσθηκε η συμμετοχή των γιατρών – μελών της στην παν-ιατρική απεργία μεθαύριο Πέμπτη».

Ο Ιατρικός Σύλλογος

Εκτός όμως από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, στη μεθαυριανή απεργία συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, όπου αποφασίστηκε και 48ωρη κινητοποίηση τις μέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Οι γιατροί ζητούν να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο αλλάζει το καθεστώς προμηθειών στα νοσοκομεία και συγχωνεύονται οι υπηρεσίες Υγείας των Ταμείων.

Ακόμη ζητούν οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αναπτυγμένες δομές, οι οποίες θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης.

Για τις συγχωνεύσεις των υπηρεσιών Υγείας, τονίζουν ότι, με τις προωθούμενες αλλαγές δεν δημιουργείται ένα συγκροτημένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και πως θα υπάρξει έμμεση η άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίας Υγείας και Πρόνοιας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το