Photo Gallery, Τοπικά

Χαλυβουργία: Ναι στο 5ωρο για ένα 4μηνο

 

Από πρόσφατη γενική συνέλευση των εργαζομένων

 
Αποδεκτή από την πλειοψηφία των εργαζομένων η πρόταση της εταιρείας

 

Νέα σύσκεψη αύριο στο ΕΚΒ για κινητοποιήσεις ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης

 

Την εναλλακτική (διλημματική κατ’ άλλους) πρόταση της Χαλυβουργίας Ελλάδας να μειώσει για τους 350 περίπου εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες την ημερήσια απασχόληση κατά 37,5%, δηλαδή από οκτώ σε πέντε ώρες για διάστημα τεσσάρων μηνών, αποδέχτηκε χθες η πλειοψηφία των εργαζομένων (77% περίπου) που συμμετείχαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Ειδικότερα σε σύνολο 219 εργαζομένων που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση και κλήθηκαν να ψηφίσουν σε κάλπη υπέρ ή κατά της εργοδοτικής πρότασης για 5ωρο σε διάρκεια 4 μηνών, οι 169 ψήφισαν ναι και οι 50 όχι.

Η απόφαση της Συνέλευσης θα ανακοινωθεί σήμερα στην εργοδοτική πλευρά η οποία στο αρχικό σχέδιο ατομικής συμφωνίας είχε προτείνει, κατά πληροφορίες, να εμπεριέχεται ο όρος της συνολικής αποδοχής της πρότασης για μειωμένο ωράριο προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις και διαθεσιμότητες.

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε ότι υπήρξε διαβεβαίωση από την εργοδοτική πλευρά ότι στην περίπτωση που υπογραφεί η συμφωνία, δεν θα γίνει απόλυση στο διάστημα τετραμήνου και πως μετά την παρέλευση του 4μήνου, το ωράριο θα γίνει και πάλι οκτάωρο.

Εκτιμάται ότι η μείωση της απασχόλησης κατά 37,5%, θα επιφέρει σχεδόν αντίστοιχες μειώσεις των μηνιαίων αποδοχών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 50 άτομα που διαφώνησαν με την πρόταση, οι περισσότεροι βρίσκονται σε ηλικία προσυνταξιοδότησης.

 

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, για τη Χαλυβουργία: Ο δρόμος των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βγάλει χαμένους μόνο τους εργαζόμενους. Παλαιότερες και πρόσφατες εμπειρίες από μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας το αποδεικνύουν περίτρανα. Ο μόνος δρόμος που φέρνει αποτελέσματα είναι αυτός του αγώνα με πλαίσιο αιτημάτων που να ικανοποιεί τις συνεχώς διευρυνόμενες σύγχρονες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σ’ αυτό, απομονώνοντας τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, μπορούμε να αντισταθούμε στις απαιτήσεις της εργοδοσίας και στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – τρόικας που γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Οι εργαζόμενοι είμαστε που παράγουμε όλο τον πλούτο και έχουμε δικαίωμα να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν, μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου οι επιχειρήσεις του μεγέθους της Χαλυβουργίας θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Επόμενος μεγάλος αγωνιστικός σταθμός η γενική – πανεργατική – πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 19 του Οκτώβρη (απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10:30 στην πλατεία Πανεπιστημίου). Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν οι ίδιοι αποφασιστικά τη μαζική τους συμμετοχή. Όλοι με το ΠΑΜΕ για σκληρούς, ανατρεπτικούς αγώνες ενάντια στην αντεργατική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα μέλη της Δ.Α.Σ. στη διοίκηση του ΕΚΒ, στελέχη του Π.Α.ΜΕ., ζητάμε την άμεση σύγκληση της διοίκησης του ΕΚΒ για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Χαλυβουργία θεωρώντας ότι δεν αποτελεί «οικογενειακό» – επιχειρησιακό πρόβλημα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία, αλλά αφορά το σύνολο των εργαζομένων και την περιοχή μας.

 

Επαναλαμβάνεται η σύσκεψη

για την απεργία

Αύριο Τετάρτη, στις επτά το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΒ, των εμπόρων και των επαγγελματιών, καθώς και του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το