Τοπικά

Χιλιάδες επισκέπτες το διήμερο στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Το χιόνι και ο καλός καιρός προσέλκυσαν τους φίλους των χειμερινών σπορ

Το καλύτερο Σαββατοκύριακο της φετινής χρονιάς ήταν αυτό που πέρασε για το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, αφού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περί τους 2.500 επισκέπτες ανέβηκαν μέχρι εκεί και ψυχαγωγήθηκαν, έκαναν σκι ή παρακολούθησαν τους αγώνες που γίνονταν. Όλα αυτά συνδυάστηκαν και με ασκήσεις από την Ομάδα Διάσωσης.

Ρεπορτάζ: ΘΑΝΑΣΗΣ Κ. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Όπως σημειώνει η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας «Κενταύρων Όρος» κ. Τζούλια Τσαλίκη, «το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο καλό όσον αφορά την επισκεψιμότητα του Χιονοδρομικού, αφού και ο καιρός βοηθούσε, αλλά και το χιόνι ήταν πολύ και καλό». Επίσης η παράλληλη πραγματοποίηση των αγώνων Νοτίου Ελλάδας που διοργανώθηκαν σε πίστες του Χιονοδρομικού έφεραν και άλλο κόσμο στην περιοχή. Ακόμη, στο Χιονοδρομικό ήταν και 100 περίπου στρατιώτες που έκαναν τις καθιερωμένες ασκήσεις τους.

Όμως οι «αλκυονίδες ημέρες» που ήρθαν από χθες, έστω και καθυστερημένα, «προκάλεσε» τον προβληματισμό των ιθυνόντων του Χιονοδρομικού, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν μαζί με το μεγάλωμα της ημέρας, μπορούν να αποτελέσουν την αιτία για να «χαλάσει» το χιόνι. Έτσι, άρχισαν εργασίες συντήρησης, ώστε και το επόμενο Σαββατοκύριακο να αποτελέσει το Χιονοδρομικό του Πηλίου σημείο έλξης για τους επισκέπτες.

Η κ. Τσαλίκη αναφέρει ότι «μετά τη λήξη της λειτουργίας του Χιονοδρομικού Πηλίου για τη φετινή περίοδο, αναμένεται να ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα της αναβάθμισης του Κέντρου μέσω του «μάστερ πλαν» που ήδη υπάρχει και θα πρέπει όλοι να πάρουν μέρος (Περιφέρεια Θεσσαλίας, φορείς της Μαγνησίας) με προτάσεις, για να ξεκαθαριστεί τι Χιονοδρομικό θέλουμε και πώς μπορούμε να το πετύχουμε. Εμείς ως εταιρεία είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων μας, αφού μέσω των επενδύσεων που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα, έστω και μέσα στο πλαίσιο που επέβαλλε η σημερινή οικονομική συγκυρία, σε θέματα ασφαλείας έχουμε κάνει σημαντικές βελτιώσεις, κάτι που το διαπίστωσαν και μας το είπαν πολλοί από τους επισκέπτες που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο».

Όπως σημειώνεται και στο «μάστερ πλαν», στόχος είναι «η βιώσιμη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, με κυριότερο το φυσικό περιβάλλον, με παράλληλη φροντίδα για αρμονική ανάπτυξη και συνέργεια του τουρισμού με τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες». Και προστίθεται: «Διαφοροποίηση του ήδη προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και παράλληλα της τόνωσης της ελκυστικότητας αυτού, μέσω της δημιουργίας των συνθηκών, οι οποίες θα αυξήσουν την πολυμορφία και την ποιότητά του, με παράλληλη προσπάθεια μείωσης της εποχικότητας, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και έντασης στην προβολή και προώθηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής. Ενίσχυση της προσφοράς υπηρεσιών, μέσω της ενθάρρυνσης των προσπαθειών βελτίωσης και εμπλουτισμού του μείγματος των προσφερόμενων υπηρεσιών, της διαρκούς βελτίωσης των βασικών υποδομών, αλλά και της ενίσχυσης με νέες υποδομές, κυρίως μέσα από την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων». Πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι το κέντρο διαθέτει 4.500 στρέμματα γης που είναι παραχωρημένο για 70 χρόνια και αυτό ανήκει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις.

Σύμφωνα με το «μάστερ πλαν» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα χέρια της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, «χρειάζεται να γίνει εκσυγχρονισμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων χιονοδρομίας και φιλοξενίας του χιονοδρομικού κέντρου, εγκατάσταση και λειτουργία συμπληρωματικών δραστηριοτήτων ορεινού τουρισμού και οικοτουρισμού.

Παρεμβάσεις: Ηλεκτρο-Μηχανολογικές παρεμβάσεις, Κτιριακές παρεμβάσεις – Επέκταση και ανακαίνιση καταφυγίου – Κατασκευή αναψυκτηρίου, Διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου, Ελαφριές κατασκευές, Εναλλακτικές δραστηριότητες, Χωροθέτηση ζωνών τουριστικής ανάπτυξης. Η ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ ΟΡΟΣ Α.Ε. θα παραχωρήσει για χρονικό διάστημα όλη την έκταση, τους χώρους και εγκαταστάσεις του ΧΚΠ (συμπεριλαμβανομένων των πάρκιν), μαζί με τους αναγκαίους χώρους για τη δημιουργία νέων πιστών. Ο υποψήφιος επενδυτής θα καταθέσει επιχειρηματικό σχέδιο, στο οποίο θα του δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώσει το ΧΚΠ με βάση την εμπειρία του και τα γενικότερα επιχειρηματικά του σχέδια. Ο επενδυτής θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τον ΕΟΣ την ανανέωση της μίσθωσης των εγκαταστάσεών του πέραν του 2017. Η συμφωνία θα υποχρεώνει τον επενδυτή να υλοποιήσει τις κάτωθι επενδύσεις: για τη 12μηνη λειτουργία του ΧΚΠ, καταφύγιο-ξενοδοχείο 4* 80 κλινών κατ’ ελάχιστο, καφέ-αναψυκτήριο στην κορυφή και αναβατήρα μέχρι την κορυφή, επισκευές-ανακαινίσεις των υφιστάμενων αναβατήρων.

Να σημειωθεί ότι φέτος λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι εταιρείες που τα διαχειρίζονταν δεν λειτουργούν τα Χιονοδρομικά Κέντρα του Μαινάλου στην Πελοπόννησο και του Φαλακρού στη Βόρεια Μακεδονία. Αντίθετα σημειώνει η κ. Τσαλίκη «εμείς δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα και μάλιστα την επόμενη εβδομάδα θα δώσουμε στη δημοσιότητα τους ισολογισμούς μας, αφού από το 2008 εφαρμόστηκαν οι νέοι κανόνες διαχείρισης και όλες οι συναλλαγές γίνονταν μέσω τραπέζης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το