Τοπικά

Βραβεύτηκε αλλοδαπός μαθητής

Για τη φιλομάθειά του, ο 15χρονος αλβανικής καταγωγής Κριστιάν Σινανάι, που εκπλήσσει με  τις υψηλές του επιδόσεις

Τονίζει πως αγαπημένος του ιστορικός είναι ο Ξενοφώντας, ενώ του αρέσουν τα Αρχαία

«Ο αγαπημένος μου ιστορικός είναι ο Ξενοφώντας» δηλώνει ο 15χρονος αλβανικής καταγωγής Κριστιάν Σινανάι ο οποίος μαζεύει το ένα 19άρι μετά το άλλο στα φιλολογικά μαθήματα και ιδίως στα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά. Ο μαθητής του 7ου Γυμνασίου Βόλου βραβεύτηκε πρόσφατα από το Δήμο Βόλου για τη φιλομάθειά του στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Εξαίρεση στο γενικότερο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο οι αλλοδαποί μαθητές δυσκολεύονται στα νέα και αρχαία ελληνικά, αποτελεί ο 15χρονος Κριστιάν Σινανάι ο οποίος εντυπωσιάζει τους καθηγητές του με τις επιδόσεις στα μαθήματα και ιδιαίτερα στα φιλολογικά μαθήματα.

Ο αλλοδαπός μαθητής φοιτά στη Γ’ Τάξη του 7ου Γυμνασίου Βόλου. Από νωρίς όμως έδειξε τις πολύ υψηλές μαθησιακές ικανότητες. Στην Α’ Τάξη ο γενικός βαθμός ήταν 19, ενώ παρόμοιο βαθμό είχε και στα αρχαία ελληνικά. Στη Β’ Τάξη πάλι ο γενικός βαθμός ήταν 19, ενώ μέσο όρο βαθμολογίας στα αρχαία ελληνικά είχε βαθμό 19 και στα Νέα ελληνικά 18. Αλλά και φέτος η βαθμολογία του είναι πολύ υψηλή στα αρχαία και τα νέα ελληνικά.

Η υψηλή του επίδοση και με δεδομένο ότι προέρχεται από αλλοδαπή οικογένεια, δεν πέρασε απαρατήρητη από τη διεύθυνση του σχολείου η οποία τον πρότεινε για βράβευση από το Δήμο Βόλου. Ο Δήμος πρόσφατα βράβευσε μαθητές οι οποίοι, αν και εντάσσονται σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως αλλοδαποί, ΑΜΕΑ, μπορούν και επιτυγχάνουν διακρίσεις στα μαθήματα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό.  Έτσι ο 15χρονος Κριστιάν Σινανάι βραβεύτηκε από το Δήμο.

«Γεννήθηκα στην Αλβανία, αλλά σε ηλικία 2,5 ετών ήρθαμε με την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Εδώ φοίτησα στο Νηπιαγωγείο, όπως και το Δημοτικό» μας λέει ο μαθητής.

Ο ίδιος προσθέτει πως του αρέσουν τα αρχαία ελληνικά, γιατί μέσα από τα αρχαία κείμενα, μπορεί να μάθει για τα γεγονότα της αρχαιότητας.

«Μου αρέσει πολύ ο ιστορικός Ξενοφώντας και έχω διδαχθεί πολλά κείμενά του μέχρι τώρα» τονίζει ο μαθητής ο οποίος πιστεύει ότι με τα φιλολογικά μαθήματα μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές του και να εμπλουτίσει τη μόρφωσή του.

«Για έναν αλλοδαπό μαθητή που θα έρθει σε κάπως μεγάλη ηλικία από την Αλβανία, θα δυσκολευτεί να μάθει τα νέα ελληνικά. Προσωπικά, επειδή ξεκίνησα από το Νηπιαγωγείο το σχολείο, προσαρμόστηκα στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας» επισημαίνει ο Κριστιάν και συνιστά, για όσους μαθητές έχουν κενά, ότι χρειάζεται να προσπαθήσουν περισσότερο και να επιμένουν στις δυσκολίες που έχουν.

Ο φιλόλογος κ. Κώστας Χαλούλης διδάσκει στον Κριστιάν νέα ελληνικά. «Ο μαθητής ξεχωρίζει για τη φιλομάθειά του, ενδεικτικό ότι δεν διστάζει να ρωτήσει τον καθηγητή».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο γενικό ζήτημα της σχέσης των μαθητών με τα νέα ελληνικά υπογραμμίζοντας ότι το κυριότερο πρόβλημα είναι πως τα παιδιά δεν διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, ενώ το λεξιλόγιό τους περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες λέξεις. Δυστυχώς δεν έχουν ερεθίσματα. Το πολύ-πολύ να διαβάσουν μια αθλητική εφημερίδα. Περισσότερο αναλώνονται στην παρακολούθηση των Greeklish από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λιγότερο να εντρυφήσουν στην ελληνική γλώσσα.

Τυπικός, σοβαρός και υπεύθυνος είναι τα χαρακτηριστικά που αποδίδει στο μαθητή η διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Νίκη Ρηγάκη συμπληρώνοντας πως συμμετέχει με προθυμία στις δραστηριότητες του σχολείου.

«Δεν είναι τόσο συνηθισμένη η εικόνα, ένας μαθητής που προέρχεται από άλλη χώρα, να σημειώνει τόσο υψηλή επίδοση στα αρχαία και νέα ελληνικά» τόνισε.

Ο μαθητής συμμετέχει και στη θεατρική ομάδα του σχολείου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το