Photo Gallery, Τοπικά

Χαλυβουργοί: Οριακό «όχι» στη μείωση μισθών

 

Αν και δεκάδες εργαζόμενοι άλλαξαν στάση και αποδέχτηκαν το νέο «κούρεμα»
Αν και δεκάδες εργαζόμενοι άλλαξαν στάση και αποδέχτηκαν το νέο «κούρεμα»

 

Την πρώτη μεγάλη διχοτόμηση που οι περισσότεροι απεύχονταν, κατέγραψε το εκλογικό αποτέλεσμα στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδας και συγκεκριμένα στα εργοστάσια του Βόλου και του Βελεστίνου με αφορμή τη στάση του Σώματος για τη δίμηνη παράταση του μειωμένου μισθολογίου κατά 18% που ζητεί η εταιρεία.

Με ποσοστό 52% οι συμμετέχοντες στη συνέλευση, που έγινε χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, δήλωσαν ότι απορρίπτουν την πρόταση της εταιρείας για συνέχιση του μειωμένου μισθολογίου, ενώ το 48% τάχθηκε υπέρ της εργοδοτικής εισήγησης.

Ειδικότερα επί συνόλου 344 εγγεγραμμένων, παρόντες ήταν 294, ψήφισαν οι 291 και βρέθηκαν 285 έγκυρα, εκ των οποίων 148 «Όχι» στη μείωση και 137 «Ναι» στη μείωση μισθών για ένα ακόμη δίμηνο, μετά το τετράμηνο που έληξε το Φεβρουάριο με επίσης μειωμένες αποδοχές κατά 18%. Βρέθηκαν επίσης 5 λευκά και ένα άκυρο ψηφοδέλτια.

Το χθεσινό αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί έκπληξη καθώς μια εβδομάδα νωρίτερα στον ίδιο χώρο, ομόφωνα οι εργαζόμενοι είχαν απορρίψει την ίδια πρόταση της εταιρείας.

Στο διάστημα όμως που ακολούθησε, η κάθοδος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην Αθήνα και η συνάντηση με τον κ. Μάνεση, φαίνεται να υπήρξε καταλυτική στο χθεσινό αποτέλεσμα, καθώς στο Σώμα μεταφέρθηκαν οι προθέσεις της εργοδοσίας να επιμείνει στο -18% για ένα δίμηνο και σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση προσωπικού και της παραγωγής.

Με τις εργοδοτικές αιχμές για απολύσεις ή και για λουκέτο, φαίνεται πως αρκετοί εργαζόμενοι θορυβήθηκαν, μεταξύ των οποίων και 35 συμβασιούχοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του μήνα.

Έμπειροι συνδικαλιστές που μιλούν για κρίσιμες ώρες και δύσκολους χειρισμούς, εκτιμούν πως στη διάρκεια των διαβουλεύσεων καταγράφονται μπλόφες, ελιγμοί κ.ά. τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται έγκαιρα και πάντως πριν τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων.

«Δεν πρέπει να κυριαρχήσει κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας ούτε και τυφλής σύγκρουσης» σχολίασε συνδικαλιστικό στέλεχος με μακρά πορεία στο χώρο με αφορμή ισχυρισμούς πως στην εργοδοτική πρόταση για απολύσεις, η μοναδική απάντηση θα είναι απεργία διαρκείας στα μοναδικά εργοστάσια που έχουν απομείνει στη Χαλυβουργία και είναι αυτά του Βόλου και του Βελεστίνου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην απάντηση της εταιρείας στο «όχι» των εργαζομένων, θα συνεκτιμηθούν και οι πρωτοβουλίες που έχουν εκδηλωθεί από βουλευτές και άλλους τοπικούς φορείς, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και η προοπτική βιωσιμότητας των παραγωγικών μονάδων στη Μαγνησία.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, οπότε δεν αποκλείεται και νέα Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το