Αθλητισμός, Τοπικά

Λεηλατημένο το Πανθεσσαλικό Στάδιο…

Μετρώντας τις «πληγές» στον απολογισμό των θλιβερών επεισοδίων από χούλιγκανς του ΠΑΟΚ

Στις 80.000 έως 100.000 ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές – «Πλιάτσικο» σε περίπτερα και παραλιακά ουζερί

Απίστευτης έκτασης είναι οι βανδαλισμοί που προκάλεσαν χούλιγκανς της ομάδας του ΠΑΟΚ στο Πανθεσσαλικό Στάδιο πριν και στη διάρκεια του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου, το περασμένο Σάββατο. Αργά χθες το μεσημέρι oλοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών, που – με μία πρώτη εκτίμηση – υπολογίζονται περίπου σε 80.000 έως 100.000 ευρώ. Εκατοντάδες καθίσματα του Σταδίου καταστράφηκαν, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις τουαλέτες, ενώ τίποτε δεν έμεινε όρθιο στα κυλικεία. Οι υπεύθυνοι των κυλικείων του Σταδίου μάλιστα δέχθηκαν την επίθεση εξαγριωμένων οπαδών των φιλοξενουμένων, οι οποίοι – όπως αναφέρθηκε- τους πήραν και τις εισπράξεις από το ταμείο. Ζημιές προκλήθηκαν και στις φυσούνες του Σταδίου, σε κιγκλιδώματα και στην βόρεια κερκίδα. Για τις ζημιές θα ενημερωθεί η εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και οι ΠΑΕ των δύο ομάδων.

Από τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν – όπως υπολογίζεται – 300 περίπου οπαδοί του ΠΑΟΚ, τραυματίστηκαν επτά πολίτες και δύο αστυνομικοί, ένας από τους οποίους παραμένει στο Νοσοκομείο και θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο το βράδυ του Σαββάτου εννέα συνολικά άτομα.

Ακόμη, οι «φίλαθλοι» του ΠΑΟΚ προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες περιπτέρων της ευρύτερης περιοχής του Πανθεσσαλικού Σταδίου, ενώ προκάλεσαν μεγάλες ζημιές και σε δύο περίπτερα. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του ιδιοκτήτη περιπτέρου Δημήτρη Μπαρμπαγεωργόπουλου (αναλυτικά στη σελίδα 2), ο οποίος είναι άτομο με αναπηρία και έζησε εφιάλτη όταν περικυκλώθηκε από 200 περίπου άτομα που του λεηλατούσαν το εμπόρευμα στο περίπτερο. Για να σωθεί μάλιστα και να μην κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα τους άφησε να του πάρουν τα είδη που πουλούσε. Έκτοτε δεν άνοιξε το περίπτερό του…

Η Αστυνομία διενεργεί προανάκριση, χωρίς όμως να έχει στα χέρια της υλικό για να εντοπίσει δράστες. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας ότι το γήπεδο δεν διαθέτει σύστημα καταγραφής σκηνών, όπως διαθέτουν άλλα μεγάλα στάδια.

Στο μεταξύ έχει ξεσπάσει «πόλεμος» ανακοινώσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οι οπαδοί των φιλοξενουμένων με ανακοίνωσή τους στην ιστοσελίδα της ομάδας υποστηρίζουν ότι για όλα «ευθύνεται η αστυνομική βαρβαρότητα και οι φίλαθλοι έδειξαν ψυχραιμία και απέτρεψαν επεισόδια», ενώ ο Ολυμπιακός Β. στη δική του ανακοίνωση επιρρίπτει μεν ευθύνη στην στάση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, μιλάει όμως και για «αδικαιολόγητα έκτροπα, βανδαλισμούς και για τεράστιες ζημιές στο Πανθεσσαλικό».

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Φωτό:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

Περίπου 6000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ «κατηφόρισαν» στο Βόλο το περασμένο Σάββατο για τον αγώνα. Από νωρίς το μεσημέρι, ομάδες οπαδών του ΠΑΟΚ έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλιακά ουζερί, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης και γύρω από το Πανθεσσαλικό. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης κ. Απόστολου Αθανασού για την συμπεριφορά οπαδών που πήγαν από νωρίς το μεσημέρι σε ουζερί του Βόλου. Περίπου 200 άτομα κατέκλυσαν τα παραλιακά ουζερί – επτά καταστήματα – όπου κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και εδεσμάτων και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν απειλώντας τους ιδιοκτήτες. «Έκαναν λογαριασμό από 200 έως 500 ευρώ σε καταστήματα και όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν, απείλησαν τους ιδιοκτήτες ότι θα τους σπάσουν τα καταστήματα. Φεύγοντας μάλιστα πήραν μαζί τους τα μπουκαλάκια από τα τσίπουρα και τα κρασιά» ανέφερε ο κ. Αθανασός. Τα μπουκαλάκια αυτά εκσφενδόνισαν στο γήπεδο, όπου και βρέθηκαν σπασμένα γυαλιά σε μεγάλη έκταση.

Τα επεισόδια έγιναν κυρίως πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, όταν οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Τα επεισόδια άρχισαν όταν ομάδες οπαδών προσπάθησαν να περάσουν στον αγωνιστικό χώρο χωρίς εισιτήριο και αντιδρώντας στον έλεγχο για κατοχή τυχόν αντικειμένων. Οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να μπουν στο Πανθεσσαλικό και τότε άρχισε η σύρραξη. Αστυνομικοί και χούλιγκανς για μισή περίπου ώρα έδιναν μάχη σώμα με σώμα. Σύμφωνα με την Αστυνομία ο αριθμός των ταραξιών υπολογίστηκε σε 500 περίπου άτομα.

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν πολλά χημικά, και συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης ήταν, φίλοι του Ολυμπιακού, που είχαν εισιτήριο ή ετοιμάζονταν να βγάλουν, να αποχωρήσουν από το γήπεδο. Κάποιοι φίλαθλοι είχαν μαζί τους και τα παιδιά τους και αντικρίζοντας αυτή την κατάσταση τελικά αποχώρησαν. Από τις συμπλοκές τραυματίστηκαν εννέα άτομα, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι της βάρδιας του ΕΚΑΒ δεν προλάβαιναν να δίνουν βοήθεια σε φιλάθλους που πνιγμένοι από τα καπνογόνα δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν.

Αρκετοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών από τα χημικά. Για νοσηλεία μεταφέρθηκαν δύο αστυνομικοί και επτά πολίτες. Όλοι πήραν εξιτήριο, εκτός ενός αστυνομικού, ο οποίος θα υποβληθεί σε επέμβαση στο πόδι.

Με καθυστέρηση μισής ώρας άρχισε ο αγώνας. Και στη διάρκειά του ωστόσο γίνονταν επεισόδια από φιλάθλους, οι οποίοι προχώρησαν σε βανδαλισμούς εντός του Πανθεσσαλικού.

Επί δύο ημέρες – Κυριακή και Δευτέρα – ο υπεύθυνος του Πανθεσσαλικού Σταδίου και της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα» κ. Τάσος Μιλάνος κατέγραφε τις ζημιές. Όπως ανέφερε οι ζημιές είναι τεράστιες. Οι «φίλαθλοι» ξήλωσαν και κατέστρεψαν περισσότερα από 1500 καθίσματα, η βόρεια κερκίδα του σταδίου μοιάζει «βομβαρδισμένο» τοπίο. Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις τουαλέτες. Μεγάλες είναι οι ζημιές στις φυσούνες, τα κιγκλιδώματα, στις πυροσβεστικές φωλιές. «Ακόμη και τις μεταλλικές μπάρες απορροής των υδάτων ξεκόλλησαν» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Ήταν τόση η μανία τους που για να ξεχαρβαλώσουν τα καθίσματα τα έδεναν με αλυσίδες και τα τραβούσαν με ορμή» αναφέρει ο κ. Μιλάνος. Αυτοψία έγινε χθες στο χώρο του Πανθεσσαλικού Σταδίου και από μηχανικό. Το πόρισμα της καταγραφής των ζημιών αποστέλλεται στα «Ολυμπιακά Ακίνητα», την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας -στο πλαίσιο της προανάκρισης- και στις δύο ΠΑΕ, από τις οποίες και θα ζητηθεί η οικονομική κάλυψη των ζημιών.

Εκατοντάδες αστυνομικοί, αλλά…

Το Πανθεσσαλικό βρέθηκε σε αστυνομικό κλοιό. Επτά διμοιρίες συμμετείχαν στα μέτρα αστυνόμευσης και το σύνολο σχεδόν των αστυνομικών του Βόλου, όμως δεν έγινε καμία σύλληψη υπαιτίων επεισοδίων και ζημιών. Οι βάνδαλοι κατέστρεψαν, απείλησαν, τρομοκράτησαν και έφυγαν από την πόλη ανενόχλητοι.
Τώρα διενεργείται προανάκριση, χωρίς όμως τα μέχρι στιγμής στοιχεία να είναι αρκετά προκειμένου να εντοπιστούν άτομα που προκάλεσαν ζημιές. Ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βόλου κ. Νικ. Γιαννέλος σημειώνει πως το Πανθεσσαλικό δεν διαθέτει σύστημα καταγραφής σκηνών και αυτό δυσκολεύει την έρευνα.

Έως χθες πάντως στην Αστυνομία δεν είχαν κατατεθεί μηνύσεις για βανδαλισμούς ή κλοπές από παθόντες. Είναι ενδεικτική η αναφορά του κ. Αθανασού ότι η κατάθεση μηνύσεων δεν θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα στους επαγγελματίες, καθώς πρόκειται για άγνωστα άτομα ο εντοπισμός των οποίων είναι αμφίβολος. Πέραν της οικονομικής ζημιάς που υπέστησαν οι επαγγελματίες, σε περίπτωση μήνυσης, πρέπει να επιβαρυνθούν και με επιπλέον δικαστικά έξοδα.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων

Στην ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ, η σχετική ανακοίνωσε ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων ότι «οι χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ που μπήκαν  από νωρίς στην πόλη του Βόλου δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα, αντίθετα ξοδεψαν την ώρα τους απολαμβάνοντας ντόπια τσίπουρα και μεζέδες. Έξω από το γήπεδο τα δρακόντεια μέτρα της Αστυνομίας και η εμφανής προδιάθεση των αστυνομικών για τσαμπουκάδες οδήγησαν τον κόσμο του ΠΑΟΚ σε μία ολιγόλεπτη ένταση». Και σε άλλο σημείο αναφέρεται: «Επιτέλους ας μπει ένα τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα που επικρατεί σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς μας και ειδικά στα γήπεδα, δεν χρειάζεται να κινδυνεύουν ζωές επειδή κάποιοι αντί για μυαλό έχουν κάτι άλλο μέσα στο κεφάλι τους».

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου τονίζει, μεταξύ άλλων ότι «η Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας έκανε λάθος σχεδιασμό και δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μεγάλο παιχνίδι. Δεν επιτρέπεται όμως οι διοικούντες μίας μεγάλης ομάδας να προσπαθούν  να καλύψουν και να δικαιολογήσουν έκτροπα και βανδαλισμούς των φιλάθλων τους και τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν στο Πανθεσσαλικό». Και σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται πως «γρονθοκοπήθηκαν ακόμη και υπάλληλοι των κυλικείων που δούλευαν για ένα μεροκάματο, κλέβοντας τις εισπράξεις τους».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το